Στα Καλάβρυτα η Συνάντηση των Παγκοσμίων Γεωπάρκων UNESCO

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά η οποία συνοδεύεται και συνδυάζεται με στοιχεία που παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Στοιχεία βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητας που αναφέρονται σε σπάνια μνημεία της φύσης αλλά και σε γεωλογικά μνημεία όπως σε Σπήλαια, σε Φαράγγια, σε Λίμνες. Και τέτοια μνημεία υπάρχουν πολλά στα όρια του Δήμου Καλαβρύτων.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας -το απόγευμα της Πέμπτης- στα Καλάβρυτα τους συνέδρους του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Παγκοσμίων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού -Βουραϊκού), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Καλαβρύτων και τον Δήμο Αιγιαλείας.

    Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Γεω-τουρισμό σημειώνοντας «ότι για εμάς εδώ, στο Δήμο Καλαβρύτων, αποτελεί μια νέα σημαντική πρόκληση. Πρόσκληση και ευκαιρία. Και αυτό γιατί η περιοχή μας διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες κι επιστημονικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, επισκέπτες που αναζητούν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία βασισμένη σε σπάνια γεωλογικά μνημεία» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ειδική δε αναφορά έκανε το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, μ’ ευρήματα που χρονολογούνται απ’ την Νεότερη Νεολιθική Εποχή και την Πρώιμη Χαλκοκρατία.

    «Ένα μνημείο που όμοιο του δεν υπάρχει», όπως είπε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, «με 13 κλιμακωτές λίμνες, μ’ ένα επιστημονικό πλούτο που παρουσιάζει παλαιοντολογικό και βίο-σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, με 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο που φιλοδοξούμε να τους διπλασιάσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια ώστε όλο και περισσότεροι να έρθουν σ’ επαφή με το Σπήλαιο των Λιμνών το μήκος του οποίου είναι περίπου δυο χιλιόμετρα».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Μάλιστα, στις 29 Ιουνίου θα γίνουν και τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

    Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Φαράγγι του Βουραϊκού: «Ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που καλύπτει μια διαδρομή περίπου 22 χιλιομέτρων και το οποίο, πέραν του ποταμού Βουραϊκού πλαισιώνεται από δασωμένους ορεινούς όγκους αλλά και από το τρενάκι του Οδοντωτού που φέτος έκλεισε 128 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας παραμένοντας ένα κορυφαίο παράδειγμα καλής περιβαλλοντικής πρακτικής».

    Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας ότι «η Κλιματική Κρίση έχει δημιουργήσει μια άλλη συνθήκη. Έχει αλλάξει τα δεδομένα με δραματικό τρόπο.  Έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες σε βαθμό που αν πέρυσι ή προπέρυσι μιλούσαμε για μέτρα που είχαν άμεσο χαρακτήρα, φέτος να μιλάμε για τραγικές καθυστερήσεις και για μεγάλα ελλείμματα στην θωράκιση των περιοχών μας».

    Οι εξελίξεις, οι κίνδυνοι και οι απειλές της Κλιματικής Κρίσης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, οι δικές μας κινήσεις δυστυχώς πάνε πολύ αργά, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι «αν συνεχίσουν έτσι και το επόμενο διάστημα, πολύ φοβάμαι ότι θα το χάσουμε το παιχνίδι. Και κάποια στιγμή θα βρεθούμε χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Μακάρι αυτό ν’ αλλάξει. Εμείς, ως Δήμος Καλαβρύτων είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες δίνοντας καθημερινά το δικό μας αγώνα χωρίς να εξετάζουμε, χωρίς να είναι βασικό μας μέλημα, τι είναι αρμοδιότητα μας και τι όχι».

    Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με εισηγήσεις επιστημόνων στην ενότητα «Φυσικές Καταστροφές και Κλιματική Αλλαγή: Η συμβολή των γεωπάρκων» και ακολούθησε η ενότητα για τη γεωλογική κληρονομιά και τη γεωποικιλότητα ως εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης.

    Οι σύνεδροι κατά την παραμονή τους στην περιοχή θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά, τη Λίμνη Τσιβλού, τα Ύδατα Στυγός, την Πόλγη Λουσσών κ.α.

    Καλάβρυτα Unesco Καλάβρυτα Unesco Καλάβρυτα Unesco Καλάβρυτα

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...

    Τι έγραψε στο χώμα ο τελευταίος άνθρωπος στο φεγγάρι – Η συμβουλή του στους νέους

    16 Ιανουαρίου 2017 Πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών,  ο Αμερικανός...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τραγωδία με 49χρονο! Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του!

    Μια… αδιανόητη εικόνα αντίκρισαν οι γονείς ενός 49χρονου άνδρα...
    Best Shop