Τα… απαγορευμένα είδη πολυτελείας φτάνουν στη Ρωσία μέσω Ντουμπάι

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε έναν σκονισμένο δρόμο στα περίχωρα του Ντουμπάι, η επιχείρηση του Σοχράμπ Φάνι επωφελείται από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας: το κατάστημά του εγκαθιστά θερμαινόμενα μαξιλάρια στα καθίσματα αυτοκινήτων που επανεξάγονται στη Ρωσία.

    Οπως αναφέρει ο ίδιος, επί χρόνια έμεναν στις αποθήκες της επιχείρησής του 12.000 θερμαινόμενα μαξιλάρια μέχρις ότου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν έβγαλαν εκτός της ρωσικής αγοράς τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Τώρα όμως οι Ρώσοι εισάγουν αυτά τα αυτοκίνητα μέσω του Ντουμπάι. Δεδομένου, όμως, ότι όσα αυτοκίνητα εξάγονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν σχεδιασθεί για θερμά κλίματα, οι επιχειρήσεις που εγκαθιστούν στα αυτοκίνητα δευτερεύοντα εξαρτήματα όπως τα θερμαινόμενα μαξιλάρια κάνουν χρυσές δουλειές.

     

    «Oταν ήρθαν οι Ρώσοι, ξεπούλησα το εμπόρευμά μου», τονίζει ο κ. Φάνι και προσθέτει, «στη Ρωσία υπάρχουν οι κυρώσεις αλλά εδώ όχι, εδώ κάνουμε δουλειές». Ετσι, έχει παραγγείλει χιλιάδες θερμαινόμενα μαξιλάρια. Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία αλλά δεν την έχουν γονατίσει. Το δίκτυο του διεθνούς εμπορίου έχει προσαρμοστεί δικαιώνοντας την υπόσχεση του Ρώσου προέδρου πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί δραστικά ο τρόπος ζωής και η κατανάλωση της ρωσικής ελίτ.

    Ο Αφγανός Αμπντουλάχ Αχμανταΐ σε λιγότερο από ένα χρόνο στο Ντουμπάι έμαθε αρκετά ρωσικά ώστε να συναλλάσσεται με τους ρωσόφωνους πελάτες.

    Η Ρωσία εισάγει είδη πολυτελείας χάρη σε ένα διεθνές δίκτυο μεσαζόντων. Στη Μόσχα τα τελευταία iPhones παραδίδονται αυθημερόν κατόπιν παραγγελίας και κοστίζουν λιγότερο από όσο στην Ευρώπη. Τα καταστήματα εξακολουθούν να διατηρούν απόθεμα και να πωλούν είδη των οίκων πολυτελείας Gucci, Prada και Burberry. Οι ιστοσελίδες για πωλήσεις αυτοκινήτων διαφημίζουν τα καινούργια μοντέλα των Land Rover, Audi, BMW. Και η ζήτηση για είδη πολυτελείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Ρωσία. «Οι πλούσιοι μένουν πάντα πλούσιοι», τονίζει η Εκατερίνα Κοντράτιους, διευθύντρια επικοινωνίας σε πολυτελές σαλόνι αυτοκινήτων του Ντουμπάι, που προσφάτως έστειλε σε Ρώσο αντιπρόσωπο οχήματα Porsche Cayenne Turbo GT.

    Στο Ντουμπάι οι επίδοξοι αγοραστές περιφέρονται στα σαλόνια αυτοκινήτων εξετάζοντας τα αυτοκίνητα δυτικών βιομηχανιών με φαβορί το Dodge Ram, τα αγοράζουν, πληρώνουν με μετρητά και δίνουν εντολή για την αποστολή τους στη Ρωσία. Ορισμένοι είναι πλούσιοι Ρώσοι που αγοράζουν για τον εαυτό τους, ή ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που θέλουν να αγοράσουν και να μεταπωλήσουν αυτοκίνητα ώστε να αντλήσουν εύκολο και γρήγορο κέρδος. Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία αναλύσεων Autostat, οι έμμεσες εισαγωγές δυτικών αυτοκινήτων έφτασαν το περασμένο έτος στο 12% των 626.300 νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη Ρωσία.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ηλεκτρονικά είδη. Σε μια παλιά εμπορική γειτονιά του Ντουμπάι, την Ντέιρα, βρίσκονται επιχειρήσεις χονδρικής ηλεκτρονικών ειδών που ανταγωνίζονται ποιος θα προσλάβει περισσότερους ρωσόφωνους υπαλλήλους. «Είναι κοινό μυστικό», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του Bright Zone International General Trading, έμπορος χονδρικής, ο οποίος τονίζει: «Εδώ ο ανταγωνισμός για τη Ρωσία είναι σκληρός». Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αναφέρει ότι έστειλε εκατοντάδες smartphones και laptops στη Ρωσία στη διάρκεια του περασμένου έτους όταν πλησίαζε η περίοδος των εορτών. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ένα άλλο κατάστημα ηλεκτρονικών και πωλητής είναι ο Αφγανός Αμπντουλάχ Αχμανταΐ. Οπως λέει, ήρθε στο Ντουμπάι εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο και σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει μάθει αρκετά ρωσικά ώστε να συναλλάσσεται με τους ρωσόφωνους πελάτες.

    Πρόσφατη έκθεση που συνέταξε ρωσικός φορέας αναφέρεται στις «παράλληλες εισαγωγές» φορητών υπολογιστών και έξυπνων κινητών, η αξία των οποίων ανήλθε τον περασμένο χρόνο σε 1,5 δισ. δολ.

    Οι νέοι δρόμοι του εμπορίου περνούν μέσα από χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα. Αναλυτές και αξιωματούχοι της Δύσης αναφέρουν συνήθως την Τουρκία, την Κίνα και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως την Αρμενία και το Καζακστάν, ως τις κατ’ εξοχήν χώρες που προωθούν δυτικά προϊόντα στη Ρωσία.

    Στην αγορά αυτοκινήτων του Ντουμπάι, μια βραδιά του Μαρτίου ο Σεργκέι Κασκάροφ έκλεισε την τελευταία συμφωνία του και έστειλε έξι αυτοκίνητα Mitsubishi σε αντιπρόσωπο στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, που πέρασαν μέσα από το Ιράν και το Καζακστάν. Ο κ. Κασκάροφ έφυγε από τη Σιβηρία το 2021 και εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι όπου λειτουργεί ως μεσάζων και συνδέει ρωσικές εισαγωγικές εταιρείες με προμηθευτές από το Ντουμπάι. «Δεν παραπονιέμαι», δηλώνει και προσθέτει: «Εχω πολλή δουλειά».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ «Κρητικός» και «Μασούτης»

    Περίπου 40 εκατ. ευρώ –τόση φημολογείται ότι είναι η...

    Αυτοί οι τέσσερις κλάδοι προσλαμβάνουν «σαν τρελοί» το 2025

    Σε αναζήτηση νέας θέσης εργασίας το 2025 θα βρεθούν περισσότεροι από...

    Σήμερα όλοι ξέρουν το «swoosh» – Αλλά ο ιδρυτής της Nike δεν το ήθελε

    22 Ιανουαρίου 1974 Η Nike κατοχυρώνει το «swoosh», που έμελλε...

    Μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Ειρήνης Μουρτζούκου κατέθεσε η Φωτεινή

    Κίνηση «ματ» από την Φωτεινή απέναντι στην λαλίστατη Ειρήνη...
    Best Shop