«Όταν βρισκόμαστε σε ένα έδαφος, οι εντολές είναι οι εξής: όποιος μπαίνει (στην απαγορευμένη ζώνη) πρέπει να πεθάνει. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι», είπε ο στρατιώτης, ο οποίος παραχώρησε ανώνυμα συνέντευξη στο Sky News, στην οποία παραδέχτηκε ότι οι IDF σκότωναν αμάχους αυθαίρετα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο, ο στρατιώτης ήταν έφεδρος στην 252η Μεραρχία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ενώ μάλιστα αναφέρεται πως έχει υπηρετήσει δύο φορές στον Διάδρομο Νετζαρίμ – ο οποίος σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο από το εσωτερικό της Λωρίδας.
Πυροβολούν ανάλογα με τις «διαθέσεις» του διοικητή
«Ένα από τα σπίτια που είχαμε καταλάβει, ήταν κοντά στη γειτονιά των πολιτών, με ανθρώπους μέσα. Μας έλεγαν ότι υπάρχει μία “νοητή διαχωριστική γραμμή” που οι διοικητές μας έλεγαν ότι οι κάτοικοι της Γάζας γνώριζαν και πως δεν επιτρεπόταν να την περάσουν. Αλλά πώς μπορούν να το ξέρουν; (Πυροβολούσαμε) όλους όσους έμπαιναν στην περιοχή, ακόμα και έναν έφηβο που οδηγούσε το ποδήλατό του», είπε.
Ο στρατιώτης περιέγραψε την επικρατούσα πεποίθηση μεταξύ των στρατιωτών ότι «όλοι οι κάτοικοι της Γάζας ήταν τρομοκράτες», ακόμα και όταν ήταν σαφώς άοπλοι πολίτες. Αυτή η αντίληψη, είπε, δεν αμφισβητήθηκε και συχνά υποστηριζόταν από τους διοικητές.
«Δεν σου μιλάνε πραγματικά για τους πολίτες που μπορεί να έρθουν στο σημείο σου. Όπως όταν ήμουν στον Διάδρομο Νετζαρίμ, και λένε ότι αν έρθει κάποιος εδώ, σημαίνει ότι ξέρει ότι δεν πρέπει να είναι εκεί, και αν έρθει, σημαίνει ότι είναι τρομοκράτης. Αυτό σου λένε. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Είναι απλά φτωχοί άνθρωποι, πολίτες που δεν έχουν πολλές επιλογές», δήλωσε ο στρατιώτης.
Είπε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα πυρός εναντίον αμάχων ποικίλλουν ανάλογα με τον διοικητή. «Μπορεί να τους πυροβολήσουν, μπορεί να τους συλλάβουν. Εξαρτάται πραγματικά από την ημέρα, από τη διάθεση του διοικητή».
«Κάθε διοικητής μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Είναι σαν την Άγρια Δύση. Έτσι, ορισμένοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακά πράγματα και να μην υποστούν τις συνέπειες», συνέχισε ο στρατιώτης.
Οι στρατιώτες δεν αισθάνονται οίκτο για τους Παλαιστίνιους
Ο στρατιώτης είπε ότι πολλοί από τους συντρόφους του πίστευαν ότι δεν υπήρχαν αθώοι στη Γάζα, αναφερόμενος την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Είπε: «Πολλοί από τους στρατιώτες έλεγαν ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι Παλαιστίνιοι) δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και πιθανότατα διασκέδαζαν όταν αυτό συνέβαινε σε εμάς. Οπότε τους αξίζει να πεθάνουν. Δεν αισθάνονται οίκτο για αυτούς (τους Παλαιστίνιους), πολλοί από αυτούς πραγματικά πίστευαν ότι έκαναν κάτι καλό».
Στο Ισραήλ, είναι σπάνιο οι στρατιώτες να κριτικάρουν δημοσίως τις IDF – θεωρώντας τον ισραηλινό στρατό κάτι σαν «τελετουργία» τους Εβραίους Ισραηλινούς. Η στρατιωτική θητεία διαμορφώνει την ταυτότητα και την κοινωνική θέση, και όσοι εκφράζουν την άποψή τους κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν.
«Νομίζω ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, με βασανίζει που έλαβα μέρος»
Ο στρατιώτης είπε ότι δεν ήθελε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του επειδή φοβόταν να χαρακτηριστεί προδότης ή να απομονωθεί από την κοινότητά του, ωστόσο, ένιωθε την ανάγκη να μιλήσει.
«Θεωρώ ότι η ισραηλινή κοινωνία δύσκολα κριτικάρει τον εαυτό της και τον στρατό της. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν σε τι συμφωνούν. Πιστεύουν ότι ο πόλεμος πρέπει να γίνει και ότι πρέπει να φέρουμε πίσω τους ομήρους, αλλά δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες.Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι, αν γνώριζαν ακριβώς τι συμβαίνει, δεν θα το δέχονταν και δεν θα συμφωνούσαν με αυτό. Ελπίζω ότι μιλώντας για αυτό, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα».