Με αφορμή την κατάσταση των δομών Υγείας στην Πάτρα, αλλά και τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το 902.gr μίλησε με τον Χρήστο Δάβουλο, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, μέλος της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας στην Πάτρα και ιδιαίτερα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ώστε να μην καταλήγουν στα Νοσοκομεία όλα τα περιστατικά;
«Όλες οι δομές βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποστελέχωση. Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι αποψιλωμένη. Οι γιατροί αποτελούν μετακινούμενους ”νομάδες”. Καλούνται να καλύψουν τεράστιες ”τρύπες” των νοσοκομείων της πόλης και γειτονικών νομών, όπως στο νοσοκομείο Πύργου. Αδυνατούν, να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού, που ανατίθεται σε ένα συνονθύλευμα δομών (ομάδες ασθενών, ιδιώτες, ΜΚΟ) και την ατομική ευθύνη των ασθενών.
Η τάση ενισχύθηκε από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την πρωτοβάθμια και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Οι υπάρχοντες δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου θα έπρεπε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση με το απαιτούμενο μόνιμο ιατρικό-παραϊατρικό προσωπικό, με τη βάση τους στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, τα σχολεία και οικογενειακούς ιατρούς που θα έχουν στόχο την πρόληψη της υγείας του πληθυσμού ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία. Έτσι πρέπει να λειτουργεί το ΚΥ στη ΒΙΠΕ Πατρών.
Τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης. Στο ΠΓΝΠ του Ρίου, το 2007 υπήρχαν μόλις 80 επικουρικοί εργαζόμενοι και σήμερα, με την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.), από ένα σύνολο περίπου 2.000 εργαζομένων, οι 1.050 έχουν τέτοια σχέση εργασίας! Μεγάλα είναι τα προβλήματα σε Ακτινολογικό, Ογκολογικό κ.α. τμήματα, με τους ασθενείς να στοιβάζονται στα ΤΕΠ, να περιμένουν στην ουρά για ένα χειρουργείο, μια απεικονιστική εξέταση. Ο Οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου είναι παμπάλαιος, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, από 9 καρδιολόγους υπηρετούν 5, από 10 ακτινοδιαγνώστες υπηρετούν οι μισοί! Τα συνολικά κενά, με βάση τον Οργανισμό, υπολογίζονται περίπου σε 53 γιατρούς και άνω των 300 ατόμων στο υπόλοιπο προσωπικό!
Στην πανδημία αντί για πραγματική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαναλειτουργία των νοσοκομείων ”Νοσημάτων Θώρακος” και ”409” που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε, ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας με αύξηση των άμεσων πληρωμών των ασθενών και διαγωνισμό για επαναλειτουργία του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου για εμπορικές χρήσεις! Στον τομέα της αποκατάστασης η μόνη δημόσια δομή κλειστού τύπου είναι του ΠΓΝΠ του Ρίου, αφού 11 δομές στη Δυτική Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι».
Στην Πάτρα λειτουργεί το μοναδικό για τη Δυτική Ελλάδα, αμιγώς παιδιατρικό Νοσοκομείο το «Καραμανδάνειο». Έχουν ακουστεί πολλά για ένα επικείμενο κλείσιμό του. Κατά καιρούς αναφορές γίνονται και στα προβλήματά του. Ποια η κατάσταση στο χώρο, ποιες οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής;
«Οι ελλείψεις καθιστούν πολλές φορές τη λειτουργία του επισφαλή. Τα κενά σε αναισθησιολόγους, καλύφθηκαν μερικώς με την προκήρυξη 4 θέσεων, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις Δημοτικής Αρχής, Εργατικού Κέντρου, υγειονομικών και άλλων φορέων. Ακόμα όμως και σήμερα, οι δύο θέσεις παραμένουν κενές. Δύο αναισθησιολόγοι από τους υπάρχοντες, είναι αποσπασμένοι από το ΓΝ ”Αγ. Ανδρέας”, αποδυναμώνοντας τα χειρουργεία, εκτοξεύοντας τις αναμονές.
Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως παιδοκαρδιολόγου. Εργάζεται ένας στο ΠΓΝΠ του Ρίο, αφήνοντας ακάλυπτο ένα μεγάλο τμήμα μικρών ασθενών σε νευραλγικό χώρο. Τα κενά σε παραϊατρικές ειδικότητες, δυσχεραίνουν το έργο των υγειονομικών ταλαιπωρούν ασθενείς. Τραυματιοφορέας σε νυχτερινή βάρδια, μπορεί να είναι μόνο ένας αναλαμβάνοντας και άλλα πόστα όπως του τηλεφωνητή! Οι εγκαταστάσεις, είναι απαρχαιωμένες, γεγονός επικίνδυνο καθώς δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Η παιδοψυχιατική κλινική είναι εγκατεστημένη δύο χιλιόμετρα μακριά από το χώρο του παιδιατρικού νοσοκομείου με επισφαλές το έργο των παιδοψυχιάτρων, εφόσον δεν υπάρχει η άμεση κάλυψη από παθολογικές ειδικότητες.
Η Δημοτική Αρχή, με το Εργατικό Κέντρο και υγειονομικούς, ανάδειξε σταθερά αυτά τα ζητήματα. Αποκορύφωμα η μεγαλειώδης κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου το Μάη του 2022, όταν θα έκλειναν τα χειρουργεία, απαιτώντας ενίσχυση του νοσοκομείου με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, δημιουργία σύγχρονου, ασφαλούς παιδιατρικού ιδρύματος που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού, δεν θα αφήνει κενό για την λειτουργία ιδιωτικών παραρτημάτων».
Συνολικά ποια η συμβολή της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας, την ενίσχυσή του;
«Στηρίζοντας τον Πατραϊκό λαό, η δημοτική Αρχή πάλεψε πλατιά τα αιτήματά του. Βρέθηκε σταθερά από θέση αντιπολίτευσης, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κ.α.) και για την Δημόσια Υγεία. Ήταν απέναντι στις πολιτικές και τη φιλοσοφία που ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, απέναντι από τα συμφέροντα του λαού. Πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγείας για όλους, ως καθολικό δικαίωμα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση στήριξε την αγωνιστική πρωτοβουλία πέντε Εργατικών Κέντρων στην περιοχή, τον αγώνα των υγειονομικών σταθερά, αταλάντευτα, όταν άλλοι που σήμερα διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο, δεν έβγαζαν κουβέντα, είχαν …αφωνία. Είναι χαρακτηριστική π.χ. η στάση της παράταξης της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συμφωνία των υπολοίπων, άσχετα των παραλλαγών τους, ότι η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται δήθεν για την αξιοποίηση του ”409”.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει σχέδια ιδιωτικοποίησής του, ενώ η προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ) έπαυσε τη λειτουργία του ως νοσοκομείο! Για αυτά, τα μεγάλα ζητήματα, οι άλλες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι στράφηκαν, αλλά συνασπίστηκαν κιόλας προκλητικά απέναντί της, με την λογική, ότι δεν αναλαμβάνει ευθύνες!».
Γενικότερα ποια ήταν η στάση των άλλων δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου, άλλων παρατάξεων και υποψηφίων Δημάρχων που διεκδικούν την ψήφο του λαού;
«Οι υπόλοιπες δυνάμεις με διάφορους επικεφαλής, αλλά ενιαία στρατηγική, ενίσχυαν τις κεντρικές κατευθύνσεις για ”αγαστή” συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα Υγείας διανθισμένη με ολίγη ενίσχυση του πρώτου. Της απόδοσης του ”409” σε ιδιώτες από την κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε η παράταξη της ΝΔ, με το πρόσχημα ότι ο χώρος ”τουλάχιστον θα λειτουργήσει μιας και είναι ανενεργός”.
Επιπλέον, ως πολιτικοί φορείς από τους οποίους προέρχονται οι δημοτικές παρατάξεις τους, τόσο της ΝΔ (Σβόλης), όσο και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (Αϊβαλής) πρωτοστάτησαν ως κυβερνήσεις στις περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην εγκαθίδρυση των ελαστικών συμβάσεων εργασίας, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την προώθηση ΣΔΙΤ, στοιχεία που υπερτονίζονται και από την παράταξη του ”ανεξάρτητου” κ. Ψωμά, που κλίνει την ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις.
Στην πανδημία η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε σε δημοτικό συμβούλιο την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που κατέθεσε η παράταξη της ΝΔ. Τέτοιες είναι οι διαφορές τους!
Έκαναν ότι στηρίζουν μόνο ορισμένες πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, υπονομεύοντάς τες, για να μην χάνουν το λαϊκό έρεισμα, για το θεαθήναι. Οι υγειονομικοί να κλείσουμε τα αυτιά μας στις παροτρύνσεις στήριξης γιατρών, όπως του καθηγητή καρδιολογίας στο ΠΓΝΠ του Ρίου, που καλεί να στηριχθεί ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, όταν ζούμε στο πετσί μας, από πρώτο χέρι, μαζί με τον λαό (που βάζει βαθιά και το χέρι στην τσέπη), την τραγική κατάσταση στο χώρο. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από ουσιαστική στήριξη μας και τέτοιο ρόλο είχε και έχει η Δημοτική Αρχή. Δεν χρειαζόμαστε χειροκροτητές αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων».
Υποψήφιοι, θεωρούν ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες και για τα ζητήματα υγείας. Ποια πρέπει να είναι η αρμοδιότητα του κράτους σε αυτό τον τομέα και ποια ενός δήμου;
«Είναι ζήτημα που επανέρχεται. Και άλλοι στο παρελθόν αποτέλεσαν θιασώτες της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του κράτους ειδικά στο τομέα της υγείας επικαλούμενοι οικονομικά στοιχεία (ΚΕΔΕ) από χώρες της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2016 που ζητούσε εφαρμογή του σχετικού άρθρου του Καλλικράτη για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των πόρων για την Υγεία στις Περιφέρειες.
Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξή. Θα μεταφέρει νέα βάρη στις φορτωμένες πλάτες του λαού ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα, τις ΣΔΙΤ, εκτοξεύοντας τα τέλη, μετατρέποντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, σε πελάτες υπηρεσιών Υγείας. Είναι βήμα, προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δομών Υγείας με αρνητικές συνέπειες για το λαό, που οι ανάγκες του θα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη. Οι υγειονομικοί θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα και μισθούς.
Είναι πάγια στόχευση των κυβερνήσεων και των τοπικών τους παραγόντων η απελευθέρωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθούν για χρυσοφόρες επενδύσεις μακριά από την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών που μπαίνουν στο «γύψο». Αυτά τα αποτελέσματα φάνηκαν και με εκατόμβες νεκρών σε διάφορες χώρες που τα εφαρμόζουν, στην πανδημία.
Η μόνη ρεαλιστική λύση για το λαό και τους υγειονομικούς είναι ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση, πυρήνα την πρωτοβάθμια φροντίδα, κύτταρα τα σχολεία, τους χώρους άθλησης, δουλειάς, που θα μεριμνά για την προαγωγή και προάσπιση της υγείας του πληθυσμού. Πλάι σε αυτό οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές και αυτές της αποκατάστασης με πλήρως ανεπτυγμένες τις απαιτούμενες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες, με μόνιμη εργασία.
Αυτό είναι το ρεαλιστικό και αναγκαίο για τον 21ο αιώνα ώστε και ο λαός της πόλης μας να ζει σύμφωνα με τις ανάγκες, τα εφόδια που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, τεχνολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση και για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις αυτά τα ζητήματα, καλούμε σε επανεκλογή της Δημοτικής Αρχής της ”Λαϊκής Συσπείρωσης” με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη και εμφανή ενίσχυσή της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με υποψήφιο Περιφερειάρχη το Σωτήρη Παρίση. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους υγειονομικούς, το λαό να συμπορευτούμε και στις κάλπες της 8ης Οκτώβρη».