ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη διάσπαση, σύγκρουση και μέσω δικαστηρίων

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ακόμα και εν μέσω του πρωτόγνωρου κλίματος που επικράτησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο συναίσθημα που επικράτησε ήταν ανακούφιση: η ανακοίνωση της δημιουργίας

    ενός νέου «κινήματος», το οποίο με τον καιρό θα μετατραπεί σε κόμμα, από τον Στέφανο Κασσελάκη επισφράγισε μια διάσπαση που βρισκόταν σε αναμονή εδώ και

    πολλούς μήνες – ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του πρώην προέδρου δεν είχαν απλώς ανταλλάξει βαριές εκφράσεις μεταξύ τους, αλλά οριακά μπορούσαν πλέον να αντέξουν να συνυπάρχουν στην ίδια στέγη.

    Η ανακούφιση, ωστόσο, δεν ήταν για πολύ, καθώς ο εμφύλιος της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ήδη διαστάσεις ανοιχτής κομματικής μάχης, με πρώτο διακύβευμα τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μια παράλληλη κόντρα στη Δικαιοσύνη: η Κουμουνδούρου εξετάζει την πιθανότητα να καταθέσει επίσημα τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης για το φερόμενο ανακριβές πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του και γι’ αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. «Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πόθεν έσχες και τις οφσόρ είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές», ανέφερε επισήμως η ανακοίνωση, με τον Κασσελάκη να σηκώνει το γάντι και να αναγγέλλει δική του προσφυγή «κατά των συκοφαντών και των λασπολόγων», μιλώντας για «αληθή και κρυστάλλινη» δήλωση πόθεν έσχες.

    Θέλουν να φρενάρουν τη διαρροή βουλευτών

    Σε επίπεδο πολιτικό, ακόμα και αυτή η νομική κόντρα έχει στόχο να αποτρέψει τη μαζική διαρροή βουλευτών που θα διευκόλυνε τη δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με αναφορές στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επί της ουσίας θα στερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο η Κουμουνδούρου όσο και σύνεδροι που πήραν τον λόγο το Σάββατο όχι μόνο απέδωσαν στον Κασσελάκη τις εικόνες μέσα και έξω από τον χώρο του συνεδρίου, αλλά περιέγραψαν ένα σχέδιο που ήταν έτοιμο από τον Κασσελάκη πριν από τα γεγονότα του συνεδρίου. «Η διαπλοκή έχει βάλει στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Και οι βουλευτές που θα φύγουν ή έχουν δηλώσει τη διάθεση να φύγουν, να ξέρουν πως δεν θα πάνε στο κόμμα Κασσελάκη. Θα παρέχουν υπηρεσίες στον κύριο Ανδρουλάκη και στη διαπλοκή», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Είδε ο κ. Κασσελάκης ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να εισπράξει την κρατική επιδότηση των 4 εκατ. επί τρία χρόνια ούτε μπορεί να υποθηκεύσει το κτίριο της Κουμουνδούρου, που ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης. «Καλώ όλους τους συντρόφους βουλευτές, ακόμα και αυτούς που δήλωσαν ότι αποχωρούν, να το ξανασκεφτούν. Και αυτούς που το σκέφτονται, να μην το πράξουν. Διότι σε λίγο καιρό μπορεί αυτός που τους το προτείνει να μην είναι καν στην Ελλάδα», σχολίασε, προαναγγέλλοντας τις κινήσεις της Κουμουνδούρου.

    Οι νέες τεταμένες εσωκομματικές ισορροπίες

    Τι έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Πέραν του στραπατσαρισμένου γοήτρου και του επικείμενου υποβιβασμού του ρόλου του στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο εβδομάδες έχει εκλογές ανάδειξης της επόμενης ηγεσίας του, με τέσσερις εγκεκριμένους υποψηφίους από τη συνεδριακή διαδικασία – και αυτές οι εκλογές εκτιμάται πως θα πρέπει, με κάποιον τρόπο και κυρίως με τη συμμετοχή των μελών, να δείξουν πως το κόμμα έχει επόμενη ημέρα.

    Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκεται μπροστά και σε ένα νέο εσωκομματικό δεδομένο: η κομματική πλειοψηφία που ενώθηκε απέναντι στον Κασσελάκη ήταν ετερόκλητη – και οι διαφορές της άρχισαν ήδη να γίνονται εμφανείς, στην τελευταία συνεδρίαση, μάχη δόθηκε για την Επιτροπή Δεοντολογίας και για το αν και κατά πόσο, από τη στιγμή που το Σώμα αποφάσισε την παύση της προηγούμενης, θα έπρεπε άμεσα να εγκρίνει νέα. Κι αυτή η μάχη, που «έγειρε» υπέρ των «87», δείχνει τις εσωκομματικές ισορροπίες που επικρατούν σήμερα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αλλάξουν, αναλόγως του ποιος θα τεθεί επικεφαλής την επομένη της εσωκομματικής κάλπης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κατώτατος μισθός: Από 1ης Απριλίου ανεβαίνει από τα 830 ευρώ στα 870 – 880 ευρώ μεικτά, το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ

    Με ταχείς ρυθμούς τρέχει η διαδικασία καθορισμού του νέου...

    Γερμανία: Απίστευτες καταγγελίες από αθλήτριες για κακοποίηση

    Πάνω από δέκα Γερμανίδες πρώην αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής καταγγέλλουν...

    Ανοιχτά τα καταστήματα αυτή την Κυριακή (26/1): Πώς θα λειτουργήσουν – Τι ισχύει για τα super market

    Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα...

    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ: Πώς έγινε το τροχαίο στη ΒΙΠΕ Πατρών

    Οπως έγραψε πρώτο το flamis.gr δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ...
    Best Shop