Γεμάτη γρίφους είναι η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, με την ημερομηνία των εκλογών να παραμένει ακόμα άγνωστη και με τις κάλπες να αναμένεται να στηθούν σε δύο δόσεις. Όλα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πρωτόγνωρα και έτσι δεν υπάρχει «εκλογικό εγχειρίδιο» για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.
Οι πρώτες κάλπες, όποτε και αν στηθούν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κυβέρνηση δεν θα προκύψει, θα οδηγηθούμε σε μια νέα αναμέτρηση με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής.
Οι πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες
Η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει Άνοιξη, αλλά επειδή στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κανείς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό (πχ τέλος Φεβρουαρίου). Αν πορευτεί κάποιος με το πρώτο ενδεχόμενο, τότε οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν από τις 5 Μαρτίου και μετά, έτσι ώστε οι δεύτερες να γίνουν στις 9 Απριλίου, που είναι και η Κυριακή των Βαΐων και να μην διαταραχθεί το Πάσχα.
Στο τραπέζι ωστόσο παραμένει το σενάριο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή και του Μαΐου. Μάλιστα αν επιλεγεί το τελευταίο, τότε θα συμπέσει και χρονικά με την συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης που είναι στις αρχές Ιουλίου. Επίσης, στις πιθανές ημερομηνίες ακούγεται και η 26η Μαρτίου.
Τα στοιχεία που θα κρίνουν την αυτοδυναμία
Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 38%. Επίσης, αυτό που θα κρίνει την εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή και κυρίως πόσο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.
Αν για παράδειγμα μείνει εκτός το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη από την μια θεωρείται καλό για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά από την άλλη είναι πολύ πιθανό αυτό να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ψηφοφόροι του λογικά θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο συγγενεύουν ιδεολογικά.
Αν η Βουλή που θα προκύψει είναι εξακομματική, τότε η αυτοδυναμία βγαίνει από το κάδρο. Επιπρόσθετα, αυτό που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μια οριακή αυτοδυναμία.
Μια κυβέρνηση με 151 βουλευτές σε κάθε κρίσιμη απόφαση που πρέπει να ληφθεί θα αγωνιά μήπως κάποιος φύγει από το μαντρί -όπως είχε πει ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ -και κλονιστεί η διακυβέρνηση της χώρας.
Η απογραφή αλλάζει τον «χάρτη» με τις έδρες
Η απογραφή αλλάζει τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει στις επόμενες εκλογές κάθε περιφέρεια. Η απογραφή του 2021 αλλάζει και τον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας καθώς οι κάλπες του 2023 θα στηθούν με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα.
Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες, καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Για παράδειγμα, σχεδόν σε όλη την Αττική οι έδρες αυξάνονται. Από την άλλη, μεγάλες «χαμένες» δείχνουν η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες που από ότι φαίνεται χάνουν δύο έδρες ενώ το… κύμα της απογραφής δεν αποκλείεται να παρασύρει και την Ηλεία που κινδυνεύει να χάσει μια έδρα και από πέντε βουλευτές, να εκλέξει τέσσερις.
Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.
Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν η ΕΛΣΤΑΤ δώσει τα τελικά στοιχεία.
(Σχεδόν) έτοιμη η Νέα Δημοκρατία
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη καταλήξει σε ένα πλάνο υποψηφίων ανά τη χώρα, το οποίο θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον ίδιον τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επικεφαλής της ειδικής αυτής ομάδας που έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχουν τεθεί ο πατρινός γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης. Και οι τρεις βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον γραμματέα του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, με τους προαναφερθέντες να κινούνται τους τελευταίους μήνες πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες.
Πρώτον, στο να κρατηθούν ισορροπίες μέσα στο κόμμα. Δεύτερον, στο να μπουν στα ψηφοδέλτια ηχηρά και αναγνωρίσιμα ονόματα, «νέο αίμα» αλλά και «παλιές καραβάνες της πολιτικής». Τρίτον, στο να αποφευχθούν νέες «περιπτώσεις Πάτση» και τέταρτον, στο να συνυπολογιστεί η ποσόστωση όσον αφορά στις γυναίκες.
Στην Ηλεία, εδώ καιρό έχουν κατά πάσα πιθανότητα κλειδώσει οι τέσσερις άνδρες του ψηφοδελτίου, αφού εκτός από τον νυν βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο, που φυσικά θα είναι εκ νέου υποψήφιος, σε αυτό θα συμμετέχουν ακόμα ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Λευτέρης Βαρουξής και ο Νίκος Καλάκος.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, πλην της Διονυσίας- Θεοδώρας Αυγερινοπούλου που σε μια ακόμα εκλογική μάχη θα δηλώσει παρούσα στην Ηλεία, την υποψηφιότητα της έχει ανακοινώσει και η Άννα –Μαρία Βλαγκούλη.
Έρχονται ανακοινώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023 τοποθετείται το πρώτο κύμα ανακοινώσεων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών.
Η διαδικασία της βολιδοσκόπησης και της «εξέτασης» των υποψηφιοτήτων, της οποίας την ευθύνη έχουν ο Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης είχε αρχίσει δειλά δειλά μετά την παρουσία του Προέδρου του κόμματος στη φετινή ΔΕΘ. Ωστόσο, οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες, καθώς στην πολιτική ατμόσφαιρα «μυρίζουν εκλογές», μετά και τις σχετικές αποστροφές του Πρωθυπουργού.
Στην Ηλεία, το «βαρύ» χαρτί του κόμματος που ακούει στο όνομα Διονύσης Καλαματιανός φυσικά και θα είναι για μια ακόμα φορά υποψήφιος ενώ την ψήφο του ηλειακού κοινού θα διεκδικήσει σε μια εκλογική διαδικασία ο Μάκης Μπαλαούρας. Η τρίτη υποψηφιότητα άνδρα που έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής είναι αυτή του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, ενώ την μία θέση που απομένει διεκδικούν ο Σωτήρης Παπαηλίου και ο Χρήστος Φωτόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες συζητείται η υποψηφιότητα της Ζωής Αναστασοπούλου και από εκεί και πέρα πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα δύο εκ των Βασιλικής Παρασκευοπούλου, Βίκυς Βασιλοπούλου και Χρύσας Ζούπη ενώ το όνομα της Ζωής Γιατρά συνεχίζει να «παίζει», αλλά με λιγότερες πιθανότητες πλέον.
Yπάρχουν εκκρεμότητες στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, αναβολή πήρε η ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Μπορεί η αρμόδια επιτροπή υπό τον Βαγγέλη Αργύρη να έχει ολοκληρώσει το έργο της ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανακοίνωση των υποψηφίων θα γίνει από τη νέα χρονιά και πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, αφού πρώτα εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με την κατανομή των εδρών.
Στην Ηλεία, το όνομα που ξεχωρίζει ασφαλώς είναι αυτό του επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλη Κατρίνη ο οποίος παρά τα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την κάθοδό του στην Αθήνα, εκείνος θα μπει στη μάχη του σταυρού στον νομό μας. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο όνομα που εδώ και καιρό θεωρείται δεδομένο είναι αυτό του Μάικ Αμπού Χάντμπα, ο οποίος θα είναι και ο δεύτερος άνδρας του ψηφοδελτίου. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο ανδρικά ονόματα που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο, οι υποψήφιοι είναι τρεις. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ο Αριστομένης Χρόνης για μια από αυτές τις θέσεις, ενώ η τέταρτη θέση με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα παιχτεί ανάμεσα σε Γιώργο Παναγιωτόπουλο και Κώστα Τσεριώνη.
Στις γυναίκες, τα πράγματα ακόμα μοιάζουν «θολά». Η Νίκη Κοκαλιάρη όπως όλα δείχνουν θα είναι μια από αυτές που θα στελεχώσουν το ηλειακό «πράσινο» ψηφοδέλτιο, ενώ πολλές πιθανότητες όσο περνούν οι μέρες συγκεντρώνει και η Σοφία Κατσίγιαννη. Ακόμα, έχει ακουστεί και το όνομα της Ρόης Αντωνοπούλου, ωστόσο για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα.