Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συμμετείχε στο Global Innovation Summit 2022, το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 34 χωρών μέσω των εθνικών τους συμβουλίων ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Πέτσας, μέσα από τη συμμετοχή του στο πάνελ “Building competitiveness – Place-based innovation // Putting place-based innovation at the center of global competitiveness strategy” ανέπτυξε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ξεκλειδωθούν προοπτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και ν’ απελευθερωθεί το δυναμικό των τοπικών κοινωνιών. Ανέφερε ως χαρακτηριστική τη στρατηγική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει στην καρδιά των πολιτικών της τα θέματα της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης και ως πυλώνα ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας σε κάθε πεδίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε δύο διακριτές πολιτικές. Πρώτον, σε εθνικό επίπεδο το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο απευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες και καθιστά τις ίδιες αρμόδιες να επιλέξουν τους πυλώνες του Προγράμματος για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να κεφαλαιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Και δεύτερον,σε επίπεδο συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου χρησιμοποίησε το παράδειγμα της επένδυσης της Microsoft στην Ανατολική Αττική, όπου συμπράττουν οι Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδας και Κρωπίας, η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε μαζί με την εταιρεία να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής επένδυσης ύψους άνω του 1δις ευρώ, με τεράστιο πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη χώρα.
Στη συζήτηση ξεχώρισε η δημόσια αναγνώριση για την Ελληνική προσπάθεια από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πάνελ και ιδιαιτέρως του συντονιστή, κ. Dylan Jones, Προέδρου του Καναδικού Pacific Economic Development, ο οποίος συμπυκνώνοντας την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού δήλωσε ότι «στην Ελλάδα πετύχατε μπροστά σε πρωτόγνωρες διεθνείς προκλήσεις να κάνετε κάτι «μαγικό», να δημιουργήσετε δηλαδή εμπιστοσύνη στους πολίτες μέσα από τις ικανότητές τους και ν’ απελευθερώσετε έτσι το δυναμικό τους».