Σε σημαντικό όπλο στα χέρια των πυροσβεστών αλλά και των διωκτικών Αρχών αναδεικνύονται τα drones, τα οποία κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο αξιοποιούνται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, σε ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, τα drones της Πυροσβεστικής επιτηρούν από αέρος δασικές περιοχές, αγροτικές εκτάσεις, αλλά και οικισμούς της υπαίθρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα μια εστία φωτιάς, προτού αυτή εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Από την περυσινή περίοδο η Πυροσβεστική είχε στη διάθεσή της 18 drones, ενώ φέτος ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά ακόμα 97 μικρών ή μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί. Η πληροφορία για τον ακριβή χρόνο και τόπο όπου ξεσπούν οι πρώτες φλόγες είναι η πιο σημαντική που μπορούν να έχουν οι πυροσβέστες, καθώς έτσι μπορούν να επιχειρήσουν άμεσα και στοχευμένα, πριν μια φωτιά δυναμώσει. Ηδη τα drones έχουν δώσει δείγματα γραφής καθώς οι πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν ότι από τις αρχές Ιουνίου και έπειτα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, που θα μπορούσαν να λάβουν απρόβλεπτες διαστάσεις. Ομως, η εκτεταμένη χρήση των drones έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα: τον εντοπισμό των εμπρηστών.
Τα drones εντόπισαν άμεσα την έναρξη της φωτιάς, οι πυροσβέστες έσπευσαν ταχύτατα στα σημεία εκδήλωσής της, εντοπίζοντας παράλληλα και τους ανθρώπους που παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών παραβίασαν τον κανονισμό της αντιπυρικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον ίδιο τρόπο, το διάστημα από 15 έως 20 Ιουνίου επιβλήθηκαν και πέντε διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες που έκαιγαν ξερόχορτα, δίχως όμως να εκδηλωθεί πυρκαγιά από τις παράνομες ενέργειές τους.
Η χρήση των drones, αν και από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εντούτοις για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μέσο στο πλαίσιο της πρόληψης. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, «τα συστήματα drones δεν θα λύσουν τα πάντα. Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος θα είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του άνυδρου χειμώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική κρίση σε όλον τον πλανήτη». Ωστόσο, η χρησιμότητά τους είναι δεδομένη. Εξοπλισμένα με ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και pin point της περιοχής, μεταφέρουν άμεσα εικόνα και πληροφορίες στους χειριστές τους. Μέσα στον χειμώνα, μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδεύτηκαν και έλαβαν πιστοποίηση ως χειριστές συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σήμερα, μόνο στην Αττική για την επιτήρηση των ορεινών όγκων και για τον εντοπισμό πυρκαγιών χρησιμοποιούνται 20 υπερσύγχρονα drones, ενώ υπάρχουν ακόμα πέντε τα οποία πρόκειται να προστεθούν στον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για περιοχές πέριξ της Αθήνας. Η βάση τους είναι στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, στο κέντρο του αττικού όρους.
Κακούργημα
Εκτός από την τεχνολογία, όμως, οι προσπάθειες για περιορισμό των πυρκαγιών κατά το φετινό καλοκαίρι έχουν ακόμα έναν σύμμαχο. Ο νέος νόμος, που είναι σε ισχύ από τα τέλη του 2023, προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και κυρίως για όσους προκαλούν πυρκαγιά λόγω εκτέλεσης θερμών εργασιών τις ημέρες που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Με αυτή τη νέα ρύθμιση, το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια γίνεται πλέον κακούργημα. Η μικρότερη ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί είναι τα 10 έτη κάθειρξης, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται φτάνουν μέχρι τα 50.000 ευρώ.
Δεδομένων των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνεχείς ανακοινώσεις της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού. Παράλληλα, αποτρέπει τους πολίτες να προβούν σε χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, υπαίθριες ψησταριές, κάπνισμα μελισσών, ρίψη αναμμένων τσιγάρων και άλλες αντίστοιχες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση drones από μη εμπλεκόμενους ιδιώτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι οι φωτιές. Σε αντίθετη περίπτωση, ο νόμος προβλέπει σχετικές κυρώσεις.