flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Τα «εύσημα» της διευθύντριας του 139ου σχολείου του Κιέβου, προς το σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας

Με άριστες εντυπώσεις και δυνατές συγκινήσεις από την πολυήμερη παραμονή τους στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στην Σκαφιδιά, αναχώρησαν πριν από λίγες ημέρες για την πατρίδα τους, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 139ου σχολείου του Κιέβου Ουκρανίας.

Η ζεστή φιλοξενία και θαλπωρή που έζησαν για 15 ημέρες, μακριά από τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα τους, αποτυπώνονται στις εκδηλώσεις αγάπης προς τον πρόεδρο του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος» κ. Μιχ. Ροδόπουλο που είχε την πρωτοβουλία για τον ερχομό τους στην περιοχή, καθώς και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς αλλά και απλούς πολίτες, που από την πρώτη στιγμή τους έδειξαν την αγάπη τους.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε στον κ. Ροδόπουλο η διευθύντρια του σχολείου κ. Οξάνα Οσένκο, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Καλημέρα Ελλάδα, χώρα του πολιτισμού, του φωτός, της δημοκρατίας και της φιλοξενίας. Είμαι από την Ουκρανία, είμαι η διευθύντρια του 139ου σχολείου του Κιέβου. Είναι μια περιοχή που χτύπησαν τρεις φορές με βόμβες.

Ήλθαμε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Φάρος» στην Πάτρα. Είχαμε γνωρίσει το 2019 τον πρόεδρο του συλλόγου στο Κίεβο στο σχολείο μας, όπου μας είχε επισκεφτεί με δώρα από την Ηλεία και την Αχαΐα. Από τότε έχουμε επαφή μαζί του, δεν μας
άφησε καθόλου σε επικοινωνία από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Ροδόπουλος με το οποίο μιλούσαμε καθημερινά για τον πόλεμο, δεν ξέχασε να μας στείλει βοήθεια, ότι μπορούσε να κάνει. Μας κάλεσε να πάρουμε το σχολείο και να έλθουμε στον Πύργο Ηλείας, στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σκαφιδιά. Το κουβεντιάσαμε με τους γονείς και τους συνεργάτες μου στο σχολείο και πήραμε την απόφαση να έλθουμε. Το όνομα του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας είναι πολύ γνωστό σε όλη την Ουκρανία για το έργο που κάνει και ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Μιχ. Ροδόπουλος. Για εμάς είναι ο πατέρας μας, αυτών που γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Χάρη του προέδρου ήλθαμε στον Πύργο Ηλείας και γνωρίσαμε από κοντά την Ελλάδα και το Νομό Ηλείας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την αγάπη σας, για τη φιλοξενία που μας προσφέρατε, την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ανοίξαμε δρόμο για την Ελλάδα και την Ηλεία.
Ευχαριστούμε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Γερμανό για τη μεγάλη αγάπη και προσφορά του προς την Ουκρανία. Επίσης να ευχαριστήσω το δήμαρχο Πύργου που μας συμπαραστάθηκε και μας βοήθησε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, η πρόεδρος του 139ου σχολείου του Κιέβου».

«Ξέχασαν να ακούνε βόμβες…»

Από την πλευρά του εξάλλου ο κ. Μιχ. Ροδόπουλος, αναφορικά με την παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου του Κιέβου στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, τόνισε τα εξής:

«Τα παιδιά πέρασαν 15 ημέρες φιλοξενίας στην κατασκήνωση, ξέχασαν να ακούνε βόμβες, σειρήνες, αλλά ήταν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους. Φεύγοντας μας είπαν: σας ευχαριστούμε διότι ξεχάσαμε αυτό που λεγόταν πόλεμος και ησυχάσαμε. Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πατρίδα μας και θα έλθουμε να σας ξαναεπισκεφτούμε όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ο σύλλογός μας και οι φίλοι που μας βοηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο τους ευχαριστούμε και θα είμαστε πάντα μαζί τους. Εμείς συνεχίζουμε το έργο που έχει μεγάλη ανάγκη η Ουκρανία και ειδικά αυτοί που έμειναν εκεί και πολεμούν για την πατρίδα τους».

Ευχαριστήριο του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας

Ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος», δια μέσω του πρόεδρου του απευθύνει ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν κατά τον ερχομό και παραμονή των Ουκρανών μαθητών και των συνοδών τους και συγκεκριμένα:
«Σε όλους τους αδελφούς Πυργιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τα παιδιά του 139ου σχολείου του Κιέβου Ουκρανίας. Τους δημοσιογράφους που από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκαν καθημερινά με τα παιδιά εκεί και τα ενθάρρυναν για να μπορέσουν να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου. Ειδικά θέλω να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους Κώστα Αντωνόπουλος και Πηγή
Γιακουμέλου που ήταν μαζί από την πρώτη στιγμή. Και όλα τα μέσα ενημέρωσης που δεν τα άφησαν τα παιδιά μόνα τους. Να ευχαριστήσω δημόσια το σεβασμιώτατο που ξανά μας βοήθησε για να φιλοξενήσουμε τα παιδιά, την Περιφέρεια και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μπονάνο, το δήμαρχο Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλο που δέχτηκε τα παιδιά στο δημαρχείο και τους έδωσε δώρα και στην αναχώρησή τους παραβρέθηκε στη Σκαφιδιά. Ήταν πράξη αγάπης και αλληλεγγύης για τους μαθητές. Ακόμα τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδ. Βασιλόπου λο που προσέφερε λάδι που πήραν
οι Ουκρανοί μαζί τους. Να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Αδαμόπουλο για το λεωφορείο που μας έδωσε δωρεάν με το οποίο πήγαμε στην Αρχ. Ολυμπία, την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, την κ. Λόπη πρ. διευθύντρια στο ΤΑΠ Πύργου και δεν ξέχασε ποτέ την περιοχή και με τις γνωριμίας της κάνουμε αυτό το έργο.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Πύργου κ.Αθαν. Δασκόπουλο για την αμέριστη συμπαράστασή του, όπως επίσης την ορχήστρα του κ. Τζίμη Αβραμόπουλου, καθώς και το νέο διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Καρατζά που επισκέφτηκε τα παιδιά και
έδειξε την αγάπη του αυτά».