Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη σπιράλ αναφέρει:
Πώς θα φέρουμε τουρίστες; Είμαστε έτοιμοι να τους δεχτούμε; Θέλουμε Αμερικάνους, Καναδούς και Γερμανούς επισκέπτες στην πόλη μας; Έχουμε τις υποδομές; Έχει η πόλη να τους προσφέρει τίποτα; Την ώρα που προσπαθούμε να απαντήσουμε τα παραπάνω, η κρουαζιέρα έρχεται στην Πάτρα (σχεδόν) από το πουθενά.
Στο τέλος του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πάτρας, με στόχο την υπο-παραχώρηση της. Το λιμάνι μας αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Ιταλία, μια αγορά που, δυστυχώς, αργοπεθαίνει. Και ενώ αναζητούνται εναλλακτικές, δεν έχουμε δει σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της πόλης εδώ και χρόνια, πολλώ δε μάλλον της κρουαζιέρας.
Το λιμάνι μας έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει μικρά ή μεγάλα κρουαζιερόπλοια, έχει και κτίριο επιβατών προς αξιοποίηση (κτίριο Π. Κανελλόπουλου), ενώ η παρουσία μιας εταιρείας διαχείρισης της κρουαζιέρας μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερες επενδύσεις (όπως σύνδεση “cold ironing” για τα κρουαζιερόπλοια, την παροχή ηλεκτροδότησης από ξηράς, δηλαδή, μέσω σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό δίκτυο του λιμανιού).
Η παρουσία τουριστών κρουαζιέρας στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη: Οι τουρίστες θα μπορούν να απολαμβάνουν ημερήσιες εκδρομές και περιπάτους σε σημαντικά αξιοθέατα και προορισμούς της πόλης. Ταυτόχρονα η Πάτρα μπορεί να κερδίσει οικονομικά και πολιτισμικά από την παρουσία τους, ενώ ακόμα και το παλιό λιμάνι μπορεί να αποκτήσει ζωή.
Κάστρο, Αρχαίο Ωδείο, Ιππόδρομος, Άγιος Ανδρέας, Αρχαιολογικό Μουσείο, αρχαιολογικός χώρος Βούντενης είναι μερικά μόνο από τα πολλά αξιοθέατα που έχει να προσφέρει η πόλη στους επισκέπτες της. Το παλιό λιμάνι μπορεί και πρέπει να γίνει ελκυστικό για Πατρινούς και μη. Η κρουαζιέρα συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ projects όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η δημιουργία μαρίνας είναι συμπληρωματικά προς την ανάπτυξή της.
Το σπιράλ οραματίζεται την επιστροφή της Πάτρας στον τουριστικό χάρτη και την ανάδειξή της ως έναν πολλά υποσχόμενο τουριστικό προορισμό, με αύξηση της αναγνωρισιμότητας της πόλης, εντός και εκτός Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε την διαχρονική μας πρότασή για τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Τουρισμού -με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων πολιτικών- την δημιουργία τουριστικού branding και την προώθηση και προβολή της Πάτρας σε τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού.