Ονειρεύεστε ένα ρομαντικό δείπνο με γεύση από Ιταλία; Μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο πιάτο χωρίς να φύγετε από την κουζίνα σας με αυτήν την εύκολη συνταγή για ριζότο φούρνου με λεμόνι, αρακά και παρμεζάνα. Είναι ιδανική επιλογή για πολυάσχολες νύχτες της εβδομάδας ή για χαλαρά γεύματα το Σαββατοκύριακο.
Αυτή η συνταγή προσφέρει την κρεμώδη υφή και τη νόστιμη γεύση του παραδοσιακού ριζότου χωρίς να το ανακατεύετε συνεχώς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το ψήσιμο επιτρέπει στο ρύζι να ψηθεί ομοιόμορφα και να απορροφήσει τις γεύσεις χωρίς κόπο.
Υλικά για την συνταγή
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 λεμόνι
- 1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. ρύζι αρμπόριο
- 3 ½ φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα (50 γραμμάρια), συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 φλ. κατεψυγμένα μπιζέλια, αποψυγμένα
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Λιώστε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε δύο φλούδες λεμονιού πάχους 2,5 εκ.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και τις φλούδες λεμονιού στο βούτυρο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να βγάλει το άρωμά του, για περίπου 1 λεπτό.
- Ρίξτε μέσα το ρύζι, τον ζωμό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε το να σιγοβράσει, σκεπάστε το και μεταφέρετε το στο φούρνο.
- Ψήστε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι και ανακατέψτε την παρμεζάνα, τα μπιζέλια, το πιπέρι, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθούν τα μπιζέλια.
- Κόψτε το λεμόνι στη μέση και στύψτε το μισό στο ριζότο. Ανακατέψτε καλά.
- Αφαιρέστε τις φλούδες λεμονιού και σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα και μαϊντανό.