flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Συνέντευξη Χ. Τσίτσικα στην “Γνώμη”: «Θέλουμε ή όχι την Αστυνομία στον δρόμο και στις γειτονιές;»

«Η Αστυνομία δεν θα είναι η εύκολη λύση για κάθε πάρεργο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας Χαράλαμπος Τσίτσικας σε συνέντευξή του στην «Γνωμη», με αφορμή το μείζον θέμα που έχει προκύψει ιδίως με τις μεταγωγές των κρατουμένων από τις φυλακές της Πάτρας.

Επισημαίνει πως πρέπει η Αστυνομία να επιτελεί την αποστολή της, δηλαδή να βρίσκεται στους δρόμους και στις γειτονιές και όχι να ασχολείται με «πάρεργα» όπως μεταγωγές κρατουμένων, ακούσιες νοσηλείες, διανομή εγγράφων.

Ο κ. Τσίτσικας περιγράφει τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι συνδικαλιστές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των αστυνομικών και για το σκοπό αυτό έχουν γίνει συναντήσεις με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να δοθεί άμεσα νομοθετική λύση. Οι δεσμεύσεις έχουν δοθεί, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος, περιμένουν τα νομοθετικά αποτελέσματα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

«Γ»: Κύριε Τσίτσικα, είναι συνεχείς οι δημόσιες τοποθετήσεις σας και οι παρεμβάσεις για τα «πάρεργα» της Αστυνομίας; Υπάρχει αποτέλεσμα;

– Πράγματι, διαχρονικά αλλά πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας παρεμβαίνει τόσο δημόσια όσο και στοχευόμενα στους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες ώστε κάποια στιγμή να αποδεσμευτούν οι Αστυνομικοί από κάθε λογής πάρεργα και να αφεθούν απερίσπαστοι να κάνουν την δουλειά τους, αυτή της προληπτικής αστυνόμευσης και της εξιχνίασης των εγκλημάτων. Το ερώτημα είναι ένα: «Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε την Αστυνομία στον δρόμο και στην γειτονιά;» Άλλωστε βασική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ασφάλειας των πολιτών γι’ αυτό και αναμένουμε την λήψη πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να αποδεσμευτεί η Αστυνομία από κάθε λογής αλλότρια καθήκοντα.

 

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

«Γ»: Η απεμπλοκή σας από τις μεταγωγές των κρατουμένων είναι το κυρίαρχο αίτημά μας,γιατί;

  • Είναι γεγονός ότι το πρώτο και σημαντικότερο πάρεργο είναι οι μεταγωγές των κρατουμένων του καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου της Πάτρας από και προς τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια. Γι αυτό το έργο πριν 20 χρόνια προσελήφθησαν πάνω από 100 ένστολοι και ένοπλοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ως αποστολή μεταξύ άλλων και την συνοδεία κρατούμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και γι’ αυτό εξάλλου είναι εκπαιδευμένοι.
  • Μέχρι και σήμερα με πρόσχημα την υποστελέχωση του Καταστήματος Κράτησης της περιοχής μας αδιαφορώντας για τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος και την τεράστια απώλεια ανθρώπινου δυναμικού με συνεχή ανά έτος νομοθετήματα αυτό το πάρεργο φορτώνεται στην «πλάτη» της τοπικής Αστυνομίας, με τα μεταγωγικά οχήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας που εν μια νυκτί περιήλθαν και αυτά σε εμάς. Για να ανταπεξέλθει λοιπόν η τοπική Αστυνομία αφού η αρμόδια υπηρεσία, το Τμήμα Μεταγωγών δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται για αυτό τον όγκο δουλειάς, καθημερινά αποσπώνται Αστυνομικοί από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μέχρι και από Αστυνομικά Τμήματα της επαρχίας (των Καλαβρύτων και της Ακράτας) για να ανταπεξέλθουν στον έργο μιας άλλης υπηρεσίας, διαλύοντας ουσιαστικά ολόκληρο το πλέγμα αστυνόμευσης της Αχαΐας. Μάλιστα υπάρχει και όχημα της ΕΛ.ΑΣ εξωτερικά όλο το 24ωρο. Όλο αυτό το «γαϊτανάκι» αρμοδιοτήτων θα πρέπει να σταματήσει και ο κάθε υπάλληλος θα κάνει την δουλειά για την οποία προσελήφθη.
  • Ήδη οι συνεχείς και εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις, με την συνδρομή και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρη Γερακαράκου, προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα κατά τις συναντήσεις μας με την Γενική Γραμματέα κα Σοφία Νικολάου, τον Υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φαίνεται να αφήνουν αισιοδοξία καθώς σύντομα αναμένεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους να φέρουν νομοθετικά αποτελέσματα, ώστε οι Αστυνομικοί της Αχαΐας να βρεθούν στον δρόμο και όχι να απασχολούνται με εργασίες άλλων υπηρεσιών.
  • Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποιήσαμε την απροθυμία πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων να λυθεί το θέμα αυτό λέγοντας μάλιστα ότι οι φυλακές είναι ωρολογιακή βόμβα και θέλουν προσοχή βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των πολιτών. Για εμάς λοιπόν η ζωή είτε των κρατουμένων είτε των πολιτών έχει την ίδια αξία και γι’ αυτό η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη εκ του ρόλου της να βρει λύση και για τα δυο θέματα αντί να τα βάζουμε σε μια ζυγαριά ανάλογα με το πολιτικό κόστος. Επειδή πρέπει να λέμε και αλήθειες και αποσπασμένοι συνάδελφοι μου στις φυλακές στο παρελθόν ήταν αντίθετοι στην ανάληψη των μεταγωγών από την εξωτερική φρουρά ώστε να μην φορτωθούν επιπλέον ευθύνες βάζοντας έτσι το προσωπικό τους όφελος και την υπηρεσιακή τους ευημερία πάνω από το υπηρεσιακό και το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας που όλοι οι πολίτες δικαιούνται. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο η πολιτεία επί 20ετιας να μην μπορεί να προσλάβει άτομα στις φυλακές όταν γίνονταν διαχρονικά αθρόες προσλήψεις παντού. Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Υπουργό διεφάνη διάθεση επίλυσης του ζητήματος. Ομοίως και από την Φυσική Ηγεσία η οποία γνωρίζω ότι έχει εισηγηθεί την απεμπλοκή μας. Άρα πλέον είναι πολιτική η απόφαση, η οποία θα συνοδεύεται άμεσα από όλα τα σχετικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

«Γ»: Βασική σας διεκδίκηση αποτελεί επίσης η απεμπλοκή από την διακομιδή ατόμων με πιθανή ψυχική ασθένεια προς ακούσια νοσηλεία;

– Άλλο ένα ζήτημα, ένα πάρεργο, που θεωρούμε ότι κατατάσσει την χώρα μας στον τρίτο κόσμο είναι οι αναχρονιστικές διατάξεις σχετικά με την διακομιδή ατόμων με πιθανή ψυχική ασθένεια προς ακούσια νοσηλεία που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Σήμερα ο ψυχικά πάσχων που πιθανά χρήζει έστω και προσωρινή νοσηλεία σε κάποια ψυχιατρική κλινική μεταγάγεται από την Ελληνική Αστυνομία ως κρατούμενος ενώ ο αστυνομικός «βαπτίζεται» νοσηλευτής ή ψυχίατρός αφού είναι επιφορτισμένος  με όλα τα καθήκοντα ακόμα και αυτά του συνοδού του ασθενούς. Παράλληλα ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς αστυνόμευση αφού το μοναδικό περιπολικό που διαθέτει το εκάστοτε τοπικό Αστυνομικό Τμήμα αναλώνεται με την διακομιδή του ασθενούς ακόμα και σε μακρινές περιοχές όπως η Αθήνα, η Τρίπολη ή η Καλαμάτα για ώρες. Με την συνδρομή της ΠΟΑΣΥ προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται όπως κάθε άλλη μετακίνηση ασθενούς δηλαδή με ασθενοφόρα οχήματα, παρουσία εξειδικευμένου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όχι βέβαια Αστυνομικών. Μετά τις συνεχείς διεκδικήσεις μας η αλλαγή του πλαισίου αυτής της διαδικασίας έφτασε μέχρι και με νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση άλλα λόγω των εκλογών σταμάτησε.

Σε πρόσφατο ερώτημα μας προς την Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών εκδόθηκε σχετική γνωμοδότηση η όποια προβλέπει την διακομιδή των ψυχικά νοσούντων κατά την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με ασθενοφόρα και την διασφάλιση της ασφάλειας της διαδικασίας από το προσωπικό ασφαλείας του εκάστοτε νοσοκομείου. Σήμερα πλέον της σημαντικότατης γνωμοδότησης της κας Εισαγγελέως αναμένουμε και την εξειδικευμένη νομοθετική ρύθμιση του θέματος και προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε πρόσφατες συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια άλλα και έγγραφες παρεμβάσεις προς την αρμόδια Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα πολλές φορές οι συνάδελφοι μου αντιμετωπίζονται ως τραυματιοφορείς αναγκαζόμενοι να μεταφέρουν έναν άνθρωπο που πάσχει ψυχικά από κλινική σε κλινική μετά από εντολή των ιατρών χωρίς να είναι κρατούμενος όντας χαμένοι για ολόκληρες ώρες στα νοσηλευτικά ιδρύματα πάλι εις βάρος των πολιτών που έχουν ανάγκη κάποιο περιπολικό. Το τελευταίο διάστημα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες τόσο από τον Αστυνομικό Δ/ντη Αχαΐας Γ. Μιχαλόπουλο όσο και από την 6η ΥΠΕ για εξομάλυνση της κατάστασης όμως μόνο η οριστική νομοθετική πρωτοβουλία θα λύσει οριστικά το ζήτημα.

 

«Γ»: «Αγκάθι» αποτελούν και τα δικόγραφα, ποιές οι προτάσεις από τον συνδικαλιστικό σας φορέα;

– Δυστυχώς όταν ο Πολίτης δεν βλέπει τον Αστυνομικό στον δρόμο πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανάθεση σε αυτόν από την πολιτεία κατά το παρελθόν δεκάδων αρμοδιοτήτων όπως η διανομή εκατομμυρίων δικαστικών, στρατιωτικών, και άλλων εγγράφων, έργο των δικαστικών επιμελητών ή και σε κάποιες περιπτώσεις ταχυδρομικών υπαλλήλων. Για αυτό το ζήτημα έχουμε προτείνει τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αυτής και την επίδοση τους μέσω e-mail ή μέσω της πύλη gov.gr. Ακόμα η έκδοση εγγράφων, βεβαιώσεων κλπ και η θεώρηση άλλων, είναι διοικητικές διαδικασίες που πρέπει να ανατεθούν αποκλειστικά στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του κράτους ή της αυτοδιοίκησης. Οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολεοδομικών θεμάτων, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, της Δημοτικής Αστυνομίας και της πολεοδομίας πρέπει να διενεργούνται μόνο από αυτές. Η συνοδεία υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου τους πρέπει να σταματήσει.

Επιπλέον η προσφορά υπηρεσιών ασφαλείας προς ανώνυμες εταιρίες, όπου αναλώνονται κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες Αστυνομικοί για μέτρα τάξης στους αθλητικούς χώρους πρέπει να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας.

Επιπροσθέτως σε αντίθεση με το σύνολο των μεγάλων πόλεων της χώρας στην Πάτρα η Δημοτική Αστυνομία δεν επανασυστάθηκε με πολιτική απόφαση της παρούσας δημοτικής αρχής και θα μπορούσε να απεμπλέξει την Ελληνική Αστυνομία από δεκάδες αντικείμενα διοικητικής παραβατικότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων θα συνεχίσουν δυναμικά και θα είναι ουσιαστικές ώστε πολλά από αυτά τα πάρεργα να σταματήσουν να είναι η καθημερινότητα του Αστυνομικού.