Στα «μόνιτορ» κολοσσών ξανά οι ελληνικές startups – Οι 10 εξαγορές του 2024 και οι Αμερικανοί

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όταν το ελληνικό startup οικοσύστημα λαμβάνει συνεχώς ψήφο εμπιστοσύνης από ισχυρούς διεθνείς επενδυτές ή «παίκτες» της αγοράς σημαίνει προφανώς ότι κάτι γίνεται καλά.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε μια περίοδο με αρκετές διακυμάνσεις, το ταλέντο των Ελλήνων φαίνεται ότι διατηρείται σε μόνιμη πλέον βάση –όλα τα τελευταία χρόνια- στα «ραντάρ» των ξένων «κολοσσών» του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου, αλλά και του επιχειρείν, με τα deals να πληθαίνουν σε επίπεδο εξαγορών. Ήδη για τους πρώτους 8,5-9 μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί 10 exits σε περιπτώσεις startups με Έλληνες ιδρυτές ή partners στη σύνθεσή τους, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και ο πήχης των χρηματοδοτήσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Connectly.ai.

    Η νεοφυής εταιρεία η οποία ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια και διαθέτει Έλληνα στην ηγετική της ομάδα, τον συνιδρυτή και CEO της Στέφανο Λουκάκο, άντλησε τις προηγούμενες ημέρες ποσό 20 εκατ. δολ. σε γύρο χρηματοδότησης Series B με επικεφαλής τον κινεζικό «γίγαντα» του e commerce, της τεχνολογίας και όχι μόνο Alibaba και τη συμμετοχή των Unusual Ventures, Volpe Capital, RX Ventures, Falabella Ventures, Φίλιππου Κούρκουλου-Λάτση. Πρόκειται για startup που ιδρύθηκε το 2021, διατηρεί θυγατρική στη χώρα μας και ειδικεύεται στην ανάπτυξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη στήριξη επιχειρήσεων λιανικής πώλησης (προϊόντα και υπηρεσίες). Γενικότερα, οι startups με «ελληνικό DNA» εξαργυρώνουν τις επενδύσεις τους στην ΑΙ με την άντληση σημαντικών κεφαλαίων αυτή την περίοδο, αλλά δεν είναι το μόνο που τους συμβαίνει.

    Οι… σκάουτερς δεν τις αφήνουν από τα μάτια τους με αποτέλεσμα το ένα deal να διαδέχεται το άλλο, με τους Αμερικανούς να πρωταγωνιστούν στις εξαγορές startups Ελλήνων.

    Αποδείχθηκε μάλιστα φέτος ότι οι ξένοι «κολοσσοί» δεν θα διστάσουν να υπερβούν ακόμα και το «φράγμα» του 1 δισ. δολ., αν αποφασίσουν ότι τους «κάνει» μια εταιρεία.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε στην υπόθεση της BETA CAE Systems, ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης με πελάτες της -ανάμεσα σε άλλους- τη NASA, τη Formula 1 και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με «ρίζες» από το Κάτω Σχολάρι στη Θεσσαλονίκη (όπου διατηρεί την παραγωγική της δραστηριότητα, αν κι έχει μεταφέρει από το 2016 την φορολογική έδρα της στην Ελβετία, με θυγατρικές σε 13 χώρες) η οποία εξαγοράστηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems με αντίτιμο 1,24 δισ. δολ.

    Οι άνθρωποι του χώρου συμπεριλαμβάνουν τη συμφωνία-ρεκόρ στις εξαγορές του 2024 για το εγχώριο startup οικοσύστημα, παρότι η εταιρεία μετρά πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά και βέβαια δεν είναι η μόνη που προσαρτήθηκε στο «άρμα» ενός πολύ ισχυρού ξένου ομίλου.

    Από τα 10 φετινά deals στο επίκεντρο βρέθηκαν 3 νεοφυείς εταιρείες με δραστηριότητα και στην Ελλάδα και άλλες 7 με παρουσία στο εξωτερικό, οι: BETA CAE Systems (Cadence), Uizard Technologies (Miro), InAccel (Intel) αντίστοιχα και οι Informer (bugcrowd), OpenStory (Ava Protocol), Multi.app (OpenAI), Human First (Icon), ScienceIO (Veradigm), Cocaptain (Bond Sports), Syft Analytics (Xero).

    Στις εξαγορές εταιρειών με παρουσία στην ελληνική αγορά από Aμερικανούς προστέθηκε το 2024 και αυτή της InAccel από την Intel, χωρίς να ανακοινωθεί τίμημα. Η συγκεκριμένη έχει αναπτύξει μια τεχνολογία η οποία διευκολύνει τη διαχείριση και την αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού και διατηρούσε συνεργασία μαζί της, πριν από την ενσωμάτωση των ανθρώπων της ομάδας της στην Intel σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η Miro (πρώην RealtimeBoard), ιδρυθείσα στη Ρωσία, με κεντρικά σήμερα σε Σαν Φρανσίσκο και Άμστερνταμ, εξαγόρασε την Uizard (Ιωάννης Σίντος) με έδρα την Κοπεγχάγη η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία ΑΙ για να εισάγει καινοτομίες στον τομέα του σχεδιασμού.
    Στα άλλα deals, η Bugcrowd, IT security company με headquarters σε ΗΠΑ και Αυστραλία εξαγόρασε την Informer με έδρα (Μάριος Κυριάκου), στην περίπτωση της OpenStory από το Ava Protocol η συμφωνία συσχετίζεται με μια blockchain data startup και σε αυτήν της νεοϋορκέζικης Multi.app (Αλέξανδρος Εμπειρίκος) από τον αμερικανικό ερευνητικό οργανισμό Open AI σε πρώτο πλάνο μπαίνει και πάλι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Ο leader των κλινικών δοκιμών ICON (Nasdaq) απέκτησε την Human First της ελληνοιρλανδέζας Άντι Κόραβος (πλατφόρμα παραγωγικότητας με επίκεντρο τα δεδομένα, σχεδιασμένη για τη νέα εποχή του Generative AI) με στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη από ψηφιακά εργασία στο αντικείμενό του.

    Τέλος, τη λίστα ολοκληρώνουν τρία σημαντικά deals. Στο ένα, η ScienceIO (founder-CEO Γουίλ Μανίδης) πέτυχε την εξαγορά της από την εταιρεία δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίας Veradigm με έδρα στο Σικάγο, με συμφωνία 140 εκατ. δολ. και σκοπό να δημιουργήσει λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.

    Στο άλλο, η cocaptain (CEO Άλεξ Ευαγγελάτος) που βρέθηκε στην «αγκαλιά» της Bond Sports (ΗΠΑ), κορυφαίο πάροχο software λύσεων για τις αγορές των sports και fitness, θεωρείται ένας καινοτόμος ελληνικός πάροχος λογισμικού διαχείρισης αθλημάτων (δημιουργός μιας εύχρηστης πλατφόρμας, που απλοποιεί την εγγραφή αθλητών, την επεξεργασία πληρωμών, την επικοινωνία της ομάδας και τον προγραμματισμό για τους διοργανωτές αθλητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου στο είδος του AI συστήματος προγραμματισμού τουρνουά).

    To 10o deal είναι η εξαγορά της… νοτιοαφρικανικής εταιρείας ανάλυσης Syft Analytics με Έλληνα CEO (Βαγγέλης Κυριαζής) από την ισχυρή software company Xero, με τίμημα 70 εκατ. δολ.

    Όσον αφορά τις ΗΠΑ, στο σερί των επενδύσεων από παγκόσμιας εμβέλειας «παίκτες» προερχόμενους από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ελληνικές startups φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, οι εξαγορές της πατρινής Accusonus από τη Meta (Facebook) το 2022 με τίμημα 100 εκατ. δολ., η είσοδος της επίσης αμερικανικής Carlyle Group στην Hack the Box το 2023 και επιπλέον αυτές των Microsoft (Softomotive, 2020), Google (Blindtype, 2010), Hewlett Packard Enterprise (Arrikto, 2023), Dell (Mist.io, 2023 ), Cisco (Code BGP, 2023), Sony (iSIZE, 2023) κ.ά., με ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες να κινούνται κοντά στο «όριο» των 100 εκατ. δολ.
    Γεωγραφικά τα big deals εντοπίζονται και σε άλλες ηπείρους με την εξαγορά της βολιώτικης startup αγροτεχνολογίας Augmenta αντί 110 εκατ. δολ. από την CNH Industrial των Ιταλών μεγιστάνων της οικογένειας Ανιέλι να ξεχωρίζει από τη λίστα.

    Η περιπετειώδης όπως εξελίχθηκε εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan το 2022 με ποσό 900 εκατ. δολ. θεωρείται επίσης μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών για το ελληνικό οικοσύστημα, ενώ στο ενεργητικό του «Mr.Facebook» Μaρκ Ζάκερμπεργκ πλην της εξαγοράς της Accusonus προσμετράται και η επένδυση στην Causaly, μέσω της ICONIQ Growth, η οποία κεφάλαια και του Τζέρι Γιανγκ της Yahoo, του συνδιευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού private equity KKR Χένρι Κράβις και άλλων βαθύπλουτων επιχειρηματιών.

    Το 2024 μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου όλες οι νεοφυείς εταιρείες με Έλληνες στη σύνθεσή τους άντλησαν αθροιστικά 890 εκατ. δολ. σε 82 γύρους από 67 επενδυτές και από αυτά τα χρήματα, τα 330 εκατ. δολ. κατευθύνθηκαν σε σχήματα με δραστηριότητα και στην Ελλάδα, περισσότερα από όσα σήκωσαν ολόκληρο το 2023, 298 εκατ. δολ (Πηγή: Marathon Venture Capital).

    Συνολικά, το 2023 πραγματοποιήθηκαν 11 εξαγορές ελληνικών startups, λιγότερες από τις 19 του 2022 και το ενδιαφέρον στρέφεται εύλογα σε όσα επιφυλάσσει το finish του 2024, καθώς τα 10 φετινά deals δεν αποκλείεται να αυξηθούν στους 3,5 μήνες που απομένουν έως τη λήξη της χρονιάς και έτσι να καταρριφθεί η περσινή επίδοση. Το χρονικό περιθώριο των 100+ ημερών αρκεί για να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον κυοφορούνται κάποιες νέες συμφωνίες…

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Νόρα Δράκου κορυφαία κολυμβήτρια (και το 2024)

    Ποια ήταν η καλύτερη κολυμβήτρια το 2024 στην Ελλάδα;...

    Ναυπακτία: Τα άγρια άλογα “βολτάρουν” στο χιονισμένο τοπίο – Βίντεο

    Την ομορφιά του χιονισμένου τοπίου μέσα στα έλατα αλλά...

    Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν από αύριο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2025 – Πότε κάνουν πρεμιέρα οι χειμερινές εκπτώσεις

    Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργήσουν αύριο, Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου...
    Best Shop