Σε κρας τεστ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύονται δύο προγραμματισμένες συνεδριάσεις για σήμερα: της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Επιτροπής Καταστατικού.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εξετάσει την περίπτωση του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη και η απόφαση της θα κρίνει πολλά. Αν δηλαδή το πειθαρχικό όργανο του κόμματος αποφασίσει την διαγραφή του πρώην υπουργού τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν εξελίξεις.
Ταυτόχρονα το απόγευμα θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Καταστατικού. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για μία γραφειοκρατική διαδικασία ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ή θα χρησιμοποιηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να παρουσιάσει τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει στο κόμμα.
Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στην Realnews απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής είπε: «Το κόμμα μας έχει καταστατικό και διαδικασίες. Δεν θα παρεκκλίνω από τους συλλογικούς μας κανόνες και το ίδιο περιμένω από όλα τα στελέχη μας. Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το κυρίαρχο σώμα να αποφασίσει το προτεινόμενο πλαίσιο καταστατικών αλλαγών, αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί υπό συζήτηση».
Τα 6 σενάρια
Στους ρυθμούς της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, κινούνται στην Κουμουνδούρου.
Από την στιγμή που ο Παύλος Πολάκης εξέπεμψε διπλό «σήμα» αμφισβήτησης το Σαββατοκύριακο, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση τις εξελίξεις, «5+1» σενάρια, φαίνονται τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή:
Μομφή και εκλογές
Η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Παύλος Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω μετά τα «καρφιά» που έχει εξαπολύσει προς την ηγεσία. Στην τοποθέτησή του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής εκτιμούν πώς θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο, προκαλώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής.
Αν με τη συνδρομή των «87» κερδίσει την πλειοψηφία των «151», το καταστατικό προβλέπει την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Η προσφυγή στη βάση μπορεί να αποτελέσει το «όπλο – απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στη σκληρή κριτική που θα έχει δεχθεί.
Μομφή και συνέδριο
Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110- 120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30) υπάρχει η καταστατική δυνατότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης από το έκτακτο συνέδριο.
Στο περιβάλλον του θεωρούν πως μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει να ξαναστηθούν προεδρικές κάλπες μέσα σε έναν χρόνο.
Ανακωχή
Η ηγετική ομάδα πιστεύει πως η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την πλειοψηφία. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο Νίκος Παππάς με την επιρροή και την εμπειρία του σε τέτοιες διαδικασίες.
Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να εμφανιστεί ενωτικός, οι «87» δεν είναι απίθανο να αποφασίσουν να του δώσουν περισσότερο χρόνο περιμένοντας τα επόμενα βήματά του, την παρουσία του στη ΔΕΘ και το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων.
Αποχωρήσεις
Οι «87» αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις αλλαγές στο προεδρείο «βράζουν». Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια πιθανή επικράτησή του στην Κεντρική Επιτροπή να βρει την ευκαιρία να «καθαρίσει το τοπίο». Να επιτεθεί στους επικριτές του προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός κόμματος.
Αναλόγως είχε κινηθεί και πέρυσι τον Νοέμβριο με την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου». Έχοντας ψηφίσει εναντίον του είναι πολύ πιθανόν οι «87» να κρίνουν πως ο χρόνος παραμονής τους στο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και να κινηθούν προς την έξοδο.
Αιφνιδιασμός Κασσελάκη
Έχοντας καταλάβει πως οι κάλπες δεν μπορεί να αποφευχθούν, αφού και ένα οριακό αποτέλεσμα υπέρ του θα προκαλέσει «ρωγμές» στο προφίλ του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» πριν καν τοποθετηθούν οι επικριτές του. Οδηγεί το κόμμα σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Μομφή από τους «87»
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η εσωκομματική αντιπολίτευση να προλάβει τον Παύλο Πολάκη προχωρώντας πρώτη στην αμφισβήτηση του προέδρου. Ακόμη και χωρίς ελπίδα επικράτησης, απλώς για να εκθέσουν τον Χανιώτη βουλευτή αν διαβλέψουν πως σκοπεύει να κάνει πίσω.