Όποιος επισκέπτεται την Ιαπωνία παρατηρεί μια ασυνήθιστη (για τα δεδομένα οποιαδήποτε χώρας) πάστρα και καθαριότητα. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε απλώς στον τρόπο που οργανώνουν τον προσωπικό τους χώρο, τα σπίτια τους, αλλά και τους δημόσιους χώρους.

Η κουλτούρα του λαού της Άπω Ανατολής είναι πράγματι θαυμαστή και αποδεικνύεται, όπως θα δείτε, πως η τάξη και η καθαριότητα είναι κάτι που μαθαίνουν οι Ιάπωνες από πολύ μικρή ηλικία, όσο ακόμη βρίσκονται στις τάξεις του σχολείου.

Μια συνήθεια που επιβλήθηκε λόγω… καιρού
Όπως αναφέρει το γαλλικό σάιτ slate.fr, το κλίμα στην Ιαπωνία διαδραμάτισε πολύ ενεργό ρόλο στη συνήθειά τους αυτή. Ζεστό και υγρό, συμβάλλει ώστε τα τρόφιμα να χαλάνε γρήγορα, τα βακτήρια να αναπτύσσονται επίσης αστραπιαία, όπως και να εμφανίζονται κάθε λογής έντομα. Η καλή υγιεινή λοιπόν αποτελεί προϋπόθεση καλής υγείας. Μια φράση που τώρα πλέον, στην εποχή του κορωνοϊού, έχει αποστηθίσει ολόκληρος ο πλανήτης.
Και όχι, η εκθαμβωτική καθαριότητα στους δημόσιους χώρους δεν είναι ζήτημα οργάνωσης σε κρατικό ή τοπικό επίπεδο. Οι Ιάπωνες έχουν μάθει να κρατούν οι ίδιοι καθαρούς τους χώρους όπου ζουν. Φαίνεται άλλωστε πως στη σχολή ζεν του βουδισμού, απλές καθημερινές ασχολίες, όπως η καθαριότητα και η μαγειρική, θεωρούνται πνευματικές ασκήσεις, όπως και ο διαλογισμός.
Δεν είναι τυχαίο πως στο τέλος κάθε χρόνου οι Ιάπωνες επιδίδονται στο Osoji, τη «μεγάλη καθαριότητα», που έχει ως στόχο να εξαφανίσει τα ίχνη του έτους που αφήνουν πίσω τους, προκειμένου να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.