Συναγερμός για τις αυξήσεις τιμών σε Ελλάδα και ευρωζώνη – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

    Ημερομηνία:

    Βαρύτατες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο κύμα ακρίβειας στην τσέπη των καταναλωτών και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με το οικονομικό επιτελείο να παρακολουθεί τις ανατιμήσεις και να εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων στήριξης στους πιο ευάλωτους. Σημειώνεται ότι αυξήσεις τιμών δεν παρατηρούνται μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, αλλά σταδιακά αυξάνονται και οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα.

    Η αύξηση των τιμών ενέργειας βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι η απότομη αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε και η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

    Aναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των τιμών θα διαρκέσει για αρκετό καιρό και η έκρηξη του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αυτό που όμως εξετάζεται ακόμα, είναι το αν οι τιμές έχουν φτάσει ήδη στην κορύφωσή τους στην Ελλάδα ή μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται τα… χειρότερα.

    Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου δείχνουν κύμα ανατιμήσεων μέχρι και την άνοιξη, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια  φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90€ τη MWh, αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές, καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90 € τη MWh ,αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια.

    Το φυσικό αέριο στην αγορά σχεδόν διπλασίασε την τιμή του από 4,5 €/MWh σε  8 €/MWh και το πετρέλαιο θέρμανσης από  0,80 € το λίτρο πέρυσι θα ξεκινήσει να διατίθεται με 1,10 € το λιτρο

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,1% ενώ στην Ευρωζώνη στο 3,4%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν και η χώρα είναι χαμηλά εντός των κρατών – μελών, ωστόσο έχει υψηλό πληθωρισμό.

    GLEARNET

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Γνωστή εταιρεία ήθελε ακίνητο στη Μαιζώνος αλλά… άλλαξε γνώμη λόγω ενοικίων

    του Αχιλλέα Ροδίτη Το πώς ο πεζόδρομος της Μαιζώνος επηρεάζει...

    Όταν οι μαθητές παίζουν με το κινητό: 20 χαμένα λεπτά για κάθε σκρολάρισμα

    Δεν μπορεί παρά να έχετε κι εσείς ένα άτομο...

    «Δεν έχουμε κάνει σεξ με τον σύντροφό μου εδώ και δύο χρόνια – Κατηγορεί το σώμα μου»

    Ηαπουσία ερωτικής επαφής σε μια σχέση μπορεί να τη φθείρει, αλλά...

    Tράπεζες: Ο «χάρτης» των χρηματοδοτήσεων – Ποιους δανείζουν και ποιους όχι

    Το αφήγημα της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών δείχνει πέρα για πέρα αληθινό...