Κάθε μέρα πιο κοντά έρχονται πλέον οι εξαγγελίες για νέες παροχές και μέτρα στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών. Το «μενού» των ενισχύσεων εκτείνεται από μειώσεις επιτοκίων και πάρα πολλές δόσεις στις ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο, μέχρι και νέο πακέτο έκτακτων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πριν απ΄όλα πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχουν μία πρώτη αλλά πλήρη εικόνα για το «ταμείο» 2023, δηλαδή:
· πώς κινήθηκαν οι κρατικές εισπράξεις (και τα δημοσιονομικά περιθώρια) που «μετράνε την περσινή χρονιά, όπως τα τέλη κυκλοφορίας ή η προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος
· αν και κατά πόσον, ένα μέρος από αυτά είναι επαναλαμβανόμενο και για εφέτος
· πώς έκαναν «ποδαρικό» τον Ιανουάριο τα «φρέσκα» τακτικά έσοδα του 2023
· αν υπάρχει «περίσσευμα» εν σχέσει με όσα είχε προϋπολογίσει μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση
«Έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με θέα». Και προέβλεψε πως «τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε και το ποσό, αλλά θα είναι ασφαλής» προαναγγέλλοντας ότι με βάση αυτά ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις –πέραν και όσων έχουν ήδη ως τώρα ανακοινωθεί.
Απευθείας συμφωνίες για τα δάνεια
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα φέρνει αλλαγές και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις χρεών μέσω του Εξωδικαστικού. Όπως προανήγγειλε ο κύριος Σταϊκούρας, οι πιστωτές θα υποχρεωθούν να δίνουν εξηγήσεις κάθε φορά που θα αρνούνται να προσφέρουν στον οφειλέτη την ρύθμιση που προτείνει αυτόματα -βάσει αλγορίθμου- η πλατφόρμα του εξωδικαστικού.
Στόχος είναι, τράπεζες και διαχειριστές χρεών δανείων να κάνουν άμεσα δεκτές περισσότερες ρυθμίσεις δανειοληπτών που προσφεύγουν στον Εξωδικαστικό. «Ως το καλοκαίρι του 2022 οι τράπεζες απέρριπταν το 77% των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, ενώ τώρα απορρίπτουν το 30%» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης του ποσοστού αποδοχής των ρυθμίσεων.
Μικρότερες δόσεις στο δημόσιο
Εκτός από τις μόνιμες ρυθμίσεις, την Παρασκευή πιθανότατα θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις για «έκτακτες» ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο. Δεν θα πρόκειται απλώς για «αναβίωση» ρυθμίσεων για όσους μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις αλλά τις χάνουν διαρκώς. Αλλά για ρυθμίσεις και για τα χρέη που γεννήθηκαν στην εποχή της παγκόσμιας ακρίβειας μετά την πανδημία, στη διετία 2021-2022.
«Σχεδιάζουμε όμως μία ρύθμιση που θα σέβεται όποιον τα φέρνει βόλτα δύσκολα και, αλλά και για όσους έχουν βρεθεί σε δυσκολία για πρώτη φορά» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε «120 δόσεις δεν υπάρχουν πουθενά σε καμία χώρα του κόσμου και πιστεύω –όπως και πολλοί- ότι μια οριζόντια ρύθμιση “χαλάει” την κουλτούρα πληρωμών». Προανήγγειλε όμως «ένα σχήμα ρυθμίσεων που δεν θα χαλάει την κουλτούρα πληρωμών, ένα σχήμα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης».
Οι τελικές ανακοινώσεις περνούν πάντως μέσα και από τις αποφάσεις του Eurogrοup που συνεδριάζει σήμερα. Αυτές θα καθορίσουν πανευρωπαϊκά τη συνέχιση και το μέλλον των μέτρων στήριξης, αλλά και την επιστροφή χωρών με υψηλό χρέος -όπως η Ελλάδα- από τα ελλείμματα στα πρωτογενή πλεονάσματα κατά το 2023.