Στην εκκίνηση του στησίματος μιας νέας startup, και προκειμένου να έχει επιτυχία και διάρκεια, δεν αρκεί να έχετε μία εξαιρετική ιδέα. Πολλοί επιχειρηματίες φαίνεται πως κάνουν δύο λάθη όταν ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία του εγχειρήματος.
Το πρώτο λάθος: Δεν κάνετε αρκετή έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει βιώσιμη αγορά για ό,τι θέλετε να πουλήσετε, λέει η Julia Austin, ανώτερη λέκτορας σε θέματα νεοφυών επιχειρήσεων στο Harvard Business School.
Το δεύτερο λάθος που τείνουν να κάνουν οι επιχειρηματίες είναι ότι δεν θέτουν έγκαιρα τις βάσεις για μια αποτελεσματική εταιρική υποδομή.
Μπορεί να το βρίσκετε βαρετό, αλλά η μετατροπή μιας σπουδαίας ιδέας σε πραγματική επιχείρηση σημαίνει «τη δημιουργία μιας ολόκληρης εταιρείας», λέει η Austin, η οποία υπήρξε στέλεχος σε επιτυχημένες εταιρείες.
Και τα δύο λάθη είναι συνήθως το αποτέλεσμα του υπερβολικού ενθουσιασμού πρωτοεμφανιζόμενων επιχειρηματιών για την ιδέα τους.
Συμβουλές για να αποφύγετε τα δύο αυτά λάθη:
Ποιοι είναι οι πελάτες μου; Τι θέλουν;
Οι επιχειρηματικές ιδέες συχνά ξεκινούν με μια απλή ερώτηση: Πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζω;
Πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες υποθέτουν λανθασμένα ότι το πρόβλημά τους το μοιράζονται αρκετοί άλλοι άνθρωποι για να μετατρέψουν τη λύση τους σε βιώσιμη επιχείρηση. Μπορεί να «ερωτευτείτε τόσο πολύ τη λύση» που «χάνετε από τα μάτια σας πού βρίσκεται το πρόβλημα», σημειώνει η Austin.
Αντ’ αυτού, βεβαιωθείτε πραγματικά ότι έχετε κατανοήσει το πρόβλημα και στη συνέχεια αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να το προωθήσετε σε ένα ευρύτερο κοινό, και ποιο είναι αυτό.
Ζητήστε ανατροφοδότηση από ένα σύνολο διαφορετικών φωνών εκτός των άμεσων κύκλων σας και μην βασίζετε τις αποφάσεις σας σε προκαταρκτικές έρευνες ή επιφανειακά στοιχεία, όπως μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει αξιοπρεπή απήχηση.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τη διεξαγωγή έρευνας, την προσομοίωση μιας λύσης ή την πραγματική κατασκευή ενός προϊόντος. Στη συνέχεια περάστε χρόνο με τον υποψήφιο χρήστη.
Όπως είχε δηλώσει στο CNBC ο επιχειρηματίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford Steve Blank, «η έναρξη μιας συναρπαστικής επιχειρηματικής ιδέας χωρίς προηγούμενη έρευνα αγοράς μπορεί να είναι ένα «μοιραίο λάθος» και πως οι πιο σημαντικές ερωτήσεις είναι: Ποιοι είναι οι πελάτες μου και τι θέλουν; και όχι «Να τι φτιάχνω. Μπορώ να το πουλήσω σε κάποιον;».
Κινηθείτε αργά για να κάνετε γρήγορα
Στην πορεία, αν η επιχείρησή σας αναπτυχθεί αρκετά, ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να προσλαμβάνετε υπαλλήλους. Όταν έρθει η ώρα, μην αρχίσετε να προσλαμβάνετε απλώς. Κάντε πρώτα κάποια προεργασία.
Ξεκινήστε αφιερώνοντας χρόνο για να συντάξετε μια συνολική «οργανωτική στρατηγική», όπου θα ορίζετε τι είδους εταιρική κουλτούρα θέλετε να δημιουργήσετε και τους υπαλλήλους που θα χρειαστείτε για να την καλλιεργήσετε καθώς η εταιρεία αναπτύσσεται.
Φανταστείτε την επιχείρησή σας σε 6 έως 12 μήνες στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των στόχων εσόδων και των τύπων προϊόντων που θέλετε να πουλάτε. Σκεφτείτε πόσους πελάτες θα χρειαστείτε για να κάνετε αυτούς τους στόχους ρεαλιστικούς και πόσους υπαλλήλους σε διάφορους ρόλους θα χρειαστείτε για να καλύψετε τις ανάγκες αυτών των πελατών. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα οργανόγραμμα για να καθορίσετε πόσους ανθρώπους πρέπει να προσλάβετε και για ποιους ρόλους.
Οι νέες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν πάρα πολλούς ή πολύ λίγους υπαλλήλους μπορεί να αντιμετωπίσουν είτε δημοσιονομική στενότητα είτε εξουθένωση των εργαζομένων, ενώ η πρόσληψη για τους λάθος ρόλους μπορεί να δημιουργήσει κενά στην υποδομή της εταιρείας που δυσχεραίνουν την ανάπτυξή της στη συνέχεια.
Η δουλειά της προετοιμασίας μπορεί να είναι βαρετή, ειδικά όταν έχετε όλο και περισσότερα έσοδα κάθε μήνα και ανησυχείτε ότι κάποιος άλλος μπορεί να δει και να αντιγράψει την ιδέα σας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σημειώνει η Austin. Αλλά πριν φτάσετε στο στάδιο όπου μπορείτε να κινηθείτε γρήγορα, πρέπει να δημιουργήσετε μια σταθερή υποδομή για την επιχείρησή σας, διαφορετικά, πιθανότατα θα «αποτύχετε γρήγορα». Το μάντρα της εξάλλου είναι: «Προχωρήστε αργά για να πάτε γρήγορα».
«Θυμηθείτε, η Google δεν ήταν το πρώτο εργαλείο αναζήτησης στο διαδίκτυο και το Facebook δεν ήταν η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Austin. «Όλα εξαρτώνται από την εκτέλεση (και από λίγη τύχη και συγχρονισμό)»!, τονίζει.