«Άνοιξα την πόρτα του νεκροτομείου με τα ίδια μου τα χέρια και είδα φρικιαστικό θέαμα: περίπου σαράντα πτώματα ήταν στοιβαγμένα εκεί με σημάδια από φρικιαστικά βασανιστήρια», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χατζ, αντικαθεστωτικός από τον νότο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.
Το οπτικό υλικό από το νοσοκομείο στη Χαράστα εικονίζει επίσης κομμάτι υφάσματος με οστά, καθώς και ανθρώπινο θώρακα σε αποσύνθεση.
Πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε λευκές πλαστικές σακούλες ή τυλιχτεί σε κομμάτια υφάσματος, κάποια με σημάδια αίματος, με αριθμούς και ενίοτε ονόματα. Πολλά από τα θύματα έμοιαζαν να σκοτώθηκαν πρόσφατα.
Ο Μοχάμεντ αλ Χατζ διευκρίνισε πως αντικαθεστωτικοί ενημερώθηκαν από εργαζόμενο του νοσοκομείου για τα πτώματα.
«Ενημερώσαμε τη στρατιωτική διοίκηση για όσα βρήκαμε και συντονίσαμε τις ενέργειές με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, που μετέφερε τα πτώματα σε νοσοκομείο της Δαμασκού ώστε να μπορέσουν να πάνε οικογένειες για να αναγνωρίσουν» τα θύματα, πρόσθεσε.
Ο Ντιάμπ Σερίγια, συνιδρυτής της ένωσης φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σεντνάγια, είπε πως τα πτώματα πιθανότητα ανήκουν σε κρατούμενους στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.
Δεν βρέθηκαν μυστικά υπόγεια κελιά στην διαβόητη φυλακή Σεντνάγια
Η έρευνα για πιθανούς κρατούμενους σε μυστικά κελιά στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια της Συρίας έχει τερματιστεί, σύμφωνα με τη Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή και ως Λευκά Κράνη, η οποία πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις για μη ανακαλυφθέντα μυστικά κελιά ή υπόγεια».
«Η έρευνα δεν αποκάλυψε καμία μη ανοιχτή ή κρυφή περιοχή εντός των εγκαταστάσεων», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
«Εξειδικευμένες ομάδες από τα Λευκά Κράνη διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα σε όλα τα τμήματα, τις εγκαταστάσεις, τα υπόγεια, τις αυλές και τις γύρω περιοχές της φυλακής. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ατόμων που γνωρίζουν τη φυλακή και τη διαρρύθμισή της. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν στοιχεία για αφανή μυστικά κελιά ή υπόγεια», ανέφεραν τα Λευκά Κράνη.
Η εθελοντική ομάδα δήλωσε ότι συμμερίζεται τη «βαθιά απογοήτευση» των οικογενειών εκείνων που παραμένουν αγνοούμενοι και κάλεσε τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποφύγουν τη διάδοση της «εκτεταμένης παραπληροφόρησης και των φημών που κυκλοφορούν σχετικά με τις φυλακές και τους κρατούμενους».
Καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών απελευθέρωσαν κρατούμενους από τη Σεντνάγια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Σύριοι κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν νέα για αγνοούμενους ή κρατούμενους αγαπημένους τους – ορισμένες οικογένειες συγκεντρώθηκαν ακόμη και έξω από τη φυλακή με την ελπίδα.
Αντικαθεστωτικοί με αιχμή του δόρατος τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) πήραν την εξουσία στη Συρία προχθές Κυριακή, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για πάνω από πέντε δεκαετίες.
Στην καρδιά του συστήματος εξουσίας που κληρονόμησε ο Άσαντ από τον πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ ήταν δίκτυο φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας ή τη φυλάκιση ανθρώπων που παραβίαζαν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.
Χιλιάδες άνθρωποι που ελπίζουν να βρουν δικούς τους που εξαφανίστηκαν στα κελιά του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ μπροστά στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.