Στήριξη σε 2,7 εκατ. ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους με 600 εκατ. ευρώ – Υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις κατά 500 εκατ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    Δέσμη παροχών 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση από τη Eurostat του πέρα από κάθε προσδοκία πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2024 (4,8% του ΑΕΠ). Το πρώτο μέτρο αφορά την επιστροφή ενός ενοικίου, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων του «Σπίτι μου 2», με ετήσιο κόστος 230 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο περιλαμβάνει την καταβολή 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους, με ετήσια δαπάνη 360 εκατ. ευρώ. Το τρίτο μέτρο προβλέπει την ετήσια αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 500 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), τα μέτρα αφορούν συνολικά περίπου 2,7 εκατ. πολίτες και συγκεκριμένα: σχεδόν 1,3 εκατ. ενοικιαστές και 1,4 εκατ. συνταξιούχους, υπερηλίκους και ΑμεΑ. Ομως, ορισμένοι ενδέχεται να εμπίπτουν σε αμφότερες τις κατηγορίες, περιορίζοντας τον πραγματικό αριθμό μοναδικών ωφελουμένων.

    Επιστροφή ενοικίου

    Φλίγκος

    Κάθε Νοέμβριο, οι ενοικιαστές θα λαμβάνουν το 1/12 του συνολικού ποσού που δαπάνησαν για την κάλυψη του ενοικίου κύριας ή/και φοιτητικής κατοικίας το προηγούμενο έτος, βάσει της φορολογικής τους δήλωσης.

    Η ενίσχυση θα δίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όμοια με αυτά του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το μέτρο καλύπτει το 80% των ενοικίων με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2024, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 948.000 νοικοκυριά ή 1.280.000 φορολογούμενους.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, το μέτρο έχει στόχο να εμφανίσει και «κρυφά» ενοίκια, δηλαδή περιπτώσεις όπου ο ενοικιαστής πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου εκτός συμβολαίου. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2024, το μέσο ύψος ενοικίου ανέρχεται σε 250 ευρώ, ποσό που προφανώς απέχει από την πραγματικότητα.

    €250 σε ευάλωτες ομάδες

    Εως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικοι και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας θα λαμβάνουν ενίσχυση 250 ευρώ. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι που είναι δικαιούχοι σύνταξης ή του σχετικού επιδόματος αλληλεγγύης ωφελούνται επίσης από το μέτρο, ανεξαρτήτως περιουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα των 250 ευρώ είναι καθαρό, αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

    Δημόσιες επενδύσεις

    Στο πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση του προϋπολογισμού του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ετσι, από 14,1 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξάνεται στα 14,6 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ιστορία μας, μέχρι το επόμενο», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Η Δημοτική αρχή σε σχολεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής...

    Πάτρα: Smart παρέσυρε 15χρονο ποδηλάτη! Πανικός στην Ακτή Δυμαίων – φωτό

    Πανικός το μεσημέρι στην οδό Ακτή Δυμαίων στο ύψος...

    Σε διεθνή έκθεση στο Αμβούργο για την κρουαζιέρα, Σακελλαρόπουλος και Κουνάβης – φωτό

    Σε έκθεση κρουαζιέρας στο Αμβούργο (τη μεγαλύτερη έκθεση στην...

    Μαρίνος Σκανδάμης: Τα δικαιώματα στο απόσπασμα από το αστυνομικό κράτος Μητσοτάκη

    Με δήλωσή του ο Μαρίνος Σκανδάμης, Δικηγόρος, Στέλεχος του...