Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν για Ουκρανία -Στέλνει αντιαρματικά, drones και πυροβόλα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τη Μαριούπολη να θυμίζει πόλη-φάντασμα και τα ανατολικά να πλήττονται αδιάκοπα από τα ρωσικά πυρά, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Απελευθερώνοντας το σημαντικό αυτό πακέτο στήριξης, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το εξής μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα επιτύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν παραφράζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική (speak softly and carry a big stick), δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να μιλά ήρεμα και να μεταφέρει ένα… αντιαρματικό Javelin, από τα όπλα που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσικών τεθωρακισμένων.

    Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.

    Το Πεντάγωνο ανέπτυξε drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία

    Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.

    «Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

    Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

    Η οικονομική βοήθεια των 500 εκατ.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

    Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

    Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την αμερικανική ηγεσία, γράφοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης».

    Η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές ζημίες, με πολλές καταστροφές υποδομών, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν περιορισμένη δραστηριότητα. Η σύρραξη έχει επίσης επηρεάσει τον σημαντικό αγροτικό τομέα.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι υπάρχει ανάγκη ενός ποσού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της οικονομίας της χώρας, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο αναμένεται επίσης να παραστεί σήμερα στη συνάντηση μεταξύ της Γέλεν και του Σμίχαλ, όπως και ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, ο οποίος μπόρεσε να συμμετάσχει χθες στη συνεδρίαση της G20, αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

    Μπάιντεν: Συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό για να μιλήσει για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τη μάχη του Κιέβου ως «ιστορική νίκη» για τους Ουκρανούς, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, καθώς η Ρωσία βομβάρδιζε τα περίχωρα.

    Ωστόσο, είπε ότι τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης οικονομικής βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την ουκρανική κυβέρνηση.

    Στρατιωτική βοήθεια από Ισπανία και Δανία

    Την ίδια ώρα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι στέλνει 200 τόνους στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ η Δανία υπόσχεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 90 εκατ. δολαρίων.

    «Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

    «Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το ”Ιζαμπέλ”, απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης.

    «Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

    Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

    Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

    ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν σε επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών.

    «Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα η ιταλική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, παραπέμποντας εμμέσως στην Κίνα.

    Σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εάν η χώρα δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προσφύγει στον κοινό αμυντικό μηχανισμό του Συμφώνου, το αποκαλούμενο «άρθρο 5». «Η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ώστε να μπορέσει (η Ουκρανία) να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση» ή, ενδεχομένως, εγγυήσεις παρόμοιες με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε στους συμμετέχοντες ότι το Τόκιο σκοπεύει να τριπλασιάσει, στα 300 εκατομμύρια δολάρια, τα δάνεια που θα χορηγήσει στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία προστατευτικές μάσκες και στολές προστασίας από επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν γίνει χρήση χημικών όπλων, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολίας.

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διάσκεψη, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο συζητά με την αμυντική βιομηχανία τι είδους οπλισμό θα μπορούσε να στείλει στον ουκρανικό στρατό «για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», όπως αντιαρματικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

    Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόγραμμα μεταφράζει ομιλίες σε 101 γλώσσες

    Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράζει απευθείας την ομιλία...

    Τουρκία: Άνδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του και τέσσερις συγγενείς της (βίντεο)

    Τρία άτομα μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στα σπίτια τους στα Άδανα της Τουρκίας....

    Καθηγητής – Διάλογοι με μαθήτρια: Τα χάπια είναι για να περνάμε καλύτερα (βίντεο)

    Νέα στοιχεία φωτιά, για τον 52χρονο καθηγητή, που προφυλακίστηκε...

    ΗΠΑ: Στην ορκωμοσία Τραμπ προβλέπεται η χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 40 χρόνια

    Στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον οι θερμοκρασίες είναι κολλημένες για...
    Best Shop