Στο στόχαστρο της εφορίας φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη επιστροφή φόρου

    Ημερομηνία:

    Μετά τους επαγγελματίες, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχουν εισέλθει οι μισθωτοί – κυρίως εκείνοι που εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα και διεκδικούν μεγάλες επιστροφές φόρου.

    Οι πρώτοι έλεγχοι είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και τα αποτελέσματα μόνο εντυπωσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν. Από τις διασταυρώσεις που κάνει η ΑΑΔΕ αποκαλύπτονται συνεχώς περιπτώσεις μισθωτών που επιχειρούν -με διάφορους τρόπους- να ξεγελάσουν το φορολογικό σύστημα. Πρόκειται για πολίτες που εμφανίζονται τυπικά συνεπείς, με καλές απολαβές και μισθούς, αλλά, όπως αποδεικνύεται, έχουν βρει τρόπους να ψαλιδίζουν τη φορολογική τους υποχρέωση.

    Με όπλα τις διασταυρώσεις τραπεζικών κινήσεων, τη διαλειτουργικότητα με τις πλατφόρμες, τις δηλώσεις στο myDATA κ.ά., οι ελεγκτικές αρχές φέρνουν στο φως περιπτώσεις φοροδιαφυγής που δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών. Πρόκειται για τη νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ η οποία εστιάζει πλέον στο πραγματικό επίπεδο διαβίωσης και όχι σε ό,τι απλώς δηλώνεται στην Εφορία.

    Κόλπα με offshore

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας με δηλωμένες αποδοχές εξαψήφιου ποσού ετησίως. Ωστόσο, από τον έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων και των διαδρομών του χρήματος αποκαλύφθηκε ότι το 80% του ποσού επιστρεφόταν, μέσω εμβασμάτων και εικονικών υπηρεσιών, σε offshore συμφερόντων του εργοδότη. Ο στόχος ήταν διπλός: να εμφανιστεί ότι η εταιρεία καταβάλλει υψηλές αμοιβές σε στελέχη για να αποφεύγει τη φορολογία επί των κερδών της και ταυτόχρονα να παρακάμπτει τη δέσμευση λογαριασμών που είχε επιβληθεί στον βασικό μέτοχο λόγω οφειλών προς το Δημόσιο.

    Σε άλλη περίπτωση, στέλεχος εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο προχώρησε σε φούσκωμα του παρακρατηθέντος φόρου στη φορολογική του δήλωση εμφανίζοντας ότι του είχε παρακρατηθεί φόρος ύψους 600.000 ευρώ από τα συνολικά εισοδήματα της χρονιάς. Από τη διασταύρωση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι το πραγματικό ποσό που του είχε παρακρατηθεί δεν ξεπερνούσε τα 130.000 ευρώ. Η απόπειρα παραπλάνησης εντοπίστηκε προτού προχωρήσει η επιστροφή φόρου και το στέλεχος έχει ήδη κληθεί από την ΑΑΔΕ για εξηγήσεις.

    Φλίγκος

    Έκρυβε τα ενοίκια

    Σε άλλο περιστατικό, συνταξιούχος δήλωνε εισόδημα μόλις 12.000 ευρώ από τη σύνταξή του, ενώ από τα τραπεζικά του αρχεία και τα στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων εντοπίστηκε πως εισέπραττε ετησίως επιπλέον 45.000 ευρώ από ακίνητα που νοίκιαζε μέσω πλατφόρμας. Κανένα από αυτά τα έσοδα δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία. Με βάση τις νέες διασταυρώσεις μεταξύ τραπεζών και πλατφορμών, η απάτη εντοπίστηκε, ο φόρος επανυπολογίστηκε, τα πρόστιμα έφτασαν ήδη στον φορολογούμενο, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών.

    Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις, οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν ανήλικους να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ως εργαζόμενοι, εμφανίζοντας μάλιστα εισοδήματα που τους καθιστούσαν δικαιούχους επιστροφής φόρου. Η υπόθεση κινητοποίησε την ΑΑΔΕ όταν εντοπίστηκε ότι πρόκειται για εικονικά εισοδήματα, χωρίς κανένα παραστατικό απασχόλησης ή εργοδότη. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι οι ανήλικοι δεν εργάζονταν ποτέ, ενώ η προσπάθειά τους να λάβουν επιστροφή φόρου στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

    Ήδη πέρασαν από το κατώφλι των ελεγκτών οι πρώτοι επαγγελματίες που ξεχώρισε η ΑΑΔΕ μέσα από τη μεγάλη διασταύρωση στοιχείων εισοδημάτων, δαπανών και περιουσίας. Οι υποθέσεις τους μπαίνουν πλέον σε φάση τακτικού φορολογικού ελέγχου, καθώς τα ευρήματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια: σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ όσων δήλωναν και όσων πραγματικά ξόδευαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιους οι ανεξήγητες δαπάνες φτάνουν στα 30.000 ευρώ, σε άλλους αγγίζουν τα 100.000 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις με έξοδα της τάξης των 150.000 έως και 300.000 ευρώ, χωρίς σαφή προέλευση εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν μέχρι τελευταίου ευρώ τις κινήσεις τους.

    Oι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν περιμένουν πλέον απλώς τι θα δηλωθεί, αλλά διασταυρώνουν και ανασυνθέτουν το προφίλ κάθε φορολογούμενου με βάση το τι ξοδεύει, τι κατέχει και πώς φαίνεται ότι ζει. Από lifestyle και κάρτες μέχρι συμβόλαια και κρατήσεις, η Εφορία παρατηρεί και υπολογίζει φόρους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: Επεσαν κεραυνοί. Φωτιά σε δένδρο – ΦΩΤΟ

    Αστατος ο καιρός και στα ορεινά της Αχαϊας. Οπως...

    Για τις καμένες περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου

    Του Απόστολου Κατσιφάρα Ένα οδοιπορικό στις καμένες περιοχές του Δήμου...

    Χρίστος Κούγιας: Ο πατέρας μου δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι νοσούσε και θα πέθαινε

    Σε μια άκρως συγκινητική εξομολόγηση, ο Χρίστος Κούγιας μιλάει για τη...

    Δυτ. Ελλάδα: Χαμός έξω από στρατόπεδο – Άνδρας απείλησε με μαχαίρι πολίτες και αστυνομικούς (ΦΩΤΟ)

    Ένα απίστευτο επεισόδιο για τα δεδομένα του Πύργου εκτυλίχθηκε...