Αυτή η συνταγή για πιπεριές γεμιστές με ρεβύθια είναι μια νόστιμη και χορταστική εναλλακτική αντί για την κλασική ελληνική συνταγή για γεμιστά. Αντί για τον παραδοσιακό συνδυασμό ρυζιού και λαχανικών (και μερικές φορές κιμά), αυτή η εκδοχή αναδεικνύει τη γεύση και την υφή των ρεβυθιών, δημιουργώντας ένα πλούσιο και πλούσιο σε πρωτεΐνη πιάτο. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη γέμιση, όπως ψιλοκομμένες ντομάτες ή μελιτζάνες. Αν θέλετε μια vegan εκδοχή, απλά παραλείψτε τη φέτα.
Υλικά
- 6 μεγάλες πιπεριές (όποιο χρώμα προτιμάτε)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 κολοκυθάκι, τριμμένο (προαιρετικά)
- 1 κουτί (400γρ.) ρεβύθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι για σούπα (ή άλλο κοντόκοκκο ρύζι)
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
Οδηγίες
- Κόψτε ένα καπάκι από κάθε πιπεριά κοντά στο κοτσάνι και αφαιρέστε τους σπόρους και τις λευκές μεμβράνες. Κρατήστε τα καπάκια.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά). Προσθέστε το σκόρδο, το καρότο και το κολοκυθάκι (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά.
- Προσθέστε στο τηγάνι τα ρεβύθια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε καλά. Αν χρησιμοποιείτε φέτα, προσθέστε τη τώρα και ανακατέψτε απαλά. Αλατοπιπερώστε κατά γούστο.
- Γεμίστε κάθε πιπεριά με το μείγμα ρεβυθιών, αφήνοντας λίγο χώρο στην κορυφή γιατί το ρύζι θα φουσκώσει. Βάλτε τα καπάκια πίσω στις πιπεριές.
- Τοποθετήστε τις γεμιστές πιπεριές σε ένα ταψί. Ρίξτε στο ταψί το νερό ή τον ζωμό λαχανικών. Περιχύστε τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο.
- Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν και το ρύζι να ψηθεί. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 15 λεπτά για να πάρουν λίγο χρώμα οι πιπεριές.
- Σερβίρετε τις γεμιστές πιπεριές ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τις συνοδεύσετε με επιπλέον φέτα, γιαούρτι ή μια πράσινη σαλάτα.

