Μικραίνει μέρα με την μέρα την απόσταση, κυρίως ψυχική, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην στελέχη του, τα οποία ίδρυσαν την Νέα Αριστερά, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς με νέα επιστολή του επανήλθε στο ζήτημα χθες ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, ο οποίος έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ηγετικό βηματισμό, κάλεσε τους επικεφαλής όλων των προοδευτικών κομμάτων, ήτοι τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα σε συνάντηση εργασίας, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού το ενδεχόμενο συνολικής υποστήριξης της υποψηφιότητας του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά, η επιστολή:
“Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μια σημαντική θεσμική στιγμή για την λειτουργία του πολιτεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη Τρίτη έκανα γνωστή, όπως γνωρίζετε, την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την στήριξη της υποψηφιότητας του κυρίου Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που μπορεί, μεταξύ άλλων, να συμβολίσει την από κοινού δέσμευση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας ύστερα από τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ετών, που η κυβέρνηση πρωταγωνίστησε σε αντιθεσμικές παρεμβάσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών.
Κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται να αμφισβητηθεί η ψευδεπίγραφη συναίνεση που ζητά ο Πρωθυπουργός που ευθύνεται για τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου και να μπει φραγμός στην αλαζονεία μιας αυταρχικής και αντικοινωνικής κυβέρνησης.
Θεωρώ ότι το ζήτημα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου οφείλει να είναι σημείο συνάντησης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συνταγματικών κανόνων και εγγυήσεων, που αποτελούν την ελάχιστη διαδικαστική προϋπόθεση για την ουσιαστικά δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ζητήσω να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες προκειμένου να σας εκθέσω την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητήσουμε τη δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής, το οποίο συμπυκνώνει τα ερωτήματα για το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα μας”.
Ανοίγει τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Χαρίτση, να προσωποποιήσει δηλαδή την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας προτείνοντας τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, η συνέχεια της σχετικής συζήτησης φέρνει εγγύτερα την ιδέα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς παρά τις αρνήσεις του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, αμφότεροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν ανοιχτό χθες το παράθυρο του διαλόγου που άνοιξε η Νέα Αριστερά.
Από πλευράς της Κουμουνδούρου, η ένσταση που διατυπώθηκε αφορούσε το χρόνο της σχετικής συζήτησης των προοδευτικών δυνάμεων με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς κομματικές πηγές παρέπεμψαν χθες με νόημα την όποια συζήτηση στην… «κατάλληλη ώρα».
Από βδομάδα οι αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Όπως χαρακτηριστικά μετέδιδαν, «ο Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυξε στην ΚΕ αναλυτικά τη θέση μας για το ζήτημα της εκλογής του νέου ΠτΔ. Τώρα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η κορυφαία -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025». Στο πλαίσιο αυτό, «θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας Όργανα για αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση» προανήγγειλε η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας με νόημα πως «βεβαίως και δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα».
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον να τοποθετεί χρονικά τη σχετική, εσωκομματική του συζήτηση στον χρόνο αμέσως μετά τον προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να μην απωλέσει το θετικό μομέντουμ που διαφαίνεται ότι θέλει να προκαλέσει η Νέα Αριστερά.
Με φόντο, άλλωστε, τη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται πέμπτος με ποσοστό 7,1%, η όποια προοπτική συνεργασιών καθίσταται σχεδόν υπαρξιακή, πολύ περισσότερο όταν η Νέα Αριστερά ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 1%, σε αντίθεση με το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο αγγίζει το 4,5%.
Ανοιχτό και το ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, ανοιχτούς τους διαύλους του προοδευτικού διαλόγου επιθυμεί να κρατήσει και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία όχι μόνο δεν απέρριψε, αλλά γνωστοποίησε την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τον Αλέξη Χαρίτση.
Στην μεγάλη εικόνα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται θετικό στην συνάντηση, αλλά «σε εύλογο χρόνο», προτάσσοντας για την ώρα την συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού. «Δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις- το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο», ανέφεραν σχετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ «αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού και η κοινοβουλευτική μάχη για να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής αλλά και η εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», όπως τόνιζαν. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης» επισήμαναν τα ίδια στελέχη, καταλήγοντας πως «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο», ρίχνοντας αμφότεροι προοδευτικές γέφυρες.