Παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα παρά τις μικρές βελτιώσεις, που παρατηρούνται για κάποια σκευάσματα. Η ζήτηση παραμένει αυξημένη λόγω των ιώσεων, ενώ πρόβλημα παρατηρείται σε αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως οι ινσουλίνες.
Μικρή βελτίωση έχει σημειωθεί στην προμήθεια ορισμένων σκευασμάτων, όπως είναι τα εισπνεόμενα και ορισμένα σκευάσματα παρακεταμόλης, ενώ σε άλλες κατηγορίες – όπως στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη (ινσουλίνες) – όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση αλλά παρατηρείται ακόμη και επιδείνωση στην προμήθεια των φαρμακείων.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε σκευάσματα – κυρίως σε όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις – αυξάνεται μέρα την ημέρα, καθώς οι ελληνικές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση των εποχικών ιώσεων.
Οι ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα συνεχίζονται, παρά τη μικρή βελτίωση.
Οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζουν πως η ελληνική παραγωγή γενοσήμων εισπνεόμενων φαρμάκων, όσο κι αν έχει αυξηθεί, δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.
Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης:
«Στα εισπνεόμενα το μερίδιο αγοράς -κατά 75% και 80%- το κατέχουν δύο με τρεις μεγάλες πολυεθνικές. Το υπόλοιπο 20% με 25% το κατέχουν τα γενόσημα. Στα γενόσημα είναι “σεταρισμένες” οι παραγωγές, για να καλύψουν το 25% της αγοράς. Δεν μπορούν ξαφνικά να καλύψουν το 70%. Προσπαθούν οι ελληνικές εταιρείες, υπερβαίνουν εαυτόν στη δουλειά απ’ ότι έχω μάθει, αλλά δεν γίνεται να έχεις προγραμματισμό για 50 χιλιάδες κομμάτια και να παράξεις ξαφνικά, 300 χιλιάδες. Θα παράξεις 80, 90 ή 100 χιλιάδες. Όχι παραπάνω», τονίζει.