Στις 14 Ιουνίου η δίκη για τον αμίαντο στα ΕΛΤΑ Πάτρας, νέα στοιχεία εξετάζει το δικαστήριο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Για τις 14 Ιουνίου διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση διατάραξης αμιάντου σε όροφο του κεντρικού κτιρίου των ΕΛΤΑ στην Πάτρα.

    Η υπόθεση επανεξετάζεται από τη δικαιοσύνη, μετά την αίτηση αναίρεσης που έγινε δεκτή από τον Αρειο Πάγο, στην αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

    Σύμφωνα με δήλωση στην «Π» της διπλωματούχου πολιτικής μηχανικού Αθηνάς Σουγλέρη που υποστηρίζει την κατηγορία, η δίκη ξεκίνησε προχθές, αλλά διακόπηκε μετά την κατάθεση νέας τεχνικής πραγματογνωμοσύνης, που κατόπιν εντολής εισαγγελέα είχε διαταχτεί και διενεργήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.

    Η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε από την έδρα διακοπή της δίκης, διότι ήθελε περισσότερο χρόνο να μελετήσει την τεχνική πραγματογνωμοσύνη.

    Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε στην επανάληψη της διαδικασίας, να παραστούν επιπλέον ο υπεύθυνος της εταιρείας μετρήσεων, ο υπομηχανικός των ΕΛΤΑ που σχετίζεται με το έργο αμιάντου και ο τεχνικός πραγματογνώμονας.

    Σύμφωνα με την κ. Σουγλέρη, η νέα τεχνική πραγματογνωμοσύνη δικαιώνει τους ισχυρισμούς της και είναι σύμφωνη με την τεχνική έως τώρα θέση της, ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου από μη ειδική εταιρεία, έγινε διάτρηση του αμιάντου και εκλύθηκαν ίνες, εκθέτοντας τους εργαζόμενους σε αυτές.

    Επίσης η κυρία Σουγλέρη δήλωσε στην «Π» ότι κατόπιν αιτήματός της στον νυν τεχνικό διευθυντή ΕΛΤΑ και στη Διεύθυνση Υγείας & Ασφάλειας ΕΛΤΑ, έγινε νέα μελέτη καταγραφής του αμιάντου όλου του κτιρίου τον περασμένο Αύγουστο.

    Στην οικονομοτεχνική μελέτη, ο μελετητής προτείνει ένα σχέδιο εγκλεισμού ή απομάκρυνσης ανά κατηγορία υλικών αμιάντου που εντοπίστηκαν. Συγκεκριμένα στο υπόγειο η κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή και τα υλικά εύθρυπτα υψηλού κινδύνου και προτείνεται ειδικά η απομάκρυνση.

    Η κυρία Σουγλέρη αναφέρει στη δήλωσή της ότι από το υπόγειο ανεβάζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα που μοιράζονται στους πολίτες.

    Τη μελέτη επικαλείται και η τεχνική πραγματογνωμοσύνη που η γνώμη του πραγματογνώμονα είναι ότι προτιμητέα λύση είναι η απομάκρυνση του αμιάντου, διότι με τον εγκιβωτισμό, ο κίνδυνος περιορίζεται αλλά εξαλείφεται.

    Η κυρία Σουγλέρη επικαλείται και το Ευρωπαϊκό Ψήφισμα P9_TA(2021)0427 παρ.31. που ζητά την απαγόρευση του εγκλωβισμού του αμιάντου, να μην υπάρχει κατώτατο επιτρεπτό όριο ινών.

    Οπως σημειώνει, με το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει «κύμα ανακαινίσεων» στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν τα κτίρια από τα οποία θα αφαιρεθεί ο αμίαντος.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    20 χρόνια από το πιο πολύνεκρο τσουνάμι στην ιστορία – Πώς χάθηκαν 230.000 ζωές σε λίγες ώρες

    Άνθρωποι που πενθούν δικούς τους, πολλοί αδυνατώντας να συγκρατήσουν...

    Αταλάντη: Τρομακτική περιπέτεια για ηλικιωμένη στην αυλή του σπιτιού της – Την «κατάπιε» το έδαφος

    Μια 78χρονη γυναίκα από την περιοχή της Αταλάντης έζησε στιγμές τρόμου...

    Συρία: Υποστηρικτές του Άσαντ σκότωσαν 14 μέλη του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης του Τζολάνι

    Η Συρία παραμένει σε κατάσταση έντασης και αβεβαιότητας μετά την ανατροπή...

    Ταϊλάνδη: Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε εκεί επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της χώρας

    Μια λάθος απόφαση άλλαξε τη ζωή του Τζόναθαν Γουίλερ...
    Best Shop