Στο σφυρί οι παλαιότερες… Δέκα Εντολές

Ημερομηνία:

Η παλαιότερη σωζόμενη λίθινη στήλη στην επιφάνεια της οποίας είναι χαραγμένες οι Δέκα Εντολές βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης, με την αρχική εκτίμηση να κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Η στήλη, που ζυγίζει 52 κιλά και έχει ύψος 60 εκ., χρονολογείται γύρω στο 300-640 μ.Χ. και πιστεύεται ότι κοσμούσε την είσοδο μιας συναγωγής που αργότερα καταστράφηκε από τους Ρωμαίους ή τους Σταυροφόρους.

Βρέθηκε  το 1913, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Γίμπνα.

Το κείμενο αποτελείται από 20 στίχους παλαιοεβραϊκής γραφής μεταξύ των οποίων και οι εννέα από τις γνωστές δέκα εντολές.

Μία μόνο – εκείνη που προτρέπει τους πιστούς να μην αναφέρουν το όνομα του Θεού επί ματαίω – έχει αντικατασταθεί από μία άλλη που χρησιμοποιείται συνήθως από τη αίρεση των Σαμαρειτών και η οποία προτρέπει τους πιστούς να «υψώσουν έναν ναό» στο όρος Γεριζίμ, το ιερό βουνό τους, που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη.

Η στήλη, που θα δημοπρατηθεί στις 18 Δεκεμβρίου, είχε βγει στο σφυρί ξανά το 2016 και άλλαξε χέρια για 850.000 δολάρια.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Φυσικό στέγνωμα ή πιστολάκι; Τι είναι καλύτερο για τα μαλλιά μας;

Ένα τέλειο blowout με όγκο, κίνηση και λαμπερό φινίρισμα...

Το καρό είναι πάλι εδώ: Πώς θα το φορέσουμε φέτος

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα καρό επιστρέφουν στην γκαρνταρόμπα...

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε πολίτη που πέταξε έπιπλα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης, δείτε φωτογραφία

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε σε δημότη που άφησε...

Πάτρα: Αλλαγή σκυτάλης στην Καθολική του Άγιου Ανδρέα – Ποιος είναι ο π. Μπατίστα

Από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2026, ανέλαβε και επισήμως...