Η σαλάτα με γαρίδες είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα. Ζουμερές γαρίδες συνδυάζονται με μια κρεμώδη σάλτσα με βότανα και λεμόνι, δημιουργώντας μια αξέχαστη συνταγή.
Η κλασική σαλάτα με γαρίδες είναι δροσερή και ζουμερή, με μια ελαφριά σάλτσα που αναδεικνύει τη γλυκιά γεύση των γαρίδων, χωρίς να την καλύπτει. Συνήθως σερβίρεται πάνω σε φύλλα μαρουλιού. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την απολαύσετε.
- 2 λίτρα νερό
- 1 κουταλιά σούπας + 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωριστά
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
- 1 κούπα μαγιονέζα
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 2 λεμόνια)
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 4 σέλινα ψιλοκομμένα (1 φλιτζάνι)
- 2 μεγάλα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (1/4 φλιτζάνι)
- Μαρούλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφήστε το να βράσει σε δυνατή φωτιά. Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ μέχρι τη μέση με πάγο και προσθέστε αρκετό κρύο νερό ώστε να επιπλέει ο πάγος.
- Τοποθετήστε τις γαρίδες σε βραστό νερό και σβήστε τη φωτιά. Σκεπάστε και αφήστε τις να σταθούν για 5 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τις γαρίδες σε παγωμένο νερό. Αφήστε τις να σταθούν για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τις και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. Αν θέλετε, ψιλοκόψτε τις γαρίδες σε χοντρά κομμάτια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
- Ενσωματώστε τις γαρίδες, το σέλινο και τα κρεμμυδάκια στο μείγμα μαγιονέζας.
- Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να σερβίρετε.
- Σερβίρετε μερίδες από το μείγμα γαρίδας σε φύλλα μαρουλιού. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα ή σε μεμονωμένα πιάτα για σαλάτα.