Στο τέλος του 2022 θα επανεξεταστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς όπως τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν με βάση την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η προσωπική μου θέση, που την λέω και δεν είναι πολιτικά ευχάριστη, άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται και ανήκουν στο ΕΣΥ δεν θα έπρεπε να παραμείνουν», δήλωσε.
Σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όσους δεν εμβολιάστηκαν τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης ήταν να πείσει του πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς εκείνο που την ενδιέφερε ήταν το αποτέλεσμα και όχι η είσπραξη του προστίμου.
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασαν τα 4 εκατ., ένα στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς.
Όπως ανέφερε στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή.
Επιπλέον, στο σύστημα εντάχθηκαν άλλες 10 ειδικότητες:
-Αιματολόγοι
-Γαστρεντερολόγοι
-Καρδιολόγοι
-Νευρολόγοι
-Ενδοκρινολόγοι – Διαβητολόγοι
-Νεφρολόγοι
-Ρευματολόγοι
-Ογκολόγοι
-Πνευματολόγοι
-Φυσικής ιατρικής – αποκατάστασης
«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.
«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε ο υπουργός σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό.
Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Προσωπικός Γιατρός από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 να λειτουργήσει για τα παιδιά.
Για την πανδημία
Αναφερόμενος στην πανδημία ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι συγκριτικά με πέρυσι οι νοσηλείες φέτος είναι πολύ χαμηλές. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι λιγότερο νοσηρές μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τα αντιικά φάρμακα.
«Παρακολουθούμε και βλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δύο χρόνια τις είχαμε ξεχάσει λόγω πανδημίας. Θα υπάρξει και επόμενο κύμα και αύξηση στις νοσηλείες, όπως γίνεται κάθε χειμώνα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Οι τρεις κινήσεις για το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων και τη λίστα αναμονής των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
«Υπάρχει πρόβλημα στο Παίδων, δεν μπορούμε να κρύβουμε προβλήματα και να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Μάλιστα, στην επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νοσοκομείο έδωσα τα νούμερα, ότι το 2019 2.853 παιδιά περίμεναν να χειρουργηθούν. Μέσα στην πανδημία και την πίεση των αναισθησιολόγων το νούμερο αυτό δεν μειώθηκε, βρίσκεται στις 3.000 περίπου», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις παρακάτω τρεις κινήσεις για τη διαχείριση του ζητήματος:
-Έγινε μεταφορά δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία προκειμένου να ανοίξει ακόμα μία χειρουργική κλίνη
-Αναμένεται να βγει προκήρυξη για μόνιμες θέσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο
-Θα γίνει επανασχεδιασμός των χειρουργείων σε συνεννόηση με τη διοίκηση και τους επιστήμονες του νοσοκομείου.