Συνταγή για ντολμαδάκια με αρωματική σως γιαουρτιού

    Ημερομηνία:

    Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα κλασικό και ελαφρύ πιάτο. Μια δροσερή σως γιαουρτιού με άνηθο, σερβίρεται ως συνοδευτικό δίπλα στα ντολμαδάκια, δημιουργώντας μια υπέροχη συνταγή, με μοναδική γεύση και άρωμα. Τυλίξτε τα ντολμαδάκια σφιχτά για να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα. Σιγοβράστε τα ντολμαδάκια σε χαμηλή φωτιά για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και να απορροφήσουν τις γεύσεις.

    Συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί

    Υλικά

    • 50-60 τρυφερά αμπελόφυλλα (φρέσκα ή από βάζο)
    • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
    • 1/4 φλιτζανιού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
    • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο σας)
    • Αλάτι και πιπέρι
    • Νερό ή ζωμός λαχανικών για το βράσιμο

    Οδηγίες

    1. Προετοιμασία αμπελόφυλλων: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Αν χρησιμοποιείτε από βάζο, ξεπλύντε τα καλά.
    2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ρύζι, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
    3. Απλώστε ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε μια κουταλιά γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου. Διπλώστε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίξτε σφιχτά από κάτω προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα μικρό ρολό.
    4. Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα που μπορεί να έχουν σκιστεί. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά, σε στρώσεις. Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό από το άλλο λεμόνι (αν χρησιμοποιείτε). Προσθέστε νερό ή ζωμό λαχανικών ίσα-ίσα να τα καλύψει.
    5. Τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
    6. Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν λίγο μέσα στην κατσαρόλα πριν τα σερβίρετε.

    Συνταγή για σως γιαουρτιού με άνηθο

    Υλικά

    • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
    • 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
    • Λίγος χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
    • Αλάτι και πιπέρι

    Οδηγίες

    1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε) και τον χυμό λεμονιού (αν χρησιμοποιείτε).
    2. Αλατοπιπερώστε κατά γούστο και ανακατέψτε καλά.
    3. Σερβίρετε τη σως γιαουρτιού δίπλα στα ντολμαδάκια.
    ICECAP
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Αγροτικό συγκρούστηκε με νταλίκα στα έργα – ΦΩΤΟ

    Έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση προκλήθηκε νωρίτερα, στην Πατρών - Πύργου,...

    ΒΙΝΤΕΟ – ΑΓΡΙΝΙΟ: Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» για το έθιμο των χαλκουνιών

    Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» ώστε και φέτος οι Αγρινιώτες...

    Διπλωματικές «φουρτούνες» στην Ελλάδα με φόντο τις Belharra

    Η πρόταση ναυπήγησης επιπλέον τριών φρεγατών FDI Belharra στην Ελλάδα προκαλεί...

    Επίδομα παιδιού 2025: Ποιοι δικαιούνται και πώς υπολογίζεται το ποσό

    Διαθέσιμη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων...