Η παέγια, σύμβολο της ισπανικής γαστρονομίας, αποτελεί ένα πιάτο που συνδυάζει τη γεύση της θάλασσας με την πλούσια παράδοση της χώρας.

Η εκδοχή με κοτόπουλο και θαλασσινά προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσεων και φέρνει στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της Ισπανίας.
Η παέγια, σερβίρεται μέσα στο σκεύος που μαγειρεύτηκε και είναι φαγητό για την παρέα.
Οι φέτες από φρέσκο λεμόνι για το σερβίρισμα, δίνουν φρεσκάδα και άρωμα στο φαγητό, οπότε θα έλεγα να μην τις παραλείψετε.
Παέγια με κοτόπουλο και θαλασσινά
Υλικά:
- 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
- 200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 200 γρ. μύδια, καθαρισμένα
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ρύζι για παέγια ή καρολίνα
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λεμόνι κομμένο σε φέτες, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή ειδικό σκεύος για παέγια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάπρικα και τον κρόκο Κοζάνης και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε ώστε το ρύζι να καλυφθεί από τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς ανακάτεμα, για περίπου 15 λεπτά.
Τοποθετούμε τις γαρίδες και τα μύδια πάνω από το ρύζι. Καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε για ακόμη 5-7 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να μαγειρευτούν οι γαρίδες.
Σερβίρουμε με φέτες, φρέσκου λεμονιού.
