Ο «αγώνας μέχρι τον ουρανό» είναι ένας διαγωνισμός που αλλάζει νικητές απ’ όλο και πιο τολμηρές κτιριακές κατασκευές, καθώς τα υλικά και οι δυνατότητες γίνονται όλο και πιο προηγμένα και εξελιγμένα. Τα πέντε κορυφαία κτίρια που έχει να προτείνει ο σύγχρονος πολιτισμός σήμερα, και τα απίστευτα επιτεύγματα της μηχανικής που κατέστησαν δυνατή την κατασκευή τους, είναι μοιρασμένα σε όλο τον κόσμο και χρονολογούνται από το 2010 και μετά.
1. Μπουρζ Χαλίφα, Ντουμπάι
Με το απίστευτο ύψος των 829 μέτρων, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ιδιοκτησίας της Emaar Properties, είναι χωρίς αμφιβολία το ψηλότερο καταγεγραμμένο κτίριο στον κόσμο. Παραδόξως, είναι διπλάσιο από το Empire State Building, το πάλαι ποτέ ψηλότερο κτίριο την εποχή του 1930, λιγότερο από 100 χρόνια πριν. Η κολοσσιαία κατασκευή έχει 163 ορόφους, μαζί με εστιατόρια, διαμερίσματα, επαγγελματικές σουίτες και τον ψηλότερο ανελκυστήρα στον κόσμο, για όσους τολμούν να ανέβουν στην κορυφή. Το κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore, Owings and Merrill (SOM) με έδρα το Σικάγο. Eκεί βρίσκεται και το θεαματικό At.mosphere για όσους αναζητούν μια μοναδική γευστική εμπειρία.
2. Merdeka 118, Κουάλα Λουμπούρ
Το σχεδόν ολοκληρωμένο Merdeka 118 είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και το ψηλότερο κτίριο στη Νοτιοανατολική Ασία. Φτάνει τα 679 μέτρα, με θέα την πόλη της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Το όνομα Merkeda σημαίνει “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” στα Μαλαισιανά, ενώ το νούμερο σηματοδοτεί τους 118 ορόφους του. Σχεδιασμένο από τους Αυστραλούς αρχιτέκτονες Fender Katsalidis σε συνεργασία με το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο RSP Architects Sdn Bhd, το κτίριο πρόκειται να ανοίξει επίσημα έως τα τέλη του 2023.
3. Πύργος της Σαγκάης, Σανγκάη
O Πύργος της Σαγκάης είναι σήμερα το τρίτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος 632 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 2015, σχεδόν 20 χρόνια μετά τις αρχικές κατασκευές, αφού κατά τη διάρκεια των εργασιών προέκυψαν ζητήματα χρηματοδότησης. Σχεδιάστηκε από το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler, το οποίο κέρδισε το βραβείο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της χρονιάς για το συγκεκριμένο project το 2016. Ο πύργος διαθέτει έναν από τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο, ο οποίος διανύσει τους 128 ορόφους με 20,5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ενώ το Burj Khalifa είναι το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο, ο Πύργος της Σαγκάης έχει τον υψηλότερο αριθμό ορόφων στο εσωτερικό του.
4. Makkah Royal Clock Tower, Μέκκα, Σαουδική Αραβία
Ο Makkah Royal Clock Tower βρίσκεται στην καρδιά της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία. Σχεδιάστηκε από το λιβανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Dar Al-Handasah και ολοκληρώθηκε το 2012, μετά από έξι χρόνια κατασκευαστικών εργασιών. Έχει ύψος 601 μέτρα, καθιστώντας το το τέταρτο ψηλότερο κτήριο σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2023.
Ωστόσο, στα κορυφαία στατιστικά στοιχεία του περιλαμβάνεται ότι το ρολόι του είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ότι η περιφέρεια του καλύπτει 43 μέτρα, ενώ ολόκληρη η επιφάνεια του κτιρίου είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη τεχνητή κατασκευή.
5. Ping An International Finance Center, Σεντσέν
Το Ping An International Finance Center κατέχει μερικά σημαντικά ρεκόρ: είναι το ψηλότερο κτίριο στο Σεντσέν, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και το πέμπτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, με ύψος 599 μέτρα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kohn Pedersen Fox Associates της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσε την εντυπωσιακή υποδομή του κτιρίου, ενώ μια άλλη εταιρεία σχεδιασμού της Νέας Υόρκης, η Thornton Tomasetti, σχεδίασε τη δομή του κτιρίου, κατασκευασμένη από μια σύνθεση ανοξείδωτου χάλυβα και γυαλιού.
Ποια θα είναι η μεγαλύτερη κατασκευή στο άμεσο μέλλον;
To Jeddah Tower σχεδιάζεται να είναι το πρώτο κτίριο ύψους 1 km και θα είναι το ψηλότερο κτίριο ή δομή στον κόσμο μετά την ολοκλήρωσή του, με ύψος 180 m (591 πόδια) πιο ψηλό από το Burj Khalifa. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και είναι το επίκεντρο του έργου Jeddah Economic City. Tα σχέδια έχει αναλάβει ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Adrian Smith, ο οποίος σχεδίασε επίσης το Burj Khalifa και ενσωματώνει πολλά κοινά δομικά και αισθητικά χαρακτηριστικά.
Δημιουργός και επικεφαλής του έργου είναι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Al-Waleed bin Talal, πρόεδρος της Kingdom Holding Company (KHC), η οποία είναι εταίρος στην Jeddah Economic Company (JEC), η οποία ιδρύθηκε το 2009 για την ανάπτυξη του Jeddah Tower and City και σε δηλώσεις του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η κατασκευή αυτού του πύργου στη Τζέντα στέλνει ένα χρηματοοικονομικό και οικονομικό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Έχει πολιτικό βάθος να πει στον κόσμο ότι εμείς οι Σαουδάραβες επενδύουμε στη χώρα μας“.