Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις και έκτακτα μέτρα σε τρεις άξονες υποδομών, μετά την κακοκαιρία Daniel

    Ημερομηνία:

    Έργα υποδομών βραχείας αποκατάστασης, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και στην αποκατάσταση γεφυρών, θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης κατόπιν αναθεώρησής του, με στόχο την αποκατάσταση της προβασιμότητας στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.

    Ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος άξονας μεταξύ των τριών, επί των οποίων η κυβέρνηση οφείλει να δράσει με «ταχύτητα, σχέδιο και ασφάλεια», όπως επισήμανε ο υπουργός. Ο δεύτερος άξονας αφορά την υλοποίηση νέων έργων, ακόμα και με εκ βάθρων επανασχεδιασμό ή κατασκευή νέων υποδομών, πιο ανθεκτικών σε δυσμενέστερες καταστάσεις, για να μετριαστούν -στο μέτρο του εφικτού- μελλοντικοί πιθανοί κίνδυνοι. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε αυτό το πεδίο θα απαιτηθούν, όπως είπε, πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι, περισσότεροι από ό,τι στο παρελθόν, μέσα και από την αξιοποίηση επιλέξιμων, μελλοντικά, χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και εθνικών πόρων.

    Και ο τρίτος άξονας αφορά στον έλεγχο και τη συντήρηση υφιστάμενων έργων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Για παράδειγμα, στο «μέτωπο» των γεφυρών, οι οποίες παρότι αποτελούν μόλις το 2-3% των χιλιομέτρων του οδικού δικτύου αντιπροσωπεύουν το 30% του κόστους κατασκευής, «συντάξαμε Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, Εθνικό Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Αξιολόγησης και Κανονισμό Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Πατρινός περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας στα μπλόκα με τους αγρότες- Τραγούδησε Περπινιάδη- ΒΙΝΤΕΟ

    Με έντονη διάθεση να σταθεί δίπλα στους αγρότες που συνεχίζουν τις...

    Ξεπερνούν τα 5 δισ. οι λίρες που βρίσκονται σε στρώματα και συρτάρια

    Χρυσές λίρες συνολικής αξίας περίπου 52 εκατ. ευρώ έχουν ρευστοποιήσει...

    ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στους έμμεσους φόρους

    Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις χώρες του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη...

    Μοσχαρίσιο κρέας από «χρυσό»: Χωρίς σύγκριση το ράλι της τιμής του – Τρέχει με 25% σε σχέση με πέρσι

    Σε βασικό …ισοδύναμο μέτρησης της αξίας όλων των άλλων...