Το σπανακόρυζο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και υγιεινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, ενώ είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο σπανάκι, αν δεν έχετε φρέσκο.
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι ρύζι για σπανακόρυζο ή καρολίνα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας ή 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνετε το σπανάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνετε το ρύζι, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
- Ρίχνετε περίπου 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτετε τον άνηθο, το μαϊντανό (αν χρησιμοποιείτε) και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα.
- Σερβίρετε το σπανακόρυζο ζεστό, με φέτα (αν δεν νηστεύετε) και φρέσκο ψωμί.

