«Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τ’ αστέρι του Βοριά, θα φέρει ξαστεριά. Μα σαν φανεί μέσα από το πέλαγο πανί, θα γίνω κύμα και φωτιά, να σ’ αγκαλιάσω ξενιτιά…»

    Οι ήχοι του Μάνου Χατζιδάκι πλημμυρίζουν την αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Καθεδρικού Σχολείου της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, με τους μικρούς μαθητές να συνεπαίρνουν το ακροατήριό τους. Στο μοναδικό σχολείο του Μανχάταν που η ελληνική γλώσσα έχει θέση ανάμεσα στα βασικά μαθήματα, κάθε εθνική επέτειος είναι αφορμή για να αναδειχθεί η αξία του ελληνικού πολιτισμού και της Iστορίας.

     

     

    Το ίδιο το σχολείο, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, «κουβαλά» μία μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1949, στον 74ο δρόμο κοντά στην 5η Λεωφόρο, για να υποδεχθεί παιδιά μεταναστών που έφταναν στη Νέα Υόρκη από την Ελλάδα του Εμφυλίου. Σήμερα, η πλειονότητα των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο διδάσκονται ελληνικά, χωρίς μάλιστα να κατάγονται από την Ελλάδα.

    Η Μερόπη Κυριάκου δέχτηκε να αναλάβει τη διεύθυνση του Καθεδρικού Σχολείου του Μανχάταν, θέλοντας να συνεισφέρει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

    «Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν το σχολείο μας γιατί θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια τριβή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με την ελληνική φιλοσοφία και κουλτούρα. Νομίζω ότι αυτό το ενδιαφέρον που έχουν οι ξένοι λαοί για τη χώρα μας είναι σημαντικό να το αντιληφθούμε εμείς οι Ελληνες», λέει στην «Κ» η Μερόπη Κυριάκου, διευθύντρια του σχολείου.

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-1
    Από αριστερά, η διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν, Μερόπη Κυριάκου, η φιλόλογος Εφη Κιτσαντά και ο ιερατικός προϊστάμενος του σχολείου, πατήρ Χρ. Γκίλμπερτ. [©Αρχείο Μ. Κυριάκου]

    Η ίδια έφτασε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη το 2012 και, αφού πρώτα εργάστηκε σε άλλα σχολεία, δέχτηκε, πριν από τέσσερα χρόνια, να αναλάβει τη διεύθυνση του Καθεδρικού, θέλοντας να συνεισφέρει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ηταν μέσα στην περίοδο της πανδημίας και το σχολείο περνούσε, κι αυτό, τη δική του κρίση.

    Οταν ανέλαβα το σχολείο, φοιτούσαν μόλις 23 μαθητές. Σήμερα έχουμε φτάσει τους 78, ξεκινώντας από το προνήπιο και φτάνοντας μέχρι την 8η τάξη που είναι η αντίστοιχη Γ’ Γυμνασίου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    «Η άνοδος ήρθε μέσα από τη συνεργασία με μια πολύ καλή ομάδα εκπαιδευτικών και με τη σημαντική στήριξη της σχολικής επιτροπής. Οταν ανέλαβα το σχολείο, φοιτούσαν μόλις 23 μαθητές. Σήμερα έχουμε φτάσει τους 78, ξεκινώντας από το προνήπιο και φτάνοντας μέχρι την 8η τάξη που είναι η αντίστοιχη Γ’ Γυμνασίου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το σχολείο μας συγκαταλέγεται στα λεγόμενα “μπουτίκ” ιδιωτικά σχολεία της Νέας Υόρκης. Αυτό σημαίνει ότι έχει ολιγομελή τμήματα και δουλεύει σε γερές εκπαιδευτικές βάσεις, ώστε να προετοιμάσει τους μαθητές να δημιουργήσουν το κατάλληλο πορτφόλιο και να φοιτήσουν σε πολύ καλά λύκεια και πανεπιστήμια της Αμερικής», εξηγεί η κ. Κυριάκου.

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-2
    Μαθητές του Γυμνασίου παρακολουθούν μάθημα αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. [©The Cathedral School]

    Μια γέφυρα με την Ελλάδα

    Στο σχολείο, μαθήματα όπως οι επιστήμες, η ιστορία και τα μαθηματικά διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Αυτό στο οποίο διαφέρει το Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν από τα υπόλοιπα αμερικανικά σχολεία είναι ότι εδώ η ελληνική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται στα κύρια μαθήματα και διδάσκεται καθημερινά σε όλες τις τάξεις.

    Τα παιδιά διαγωνίζονται μέχρι το επίπεδο διδασκαλίας Β1 και παίρνουν πιστοποίηση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

    «Η διδασκαλία ξεκινά από το προνήπιο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν λεξιλόγιο ή κάποια τραγουδάκια στα ελληνικά, και φτάνει έως τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου με τις εξετάσεις ελληνομάθειας. Τα παιδιά διαγωνίζονται μέχρι το επίπεδο διδασκαλίας Β1 και παίρνουν πιστοποίηση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα, στο Γυμνάσιο διδάσκονται αρχαία ελληνική λογοτεχνία και λατινικά από Ελληνίδα καθηγήτρια, την κ. Εφη Κιτσαντά», αναφέρει η διευθύντρια.

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-3
    Οι μαθητές Γυμνασίου διδάσκονται Οδύσσεια από το βιβλίο «The Odyssey, Homer» που τυπώνεται στην Αμερική. 

    Για τα παιδιά που κατάγονται από την Ελλάδα η απόφαση της οικογένειας να τα στείλει στο Καθεδρικό Σχολείο είναι κυρίως συναισθηματική.

    «Οι γονείς με ελληνικές ρίζες μπορεί να μη γνωρίζουν καν τη γλώσσα μας ή να τη μιλούν ελάχιστα. Θέλουν, όμως, τα παιδιά τους να γίνουν η “γέφυρα” που θα τα ενώνει με την Ελλάδα, ώστε να διατηρήσουν κομμάτια της ταυτότητάς τους. Τους ενδιαφέρει να τους δώσουν αυτή την επαφή, να διδαχθούν τη γλώσσα, να γιορτάσουν τις εθνικές επετείους, να κάνουν παρέλαση στην 5η Λεωφόρο», λέει η κ. Κυριάκου και προσθέτει: «Στο σχολείο μας δημιουργούμε Φιλέλληνες. Κι αυτό συμβαίνει αβίαστα, μέσα από τη διδασκαλία».

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-4
    «Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν το σχολείο μας γιατί θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια τριβή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με την ελληνική φιλοσοφία και κουλτούρα», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του σχολείου Μ. Κυριάκου. [©The Cathedral School].

    Η ίδια περιγράφει τις βασικές αξίες στις οποίες επενδύει το ελληνοαμερικανικό σχολείο του Μανχάταν.

    «Είναι η οικουμενικότητα, η φιλία, η αγάπη, οι αρχές της οικογένειας. Είναι πολύ δύσκολο οι μαθητές να τα βιώσουν αυτά σε ένα περιβάλλον μιας μεγάλης πόλης, όπως είναι αυτό της Νέας Υόρκης. Τα εισπράττουν, όμως, από το σχολείο τους», τονίζει.

    Εβλεπες όχι μόνο τα Ελληνόπουλα, αλλά όλα τα παιδιά του σχολείου να απαγγέλλουν Ελύτη. Ηταν μία πολύ δυνατή στιγμή που συγκίνησε όλους τους εκπαιδευτικούς.

    Η πλειονότητα των καθηγητών που εργάζονται στο Καθεδρικό Σχολείο είναι Αμερικανοί. Το ελληνικό στοιχείο ωστόσο που διαχέεται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον αγγίζει συχνά και τους ίδιους, περιγράφει η κ. Κυριάκου.

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-5
    Μαθητές από τις μικρότερες τάξεις του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου του Μανχάταν που συμμετέχουν στη χορωδία. Στιγμιότυπο από σχολική γιορτή για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. [©The Cathedral School]

    «Βλέπεις ότι όχι απλά προσαρμόζονται, αλλά αρχίζουν να αγαπούν αυτό που βλέπουν να συμβαίνει γύρω τους. Θυμάμαι πέρυσι, όταν τα παιδιά παρουσίασαν τον “Ηλιο τον Ηλιάτορα” σε μία πολύ όμορφη δραματοποίηση, έβλεπες όχι μόνο τα Ελληνόπουλα, αλλά όλα τα παιδιά του σχολείου να απαγγέλλουν Ελύτη. Ηταν μία πολύ δυνατή στιγμή που συγκίνησε όλους τους εκπαιδευτικούς».

    Η σχολική χορωδία στο Radio City Music Hall

    Η διευθύντρια είναι περήφανη, όπως λέει στην «Κ», για τη σχολική χορωδία που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία δύο Ελλήνων καθηγητών μουσικής, του Θεόδωρου Αλβανού και Γ. Ασημακόπουλου. Μάλιστα για πρώτη φορά, τα περασμένα Χριστούγεννα, οι μαθητές του Καθεδρικού που συμμετέχουν στη χορωδία, άνοιξαν με τα τραγούδια τους το «Christmas Spectacular», ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια μουσικά εορταστικά σόου του Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη.

    «Στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν δημιουργούμε Φιλέλληνες»-6
    Η χορωδία του Καθεδρικού Σχολείου του Μανχάταν στο «Christmas Spectacular», ένα από τα μεγαλύτερα εορταστικά σόου του Radio City Music Hall, στη Νέα Υόρκη. [©The Cathedral School].

    Καθώς το σχολείο συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης, διοίκηση και εκπαιδευτική κοινότητα ετοιμάζουν τον ερχόμενο Μάιο μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή παλαιών και νεότερων αποφοίτων. Στους στόχους, επίσης, είναι να διοργανωθεί, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της 8ης τάξης και των γονιών τους.

    «Θα είναι μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, αλλά σίγουρα θα ταξιδέψουμε και σε άλλα μέρη, όπως τη Θεσσαλονίκη ή τους Δελφούς», λέει η κ. Κυριάκου. «Το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων εστιάζεται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Τους προκαλεί μια περιέργεια και τους δίνει έναν λόγο να θέλουν να μάθουν περισσότερα. Είναι ένα ταξίδι που ανυπομονούμε να κάνουμε».

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η ομιλία Παπάγου στην Πάτρα

    Στα τέλη Μαΐου 1951 ο Αλέξανδρος Παπάγος, μετά τη...

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Μπαίνουν 50 επιπλέον κλίνες στα επείγοντα

    Σε τέσσερις κυρίως άξονες κινούνται τα μέτρα τα οποία...

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Με μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού

    Με πρωτότυπα τραγούδια και αυθεντικές μουσικές δημιουργίες των παιδιών,...

    ΦΩΤΟ: Κοπή πίτας και δράσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιανιτίκων

    Νέα Χρονιά με Δράσεις: Κοπή Πίτας και Ανακοινώσεις για...
    Best Shop