Συνομιλία δέκα λεπτών είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδους του ΝΑΤΟ, στη Χάγη. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα. “Όταν επιβεβαιωθεί, θα σας πούμε περισσότερα” είπε ο πρωθυπουργός.
“Κάνουμε ένα λάθος σε αυτές τις συνόδους, να ασχολούμαστε με ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Η Ελλάδα έχει διακριτό γεωπολιτικό αποτύπωμα ως παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το θέμα της Λιβύης είπε ότι αφορά δύο πράγματα: “Για το παράνομο ανυπόστατο μνημόνιο η Ελλάδα θα ζητήσει να περιληφθούν αυτούσια στα συμπεράσματα όσα είχαν περιληφθεί. Οι ροές δεν μας προβληματίζουν απλά. Στέλνουμε μήνυμα συνεργασίας στην Λιβύη και μήνυμα στους διακινητές ότι ο λύκος δεν μπορεί να χαίρεται στην αναμπουμπούλα“.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας δεν ετεροπροσδιοριζεται, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το τετ α τετ των ηγετών ΗΠΑ και Τουρκίας. “Άκουσα τον Τραμπ να είναι απολύτως προσηλωμένος στη συμμαχία. Το άρθρο 5 (της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής) εξακολουθεί να ισχύει” είπε.