Στην Πορτογαλία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ημερομηνία:

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί αύριο με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε από την Πορτογαλία.

Πρόκειται για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πορτογαλική πρωτεύουσα που είχε προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά αναβλήθηκε.

Ο κ. Κόστα θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία ενώ αναμένεται να τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι δυο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν οι κ.κ Μητσοτάκης και Κόστα περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της ‘Αγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι άλλωστε δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Επίσης θα επισκεφτεί και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στην πορτογαλική πρωτεύουσα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο.

PHILOXENIA

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Απλές σπιτικές εναλλακτικές μπορούν να μειώσουν την έκθεσή μας σε περιττά πρόσθετα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%bb%ce%b9%ce%b3%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%ad%cf%84%ce%bf/

Ο ανεμιστήρας δεν αποτελεί πάντα ασφαλή λύση σε συνθήκες ακραίας ζέστης! Tι συμβαίνει στους πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1/

Το μοντέλο Luce πωλήθηκε έναντι 40 εκατ. δολαρίων – Με τη «σφραγίδα» του σχεδιαστή του iPhone η τετράθυρη ηλεκτρική Ferrari των 1.000+ ίππων

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Ferrari αψήφησε την κριτική και πωλήθηκε για 40...

Πάτρα – ΤΩΡΑ: Γυναίκα στην οδό Ιωνίας δέχεται απειλές

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. λίγο πριν τις 8 το πρωί...