Ιούνιος του 2024. Σημαδεύτηκε ο πρώτος μήνας και αυτού του καλοκαιριού με άδικες απώλειες ζωής λουομένων.
Οι ηλικίες κλιμακώνονται με σταθερό pick, που πλήττει την ηλικιακή γκάμα άνω των 60 ετών με εμβόλιμα όμως τραγικά περιστατικά μικρότερων ηλικιών (22-37 ετών), γεγονός απρόσμενο που οδηγεί σε έντονη διέγερση του θυμικού με αποτύπωμα την αναστάτωση, το σοκ ως προς το τι συμβαίνει με ενδόμυχα ίσως και συναισθήματα ανησυχίας.
Με αντικειμενική σταθερά ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άνθρωποι στην Ελλάδα, ενώ το 67% αυτών των θανάτων συμβαίνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός για μια χώρα της θάλασσας είναι τουλάχιστον τρομακτικός.
Η επικινδυνότητα αυξάνεται για όλους όσοι αποφασίζουν να κολυμπήσουν τις ώρες μεταξύ 11:00 και 15:00, τότε που ο ήλιος «καίει» και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.
Το μεσημέρι, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, καθώς τότε έχει συμβεί το 42% των πνιγμών. Ακολουθεί το πρωί με 34% και το απόγευμα με 21%, ενώ οι περισσότεροι πνιγμοί, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνονται 10 μέτρα από την ακτή.
Αυτονόητο με τα συγκεκριμένα δεδομένα να οδηγείται ο μέσος πολίτης στη δημιουργία ερωτηματικών που διατυπώνονται συνοπτικά στα ερωτήματα που έθεσε η «Γ» στον γνωστό καθηγητή Καρδιολογίας και μέλος του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Αλεξόπουλο, τον αναπληρωτή καθηγητή, Γρηγόρη Τσίγκα και την Ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα.
-Γιατί χάνουν την ζωή τους οι λουόμενοι; Ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από υποκείμενα νοσήματα ή πάσχουν από αδιάγνωστο νόσημα και φερόμενοι ως υγιείς υπερβάλλουν σε κόπωση;
-Πού οφείλονται τα λιποθυμικά επεισόδια και μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό;
-Πρέπει να εξετάζονται και ποιοι πολίτες πριν αρχίσουν τα μπάνια;
-Το αίτιο θανάτου των λουόμενων οφείλεται πάντα σε πνιγμό;
Δ. Αλεξόπουλος: «Κίνδυνος το υποτασικό σοκ»
Σημαντικές πληροφορίες καταθέτει ο καθηγητής Αλεξόπουλος που περιλαμβάνει τις κύριες περιπτώσεις και το δέον γενέσθαι. «Είναι γεγονός ότι κατά πλειοψηφία οι απώλειες ζωής στην θάλασσα αφορούν άτομα 3ης ηλικίας χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις. Συνήθως υπάρχουν ασθενείς με στεφανιαία νόσο που λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού και εκ του αποτελέσματος αν όλα γίνουν σωστά δεν προκύπτει κατά κανόνα πρόβλημα και μάλιστα η ήπια κολύμβηση δρα ευεργετικά. Παράλληλα υπάρχει κατηγορία πασχόντων από διάφορα υποκείμενα νοσήματα στους οποίους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που επιδρά στην αρτηριακή πίεση, η οποία το καλοκαίρι εμφανίζει πτωτική τάση για αυτό χρειάζεται ρύθμιση η αγωγή από τον γιατρό όσων λαμβάνουν είτε αντιυπερτασικά είτε άλλες κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν την πίεση. Θα σας το θέσω απλά εν είδει παραδείγματος: Αν σε κάποιον τέτοιο ασθενή λόγω των φαρμάκων, της ζέστης και της εφίδρωσης πέσει η πίεση πολύ χαμηλά και λιποθυμήσει αν βρίσκεται στο σπίτι του, στην εκκλησία, στον δρόμο είτε συνέρχεται, είτε του προσφέρονται πρώτες βοήθειες και πολύ πιθανόν να διαφύγει το μοιραίο. Αν λιποθυμήσει όμως στη θάλασσα χωρίς ναυαγοσώστη και μάλιστα στα βαθιά τότε…».
«ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 60»
Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει: «Όντως έχουμε μια μικρή κατηγορία ανθρώπων κυρίως μεγάλης ηλικίας που μπορεί να μην έχει διαγνωσθεί το πρόβλημα τους και δυνητικά μπορεί να εκδηλωθεί στη διάρκεια της κολύμβησης ας υποθέσουμε κάποια αρρυθμία, η μία ελάχιστη παύση της καρδιάς δηλ. να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα η καρδιά, αν είσαι στην ξηρά μπορεί να ανακάμψεις αμέσως ή να πέσεις και να χτυπήσεις, αν όμως συμβεί ένα τέτοιου τύπου περιστατικό την ώρα της κολύμβησης μπορεί να είναι μοιραίο, το ίδιο όμως μοιραίο και αν οδηγούν αυτοκίνητο. Επομένως οι ηλικίες άνω των 60-65 και βέβαια των 70 ενδείκνυται να έχουν μία καρδιολογική εκτίμηση από τον γιατρό τους ότι μπορούν να κάνουν μια ήπια άσκηση. Ο γιατρός τους θα συστήσει ανάλογα με την σοβαρότητα και το βαθμό του προβλήματος τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει. Αν βέβαια και σε νεαρότερες ηλικίες υπάρχουν συμπτώματα ζάλης και δυσφοριών η εξέταση από τον γιατρό φαίνεται αναγκαία. Δεν σημαίνει ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή δεν επιτρέπεται να κολυμπούν, εξαρτάται βέβαια από την σοβαρότητα του προβλήματος και τις συστάσεις του γιατρού για τον τρόπο και τις συνθήκες που θα κολυμπούν».
ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Στην μεγάλη καταπόνηση, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εστιάζει ο καθηγητής Αλεξόπουλος ως παράγοντες που μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση και να δημιουργήσουν υποτασικό επεισόδιο, οπότε αν υπό αυτές τις συνθήκες κάποιος βρίσκεται στο νερό είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. «Αν κάποιος είναι υποτασικός και χωρίς την χρήση φαρμάκων θα πρέπει να ξέρει ότι οι ακραίες συνθήκες πολύ μεγάλου καύσωνα, καταπόνησης, και οι πολλές ώρες έκθεσης ενδεχόμενα να προκαλέσουν υποτασικό επεισόδιο που βέβαια τις περισσότερες φορές συμβαίνει στους λαμβάνοντες αγωγή. Καλό θα είναι αν το πρωί η πίεση είναι 9 ή 8 να μην διακινδυνεύσει να εκτεθεί σε ακραίες συνθήκες. Παράλληλα αντενδείκνυνται οι ακραίες συνθήκες για τους καρδιοπαθείς, τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα αλλά και για τον υγιή πληθυσμό και βεβαίως τα παιδιά γιατί ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι παρών».
«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Η ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ»
Γ. Τσίγκας: «Ο προληπτικός έλεγχος σώζει»
Το γεγονός ότι η κολύμβηση αποτελεί μια μέτρια άσκηση που αποτελεί οδηγία ως προσφέρουσα οφέλη και για τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο δεν παραμένει «αθώα», αν επιβαρύνεται από συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών όταν μάλιστα υπάρχουν και αυξημένα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα και οι ώρες έκθεσης στον ήλιο και κολύμβησης είναι από τις 11:30 π.μ., υπογραμμίζει ο αν. καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γρηγόρης Τσίγκας.
Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι καλό θα ήταν όπως γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος για κάποιον που ασκείται στο Γυμναστήριο, «ο ίδιος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται πέραν των ασθενών που παρακολουθούνται και βρίσκονται υπό την εποπτεία του γιατρού τους και για τον υγιή πληθυσμό γιατί μπορεί να διαγνωσθούν έγκαιρα παθήσεις για τις οποίες δεν υπήρχαν σαφή η οξέα συμπτώματα που θα οδηγούσαν κάποιον στον θάνατο».
Α. Τσιόλα: «Αυξάνονται οι θάνατοι με αιτία τον πνιγμό»
Τέλος, ερωτηθείσα η Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα αν στις νεκροψίες-νεκροτομές που έχει διενεργήσει στους λουόμενους η αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός χωρίς την ανεύρεση άλλου παθολογικού αιτίου απαντά απερίφραστα ναι. «Η ιατροδικαστική εξέταση αφορά το αίτιο θανάτου και το αίτιο θανάτου για όλους τους λουόμενους που διενήργησα εξέταση είναι πνιγμός. Αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα ή τι οδήγησε στον πνιγμό δεν αφορά το αίτιο θανάτου. Δυστυχώς από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο έχουμε πολλά περιστατικά πνιγμού».
Οι συμβουλές του προγράμματος «Ασφαλής Ελλάδα»:
-Κολυμπήστε με παρέα και ιδανικά υπό επίβλεψη ναυαγοσώστη.
-Κολυμπήστε 3 ώρες μετά το φαγητό.
-Μην κολυμπάτε εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ/ναρκωτικά.
-Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός τη θερμοκρασία του νερού. Αν είναι κρύο, περιορίσετε την παραμονή σας, γιατί μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
-Τα παιδιά να επιτηρούνται από ενήλικο που θα είναι μαζί τους.
-Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις από τις τοπικές Αρχές.
-Προτού επισκεφτείτε μια παραλία να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.
-Αν σας παρασύρει ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να ξεφύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
-Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο τη δική σας ασφάλεια ή των γύρω σας.
ΓΝΩΜΗ