Συντάξεις: Χιλιάδες αιτήσεις τον Φεβρουάριο – Oλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Περίπου 2.500 έως 3.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποχωρήσουν από την εργασία τους, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, για τη σωστή προετοιμασία της διαδικασίας, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν τους υποψήφιους συνταξιούχους να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση.

    1. Διασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
    Κατά την υποβολή της αίτησης είναι κρίσιμο να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας, ώστε να αποφευχθεί πιθανή απόρριψη. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ελέγξουν αν ανήκουν στις κατηγορίες που συνταξιοδοτούνται με τα παλαιά όρια ηλικίας ή αν υπόκεινται στις αυξήσεις που επέβαλε ο νόμος 4336/2015. Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να διαπιστώσουν ποιο είναι το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    2. Υπολογισμός συντάξιμων αποδοχών για το 2025
    Το 2025 προβλέπεται αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, ωστόσο οι υπολογισμοί θα συνεχίσουν να βασίζονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και όχι στον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2026. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί που σκέφτονται να συνταξιοδοτηθούν το 2025 ενδέχεται να μη δουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να συγκριθεί το ποσό της σύνταξης με τον τρέχοντα μισθό τους, ώστε να σταθμίσουν αν συμφέρει η αποχώρηση από την εργασία. Επίσης, όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως συνταξιούχοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι από 1/1/2024 οι μισθωτοί συνταξιούχοι έχουν κράτηση 10% στον μισθό τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές με προσαύξηση 50% (ή 40% αν έχουν και επικουρική σύνταξη).

    3. Χρήση ή εξαγορά πλασματικών ετών

    Πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν πλασματικά έτη (στρατός, σπουδές, τέκνα) για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Ωστόσο, η επιλογή αυτή ενδέχεται να είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς το κόστος εξαγοράς έχει αυξηθεί λόγω του νόμου 4387/2016. Από το 2020, το κόστος εξαγοράς ανέρχεται στο 20% του μισθού και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι παλαιότερα είχαν χαμηλότερο κόστος εξαγοράς (6,67%).

    Αν και η χαμηλότερη εξαγορά μειώνει το συνταξιοδοτικό κόστος, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό ποσό της σύνταξης. Όσοι μπορούν να εξαγοράσουν ακριβότερα θα αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη στη σύνταξή τους, παρά το υψηλότερο κόστος.

    4. Ανακεφαλαίωση χρόνων ασφάλισης
    Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν διαδοχική ασφάλιση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο απονομής της σύνταξης. Για τη συντόμευση της διαδικασίας, είναι σημαντικό να εκδοθούν αποφάσεις ανακεφαλαίωσης για τον συνολικό ασφαλιστικό χρόνο πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Αυτές οι αποφάσεις πιστοποιούν τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της σύνταξης.

    Βασικοί τρόποι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος

    Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την οικογενειακή τους κατάσταση:

    – Με 25ετία και συγκεκριμένα όρια ηλικίας (ανάλογα με το έτος θεμελίωσης).
    – Με 35ετία, 36ετία ή 37ετία και θεμελίωση τα έτη 2010, 2011, 2012.
    – Με 35ετία ή 37ετία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, για ασφαλισμένους πριν και μετά το 1983.
    – Ως γονείς ανηλίκου, με θεμελίωση το 2010, 2011 ή 2012.
    – Ως τρίτεκνοι γονείς, με θεμελίωση τα ίδια έτη.
    – Με 62 έτη ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης.
    – Με 67 έτη ηλικίας και 15 χρόνια ασφάλισης.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τέμπη: Τα μυστικά του πρώτου βαγονιού – Τα πρώτα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα αίτια της φονικής έκρηξης

    Οι Βέλγοι επιστήμονες που ερευνούν τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη καταλήγουν...

    Συνταγή για μωσαϊκό με σοκολάτα και μπισκότα

    Μια μοναδική συνταγή για να αρχίσει η εβδομάδα σας με το…...

    Eurostat: Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Ιανουάριο – Τι έδειξαν τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

    Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο της Ελλάδας όσο και...

    Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών έξω από κατάστημα στο κέντρο της πόλης – ΒΙΝΤΕΟ

    Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στο...
    Best Shop