Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, ειδικά σε περίοδο νηστείας, όπως η Σαρακοστή. Η παρακάτω συνταγή με σταφίδες είναι μια κλασική εκδοχή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για τη συνταγή
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή μαύρες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 γαρύφαλλα
- Φλούδα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα λεμονιού (αν τη χρησιμοποιήσετε).
- Βράστε το μείγμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίξτε το σιμιγδάλι (χοντρό και ψιλό) και καβουρδίστε το, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσέξτε να μην καεί.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέξτε γιατί το μείγμα θα πιτσιλίσει.
- Προσθέστε τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.
- Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον χαλβά να κρυώσει ελαφρώς.
- Μπορείτε να τον σερβίρετε σε ατομικά μπολ ή να τον βάλετε σε μια φόρμα και να τον αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.
- Γαρνίρετε με κανέλα και, αν θέλετε, με καρύδια ή αμύγδαλα.
