Υλικά που θα χρειαστούμε:
350 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
250 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
+ 1 κουταλιά για το ταψί
3 κουταλιές γιαούρτι
αλάτι
● Για τη γέμιση:
4 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
3 πράσα
250 γραμμ. μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι και με τα δάχτυλα τρίβουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε λεία ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γιαούρτι. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και τα τοιχώματά της. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά και τη βγάζουμε. Συγχρόνως σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα χοντροκομμένα 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύοντας τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και την κρέμα, ανακατεύουμε και απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα. Ψήνουμε στον φούρνο που ήδη καίει στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
1 κιλό λάχανο
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
αλάτι, πιπέρι
200 γραμμ. ρύζι γλασέ
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
2-3 μεγάλες ντομάτες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
χυμό 1 λεμονιού
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κόβουμε το λάχανο σε λωρίδες πάχους 1-2 εκατοστών. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα ροδέλες και το λάχανο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να χάσει τον όγκο του. Προσέχουμε να μην αρπάξει και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Οσο είναι ακόμα ζουμερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, 2-3 κουταλιές λάδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.