Συνταγή για νόστιμη σπιτική μπουγάτσα

    Ημερομηνία:

    Θέλετε να φτιάξετε αυθεντική ελληνική μπουγάτσα στο σπίτι; Αυτή η συνταγή σας καθοδηγεί βήμα προς βήμα για να ετοιμάσετε ένα απολαυστικό γλυκό με κρεμώδη γέμιση λεμονιού-βανίλιας και τραγανό φύλλο κρούστας. Ιδανική για πρωινό ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

    Υλικά για τη συνταγή

    • 4 μεγάλα αυγά , σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
    • 3 φλιτζάνια γάλα πλήρες
    • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σιμιγδαλιού
    • 1 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο , κομμένο σε κύβους
    • 2 κουταλιές της σούπας συσκευασμένο τριμμένο ξύσμα λεμονιού
    • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
    • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • 3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο , χωρισμένο σε φέτες
    • 18 κατεψυγμένα φύλλα κρούστας, αποψυγμένα
    • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
    • 1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα

    Οδηγίες

    1. Συγκεντρώστε τα υλικά.
    2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς C.
    3. Χτυπήστε τα αυγά με ένα μίξερ βάσης εξοπλισμένο με εξάρτημα σύρματος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν, περίπου 1 λεπτό.
    4. Προσθέστε τη λευκή ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει και να αφρίσει, για 4 έως 5 λεπτά.
    5. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το γάλα να αρχίσει να σιγοβράζει.
    6. Με το μίξερ να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα, ρίξτε αργά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν πλήρως, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
    7. Επιστρέψτε το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει και να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε σταδιακά το σιμιγδάλι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την υφή χυλού, για 1 έως 2 λεπτά.
    8. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε σταδιακά το κρύο βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, στο μείγμα στην κατσαρόλα μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια με ένα σύρμα. Αφήστε την κρέμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου ενώ ετοιμάζετε το ταψί, ανακατεύοντας περιστασιακά.
    9. Αλείψτε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός αντικολλητικού ταψιού με περίπου 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ξεδιπλώστε απαλά και τοποθετήστε τα φύλλα σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σκεπάστε τα με μια υγρή καθαρή πετσέτα κουζίνας για να διατηρήσετε το φύλλο υγρό ενώ εργάζεστε. Τοποθετήστε 8 φύλλα στο προετοιμασμένο ταψί, αλείψτε ελαφρά κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
    10. Απλώστε την κρέμα πάνω από το φύλλο σε ομοιόμορφη στρώση. Στρώστε από πάνω 2 φύλλα, αλείψτε ελαφρά κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο και τεντώστε τα φύλλα για να καλύψουν τα πλαϊνά του ταψιού.
    11. Δουλεύοντας με τα υπόλοιπα 8 φύλλα κρούστας, 1 φύλλο τη φορά, τοποθετήστε το φύλλο κρούστας στην επιφάνεια εργασίας. Αλείψτε ελαφρά με λιωμένο βούτυρο. Ξεκινώντας από τη 1 κοντή άκρη, διπλώστε το φύλλο κρούστας σε σχήμα ακορντεόν για να δημιουργήσετε μια μακριά λωρίδα με πτυχώσεις πλάτους 5 εκατοστών. Τοποθετήστε τη διπλωμένη λωρίδα φύλλου κρούστας εγκάρσια στο ταψί με τις πτυχώσεις προς τα πάνω.
    12. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 φύλλα κρούστας και το λιωμένο βούτυρο, τοποθετώντας τις λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη για να καλύψετε πλήρως το ταψί.
    13. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 40 με 45 λεπτά.
    14. Βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την μπουγάτσα να κρυώσει ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
    15. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
    16. Κόψτε την σε τετράγωνα και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εκρήξεις στο Eco Wizard του Χάρη Βαφειά: Επίθεση με μαγνητικές νάρκες το πιθανό αίτιο

    Δύο διαδοχικές εκρήξεις στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου Eco Wizard, ιδιοκτησίας της...

    Μεταγραφή – βόμβα για τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο! Μετά την “Πελοπόννησο” σε… αντίπαλο “μαγαζί”

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd/

    Μαρία Αντωνά: «Η απώλεια της μαμάς μου ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει»

    Η Μαρία Αντωνά παραχώρησε συνέντευξη στο Χαμογέλα και Πάλι...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά την Τετάρτη – ΧΑΡΤΗΣ

    Λόγω υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4)  για εκδήλωση πυρκαγιάς στην...