«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που έχουν γράψει το όνομά τους στις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας με την καταπίεση και τις σφαγές που διέπραξαν κατά του παλαιστινιακού λαού, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για νομιμότητα», διεμήνυσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εν μέσω μετωπικής σύγκρουσης Ερντογάν – Νετανιάχου με φόντο τις εχθροπραξίες στη Γάζα.
«O Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ελι Κοέν (σ.σ.: Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών) ενοχλούνται από την έκφραση της πραγματικότητας, εκφράζουν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του προέδρου μας, όμως με αυτά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα δικά τους εγκλήματα», σημειώνεται.
Οπως τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι ισραηλινές Αρχές, «που έχουν ήδη χάσει τη νομιμοποίησή τους στη συνείδηση της ανθρωπότητας, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα εγκλήματα που διέπραξαν βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και δεν θα μπορέσουν να αποσπάσουν την προσοχή».
«Οι εμπνευστές και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που έχουν προκαλέσει βαθιά αγανάκτηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αργά ή γρήγορα θα δικαστούν. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη σφαγή στη Γάζα και να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως, λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στη Γερμανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, προέβλεψε πως «έρχεται o θάνατος του κράτους του Ισραήλ», το οποίο κατηγόρησε ως «τρομοκρατικό», υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά τη Χαμάς.
Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ισραήλ, με το Γραφείο του πρωθυπουργού να αναφέρει: «Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μία από αυτές είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν. Αποκαλεί το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ο ίδιος έχει βομβαρδίσει τουρκικά χωριά. Δεν θα δεχθούμε κηρύγματα από αυτόν».
Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος του Τούρκου προέδρου δεν ήταν μόνο το Ισραήλ, αλλά ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα, είχε αναφερθεί στις θέσεις του κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται κατά του Ισραήλ είναι παράλογοι και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, όπως προαναφέρθηκε, στοχοποίησε το Ισραήλ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τώρα, από εδώ, απευθύνομαι στον Νετανιάχου! Διαθέτεις ατομική βόμβα ή όχι; Αν βαστάς… ανακοίνωσέ το. Δεν μπορεί. Ε, Ισραήλ! Εσύ έχεις ατομική – πυρηνική βόμβα και απειλείς με αυτά! Εμείς αυτά τα ξέρουμε… όμως έρχεται ο θάνατός σου! Οσες ατομικές βόμβες και να έχεις, οτιδήποτε και να έχεις… φεύγεις». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «επειδή το θέλουν κάποιοι, δεν θα διστάσουμε ποτέ να εκφράσουμε πως τα μέλη της Χαμάς είναι αντιστασιακοί που προσπαθούν να προστατεύσουν τη ζωή, το μέλλον τους και την πατρίδα τους απέναντι στους εισβολείς. Mε ήσυχη τη συνείδησή μου, εδώ και τώρα, λέω πως το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης».
Αναλυτές της γειτονικής χώρας παρατηρούν ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν σχετικά με τον «θάνατο» του κράτους του Ισραήλ, ίσως είναι παράλληλα και ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος στις 28 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Παράλληλα όμως προβλέπουν πως δεν θα είναι εύκολη η αυριανή συνάντηση του Ολαφ Σολτς με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, καθώς στο ζήτημα του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν κάθετα αντίθετες θέσεις και απόψεις.
Εντύπωση προκάλεσε πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανέφερε ότι «3,5 εκατομμύρια Τούρκοι και 5,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία ανησυχούν για τη Γάζα». Αντιδράσεις ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο καταγράφονται, εν τω μεταξύ, στη Γερμανία.
«Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ, καθώς –όπως υποστήριξε– «όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και το πολεμάει ενεργά, δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής».
«Ο Ερντογάν δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος εδώ», δήλωσε ο αρχηγός της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβάν στον ιστότοπο t-online, κάνοντας λόγο για «σχιζοφρενική στάση, ο κυβερνητικός συνασπισμός να στρώνει κόκκινο χαλί για έναν υποστηρικτή της τρομοκρατίας».