Σ’ αυτή τη νόστιμη συνταγή, οι πατάτες είναι τραγανές εξωτερικά και απαλές και κρεμώδεις εσωτερικά. Ακόμα και αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στη μαγειρική, μπορείτε να τις φτιάξετε εύκολα. Η παρμεζάνα προσδίδει μια πλούσια και αλμυρή γεύση. Οι ψητές πατάτες με παρμεζάνα ταιριάζουν με πολλά φαγητά, από κρέας μέχρι σαλάτες.
Υλικά
- Σπρέι μαγειρικής
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
- 2 κιλά πατάτες, κομμένες στη μέση
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται
- ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Ψεκάστε ένα ταψί ή ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο με σπρέι μαγειρικής.
- Ρίξτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο για να καλύψετε τον πάτο.
- Ανακατέψτε την παρμεζάνα, το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, την πάπρικα και το πιπέρι σε ένα μπολ.
- Σκουπίστε την κομμένη πλευρά των πατατών με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υγρασία.
- Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα μπολ και περιχύστε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν ελαφρώς οι πατάτες με το λάδι.
- Πασπαλίστε τις πατάτες με το μείγμα παρμεζάνας. Ανακατέψτε για να καλυφθούν.
- Τοποθετήστε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο προετοιμασμένο ταψί.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
- Γυρίστε τις πατάτες και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, άλλα 15-20 λεπτά.
- Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές με κρέμα γάλακτος (αν χρησιμοποιήσετε) και απολαύστε!