Απεναντίας, στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται η κατάθεση πρότασης υποψηφιότητας με φόντο την Προεδρική εκλογή αμέσως μετά την επάνοδο από τις γιορτές, δηλαδή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που τοποθετείται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η στρατηγική του, ενόψει της Προεδρικής εκλογής.
Ήδη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου σκιαγραφήθηκαν τα κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας, στην οποία προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο/νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ζητούμενο για την Κουμουνδούρου αποτελεί η επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής από τον προοδευτικό χώρο.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε υπέρ μιας υποψηφιότητας του προοδευτικού χώρου, όπως έχει ήδη τοποθετηθεί το κόμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συλλογικά και συντεταγμένα στην αρχή του έτους». Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος εξήρε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τη στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφυλάττει το κύρος του θεσμού, τονίζοντας πως δεν πρέπει αυτό το θέμα να υποταχθεί σε κομματικές σκοπιμότητες, κάτι που έχει κάνει ήδη η ΝΔ.
Άλλωστε, η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει χώρο και χρόνο στην ΝΔ να διαμορφώσει συμμαχίες ή ευρύτερες συναινέσεις με φόντο την Προεδρική εκλογή, όπως για παράδειγμα να επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά ή το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα δέσμευε ουσιαστικά τη θετική ψήφο της Χαριλάου Τρικούπη, κατά την συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Στον αντίποδα, ενσωματώνοντας και τις φωνές, όπως του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά και του ευρωβουλευτή, Νικόλα Φαραντούρη, που επιθυμούν η πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας να προέρχεται από την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά αντίστοιχα, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόσωπο ευρείας αποδοχής από τον προοδευτικό χώρο.
Ταυτόχρονα, σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με την Νέα Αριστερά, όσο και με το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα εάν το πρόσωπο που θα επιλεγεί ακουμπά με έναν τρόπο στις ιστορικές, πολιτικές παραδόσεις των έτερων, προοδευτικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, μοιάζει να απομακρύνεται για την Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο να προτείνει πρόσωπο από την ευρύτερη συντηρητική παράταξη, σε μια προσπάθεια να επιχειρήσει να «βραχυκυκλώσει» πολιτικά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
«Χρησμοί» και συνεργασίες
Εξάλλου, τυχόν σύζευξη των προοδευτικών δυνάμεων με φόντο την εκλογή νέου/νέας Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να προκαλέσει και άλλες -αν όχι ραγδαίες- πολιτικές εξελίξεις, όταν ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε στη χθεσινή εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Γραφείο πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έκανε όλο τον Δεκέμβριο, με τεκμηριωμένο, ενιαίο και συγκροτημένο λόγο.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, «την Πρωτοχρονιά του 2009 τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στα καλύτερα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να ορθοποδήσει, εκλογικές μάχες ήταν μπροστά και οι οιωνοί δεν ήταν καλοί. Κι όμως με πείσμα μπορέσαμε και δώσαμε τον αγώνα. Σε δύο εκλογές πήραμε πάνω από 4%, μείναμε στη Βουλή, ανασυγκροτήσαμε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2010 και κύρια το 2011 δημιουργήσαμε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο ( ” πλατείες ” Βουλή κλπ ). Τα υπόλοιπα αύριο. Μόνο που θέλω να θυμάστε πως η σωστή ανάγνωση της πραγματικότητας, με την αντίστοιχη πρόταση πολιτική και οργανωτική μαζί με την επιμονή μπορεί να πάει μπροστά την ριζοσπαστική Αριστερά» περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Βίτσας, με την ανάρτησή του να ερμηνεύεται ως ένα πρώτο σήμα από πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη λογική των προοδευτικών συνεργασιών.
Επιπρόσθετα, ο κ. Φάμελλος εισηγήθηκε μια σειρά από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, της στέγης, του αγροτικού τομέα, κ.α, οι οποίες αναμένεται να ξεδιπλωθούν από τον Γενάρη του 2025, ενώ σημείωσε πως πρέπει να ενταθεί σε όλη την Ελλάδα η πολιτική εξόρμηση του κόμματος και να διευρυνθεί το προσκλητήριο σε προοδευτικούς και δημιουργικούς πολίτες που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και οργανωτικά θέματα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Ιανουαρίου, αλλά και του προσυνεδριακού διαλόγου, καθώς και η περιφερειακή διάσταση του πολιτικού ανοίγματος και του συντονισμού του κόμματος.