Συζητούν αύξηση του «φορο-bonus» για ηλεκτρονικές πληρωμές

    Ημερομηνία:

    Ο φάκελος του φορο-μπόνους, της έκπτωσης φόρου δηλαδή για ηλεκτρονικές πληρωμές και e-αποδείξεις ανοίγει ξανά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Τα κίνητρα που θεσπίστηκαν για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η αναμόρφωση ή ακόμα και η αντικατάστασή τους.

    Το σενάριο που μελετάται προβλέπει είτε την αύξηση της φορολογικής έκπτωσης στα 4.400 ευρώ αντί των 2.200 ευρώ που ισχύουν σήμερα, είτε την πλήρη κατάργηση του μέτρου. Στόχος είναι το όφελος από τις ηλεκτρονικές πληρωμές να ξεπερνά το κέρδος που αποκομίζουν φορολογούμενοι και επαγγελματίες μέσω της αποφυγής της έκδοσης αποδείξεων. Εξετάζεται επίσης η διεύρυνση της λίστας των επαγγελματιών που θα ενταχθούν στο μέτρο προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες συναλλαγές που σήμερα πραγματοποιούνται εκτός του επίσημου συστήματος.

    Το ισχύον μέτρο, το οποίο παρέχει έκπτωση φόρου 30% επί δαπανών έως 5.000 ευρώ, φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε στον επιθυμητό βαθμό. Παρότι σχεδόν 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία συναλλαγή με τους εν λόγω επαγγελματίες, το συνολικό ποσό που δηλώθηκε ανήλθε σε μόλις 1,073 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική έκπτωση φόρου που έχει δοθεί αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι πολίτες συνεχίζουν να προτιμούν πληρωμές με μετρητά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το συνολικό φορολογικό όφελος δεν είναι αρκετά ελκυστικό για να καλύψει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η πληρωμή με απόδειξη.

    Oι αλλαγές στο φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές πληρωμές και e-αποδείξεις φέρνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο φορολογικό όφελος των πολιτών. Στην περίπτωση μιας υδραυλικής εργασίας κόστους 100 ευρώ, αν ο πολίτης ζητήσει απόδειξη, το κόστος αυξάνεται στα 124 ευρώ λόγω του ΦΠΑ. Με την παλιά έκπτωση φόρου 30%, το φορολογητέο εισόδημα μειωνόταν κατά 37,2 ευρώ, με αποτέλεσμα το καθαρό φορολογικό όφελος να είναι μόλις 8,2 ευρώ. Με τις νέες αλλαγές, η φορολογική έκπτωση διπλασιάζεται, φτάνοντας έως και τα 4.400 ευρώ, κάτι που αυξάνει το όφελος στα 16,4 ευρώ, μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνση για τον πολίτη.

    Αντίστοιχα, για μια επισκευή οικιακής συσκευής αξίας 80 ευρώ, το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 99,2 ευρώ λόγω του ΦΠΑ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το φορολογικό όφελος ήταν μόλις 10,71 ευρώ, την ώρα που η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ έφτανε τα 19,2 ευρώ, καθιστώντας πιο ελκυστική την πληρωμή χωρίς απόδειξη.

    Ωστόσο, με την αύξηση της έκπτωσης φόρου, η επιστροφή φόρου διπλασιάζεται, φτάνοντας τα 21,4 ευρώ, γεγονός που καθιστά πλέον την πληρωμή με κάρτα σαφώς πιο συμφέρουσα για τον πολίτη.

    Ακόμη πιο έντονη είναι η διαφορά στην περίπτωση των υπηρεσιών. Για μια παροχή αξίας 200 ευρώ με απόδειξη το τελικό ποσό διαμορφώνεται στα 248 ευρώ. Στο προηγούμενο καθεστώς, η έκπτωση φόρου μείωνε το φορολογητέο εισόδημα κατά 60 ευρώ, με το καθαρό όφελος να ανέρχεται μόλις στα 13,2 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται, το όφελος φτάνει τα 26,4 ευρώ, παρέχοντας ένα ισχυρότερο κίνητρο για ηλεκτρονικές συναλλαγές και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή.

    Η κυβέρνηση εξετάζει τη βελτίωση του μέτρου, είτε μέσω της αύξησης του φορο-μπόνους, είτε μέσω της διεύρυνσης των επαγγελματιών που εντάσσονται στο σύστημα. Οι δαπάνες που σήμερα οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών. Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) και PayPal.
    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι και επίσημα single μετά το διαζύγιο με τον Μπεν Άφλεκ – Τα δάκρυα που «έπνιξε» επί σκηνής

    Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι και πάλι ελεύθερη και ωραία – αλλά...

    Τέμπη – Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Νέα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα από την αγωνιώδη αναζήτηση των συγγενών (βίντεο)

    Νέα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα, απο τη μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης...

    Πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής διατηρεί και… δεύτερο διαμέρισμα, κρυφά από την σύζυγό του

    Σύμφωνα με αποκάλυψη της εκπομπής Super Κατερίνα στον ALPHA, την Παρασκευή 21...
    Best Shop