Η Αΐσα αλ Ντιμπς αναλαμβάνει ένα υπουργείο που αποτέλεσε προσωπική απαίτηση του Αλ Σαράα ( σ.σ του αλ Τζολάνι) του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας, και του ισχυρότερου ανθρώπου στην χώρα μετά την πτώση Άσαντ. Η αλ Ντιμπς έχει μεγάλη πορεία στις μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών και σημαντική εμπειρία σε έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ειδικά στα βόρεια της Συρίας και τα σύνορα με την Τουρκία.
Η νέα υπουργός για τα δικαιώματα των γυναικών είναι μία κίνηση που συνδυάζει και εντυπώσεις και ουσία, καθώς ο Αλ Σαράα είναι «καταδικασμένος» σήμερα εκτός από το να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα σε μία χώρα ερείπιο, να δίνει καθημερινά απαντήσεις ουσίας και στην Δύση. Τα δικαιώματα των γυναικών και οι πολύ λογικές αρχικές συγκρίσεις με τους Ταλιμπάν ωθούν τον άνθρωπο που ηγείται της HTS να κάνει τα αυτονόητα για μία δυτική κοινωνία, αλλά εξόχως δύσκολα για ένα τζιχαντιστικό καθεστώς. Πηγές από τον Κυβερνητικό συνασπισμό των 14 υπουργείων της μεταβατικής Κυβέρνησης ανέφεραν πως η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου αλλά και η τοποθέτηση γυναίκας στην κεφαλή του έφεραν έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες.
Στα καθαρά πρακτικά και συγκεκριμένα για τα καθήκοντά της, η νέα υπουργός της μεταβατικής Κυβέρνησης της Συρίας δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera πως οι γυναίκες θα έχουν ξεκάθαρο ρόλο στην επόμενη ημέρα της χώρας. Η αλ Ντιμπς μίλησε, μάλιστα, συγκεκριμένα για την παιδεία και την πολιτική υποστηρίζοντας πως έχει λάβει τις εγγυήσεις που πρέπει προκειμένου το σχέδιο για τις γυναίκες να μετουσιωθεί σε κάτι απτό. Η Ντιμπς ξεκαθάρισε επίσης πως σε πρώτο πλάνο για την ίδια και το υπουργείο της είναι σήμερα οι γυναίκες που έζησαν την κόλαση των φυλακών Άσαντ.
Δείτε εδώ ένα απόσπασμα από την πρώτη συνέντευξη της αλ Ντιμπς στο Al Jazeera
Όπως είπε, το άτακτο άνοιγμα των φυλακών και η εισβολή ομάδων στα συγκεκριμένα κολαστήρια έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των χειρόγραφων μητρώων και πλέον θα πρέπει να γίνει από την αρχή έρευνα. Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε πως άμεσα θα δημιουργηθεί τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο όλες οι γυναίκες που βρέθηκαν στα κολαστήρια Άσαντ θα μπορούν να επικοινωνήσουν προκειμένου να τους παρασχεθεί η κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια.
Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η επιλογή της αλ Ντιμπς δεν είναι μία «τυχαία» κίνηση, καθώς η συγκεκριμένη γυναίκα είναι συριακής και τουρκικής καταγωγής. Η επιλογή της δεν έγινε, αναφέρουν τα συγκεκριμένα μέσα, χωρίς την γνώση ή και την «έγκριση» της Άγκυρας, στοιχείο το οποίο υπάρχει γενικότερα στις επιλογές του Αλ Σαράα για το κυβερνητικό του σχήμα. Η αλ Ντιμπς υπήρξε επίσης κομβική στη διαχείριση του ζητήματος των γυναικών και της παιδείας στην επαρχία του Ιντλίμπ την οποία είχε υπό τον έλεγχό της η HTS από το 2016.
Ο Αλ Σαράα φαίνεται πως προχωρά βήμα – βήμα στην υλοποίηση ενός τριπλού σχεδίου, το οποίο δεδομένα περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της χώρας, της δικής του εικόνας, αλλά και της εφαρμογής μίας συμφωνίας με την Άγκυρα για την οποία σήμερα η Δύση ελάχιστα γνωρίζει.