Αυτή η συνταγή για μανιτάρια γεμιστά με τυρί και φρέσκο άνηθο είναι μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη επιλογή για ορεκτικό, μεζέ ή ακόμα και ελαφρύ γεύμα. Το ψήσιμο στο φούρνο αναδεικνύει τις γεύσεις και κάνει τα μανιτάρια τρυφερά, ενώ η γέμιση λιώνει και αποκτά ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Υλικά για τη συνταγή
- 12 μεγάλα μανιτάρια
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 50 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας, τριμμένο
- 2 κουταλιές φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Οδηγίες για τη συνταγή
- Καθαρίστε απαλά τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα κοτσάνια τους και ψιλοκόψτε τα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεστάνετε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα σοταρισμένα κοτσάνια και το κρεμμύδι με τη θρυμματισμένη φέτα, τη τριμμένη γραβιέρα και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η φέτα είναι ήδη αλμυρή. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
- Τοποθετήστε τα καπέλα των μανιταριών σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Γεμίστε κάθε καπέλο με το μείγμα τυριού.
- Ραντίστε τα γεμιστά μανιτάρια με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα) για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να ροδίσει ελαφρά η γέμιση.
- Σερβίρετε τα μανιτάρια ζεστά, γαρνίροντας με λίγο φρέσκο άνηθο.

