Είναι από το Μπουρούντι της Αφρικής, έχει σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Νομική Σχολή και η ελληνική πολιτεία του εμπιστεύθηκε τη θέση του υποδιοικητή Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και για τις ανθρώπινες στιγμές που ζει όταν συναντά τους δυστυχείς πρόσφυγες, ανατρέχοντας και στη δική του περιπέτεια που τον έφερε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια.
”Είναι ένας υβριδικός πόλεμος αυτός που ζούμε από την Τουρκία. Στον Έβρο τις προηγούμενες μέρες που είδαμε ανθρώπους γυμνούς και χτυπημένους από την Τουρκία ήταν η κορυφή του βουνού. κάθε τόσο αφήνουν ανεξέλεγκτους λαθροδιακινητές και βάζουν ανθρώπους σε βάρκες. Στόχος τους είναι να κάνουν την Ελλάδα να φανεί ώς η χώρα που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υποδιοικητής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, ένας νέος άνθρωπος από το Μπουρούντι της Κεντρικής Αφρικής, από το 2020 μάχεται κατά της μεταναστευτικής κρίσης που πυροδοτεί ο Ερντογάν, προκαλώντας τη χώρα μας, αλλά και εκβιάζοντας την Ευρώπη.
”Κάθε μέρα η Τουρκία στέλνει ανθρώπους. Είναι μία συνεχής πρακτική πίεσης. Δεν υπάρχει μέρα που να μην προσπαθεί να περάσει λαθραία μετανάστες. Τους συλλαμβάνουν από τους δρόμους της Τουρκίας. Τους συλλαμβάνουν από τα σπίτια τους. Και τους αναγκάζουν να πάνε στα σύνορα με την Ελλάδα. Δε μπορούμε να υποκύψουμε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές” τονίζει στον ΣΚΑΪ.
Έχοντας υπάρξει ο ίδιος πρόσφυγας, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα έχει επιτελική θέση στην υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για ελευθερία.
”Με φυλάκισαν στην χώρα μου, βασανίστηκα φρικτά… Ήθελαν να με σκοτώσουν επειδή δεν υπέκυψα στο δικτατορικό καθεστώς που είχε δημιουργηθεί. Πάλεψα για να έρθω στην Ελλάδα και να την κάνω σήμερα πατρίδα μου” επισημαίνει.
Όμως το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι σαφές…
”Η Τουρκία να ελέγξει τα σύνορα της. Δε γίνεται να είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Οι άνθρωποι στον Έβρο ανησυχούν, τους απειλούν και βλέπουν τους λαθροδιακινητές να κάνουν ό,τι θέλουν”