Τη δική τους «Ανάσταση» περιμένουν στις 27 Απριλίου οι 425 πρώην συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων των ετών 2018, 2019, 2020, καθώς τότε θα μάθουν τελικά αν θα παραμείνουν προσωρινά στη δουλειά.
Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Λασιθίου, διεκδικώντας να επιστρέψουν στα πόστα τους μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους για μονιμοποίηση.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι συμβασιούχοι είχαν ζητήσει τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, την οποία πήραν αλλά όχι με την ψήφο της δημοτικής αρχής Πελετίδη. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για μέρες έξω από το Δημαρχείο, έχοντας ως αίτημα να μην παραστεί η νομική υπηρεσία στην εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά και να υποστηριχθούν από τον δήμαρχο με δήλωσή του πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Αυτό το αίτημα, δεν θα ικανοποιηθεί από την πλευρά του Δήμου. Μάλιστα, έχει ήδη εγκριθεί το κονδύλι της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης τριών δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν τον Δήμο στο δικαστήριο της Κρήτης. Οι εργαζόμενοι ελπίζουν σε θετική απόφαση του δικαστηρίου, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους έστω και προσωρινά μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους που ζητούν μονιμοποίηση.
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου έγινε αυτό που πρόβαλλε η δημοτική αρχή της Πάτρας ως ένα λόγο -πέραν των οικονομικών όπως υποστηρίζει- που δεν μπορεί να «στηρίξει» τους εργαζόμενους σε αυτά τα αιτήματα.
Συγκεκριμένα, στον Αγιο Δημήτριο διώχθηκαν 27 αιρετοί και η δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, καθώς αρνήθηκαν να κινηθούν νομικά ασκώντας έφεση στις δύο πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων υπέρ των συμβασιούχων, που διεκδίκησαν και κέρδισαν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Με βάση ένα νέο νόμο του 2022, οι δήμοι και οι νομικές υπηρεσίες υποχρεούνται να διεκδικούν δικαστικά τα συμφέροντά τους, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος καταλογισμού σε όσους δεν παίρνουν απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.